Photo Gallery, Πολιτική

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τη Σύνοδο Κορυφής

Βρήκαμε διέξοδο για την κρίση στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Κόντρες και σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης


Ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, της 11ης Μαρτίου.

Βρήκαμε διέξοδο για την κρίση και η Ελλάδα χαράσσει μια πορεία, η οποία στο τέλος θα οδηγηθεί σε μια Ελλάδα νέων ευκαιριών, επισήμανε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό το ανέλαβε η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε λεπτομερώς τι αποφάσεις της συνόδου κορυφής, που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, τη μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά κρατικών ομολόγων. Οι αποφάσεις αυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, πάρθηκαν μετά από μια δύσκολη και σκληρή μάχη, από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά πιο εύκολος πια, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου για την πορεία της Ελλάδας μετά τις αποφάσεις και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν σε διάλογο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και την αλλαγή στάσης από τα ίδια τα κόμματα. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι δεν ήταν επιτυχία της κυβέρνησης οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής διότι, οι ηγέτες της Εύρωπαϊκής Ένωσης είχαν δεσμευτεί να μας τα δώσουν’.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό με ζητήματα που εξυπηρετούν την ίδια την κυβέρνηση αλλά όχι τον τόπο. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι όλα αυτά τα είχε ήδη ζητήσει η ΝΔ ενώ οι νέες αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο σ’ ένα νέο μνημόνιο.

“Πυρά” εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς κατά του ίδιου του πρωθυπουργού λέγοντας ότι αντί να πάρει διαρθρωτικά μέτρα την ώρα που έπρεπε, πήγαινε μόνος και διακήρυσσε ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη και μοιάζει με τον Τιτανικό και τέλος δέχθηκε τους όρους του μνημονίου χωρίς καν να τους διαπραγματευθεί. Και έκλεισε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνο ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει τη μισή αλήθεια στον ελληνικό λαό καθώς έρχονται νέα σκληρά μέτρα. Ενώ σημείωσε ότι στην σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της Ευρωζώνης το μόνο που συζήτησαν ουσιαστικά είναι πως θα κατανεμηθεί η χασούρα από την κρίση. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να μην συμβάλλουν ούτε με ένα ευρώ στο χρέος, το οποίο δεν είναι ευθύνη του.

“Οι σολίστες του Τιτανικού συνεχίζουν το βιολί τους”, είπε ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας και τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε ότι πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα και πρέπει όλα τα κόμματα να κάνουν προτάσεις σε αυτό. Ταυτόχρονα τόνισε ότι στις 25 Μαρτίου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να παραβρεθούν στη σύνοδο κορυφής για να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι παρούσα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, διότι, όπως εκτίμησε σε μπόρεσαν να δώσουν μια ριζική λύση στο χρέος που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Και επέμεινε ότι πρέπει να συμφωνήσει ο ελληνικός λαός, στις αποφάσεις αυτές, διενεργώντας η κυβέρνηση δημοψήφισμα.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτό που άφησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ είναι μόνο χρέος. “Το να μην μιλά ο κ. Σαμαράς για το χρέος δεν σημαίνει ότι σβήνεται”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου ενώ επανέλαβε ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί μικροκομματική πολιτική και γίνεται “κήρυκας της απαισιοδοξίας”.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι όταν ο αρμόδιος τομεάρχης για την οικονομία της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για θετικά αποτελέσματα, “μόνο που δεν τον διαγράψατε” είπε χαρακτηριστικά. Και επέμεινε ότι χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος, για τον οποίο θα συνεχίσει τις προσπάθειες.

Μας ζητάτε να συμπλεύσουμε αλλά πρώτα πρέπει να πλεύσουμε, απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ υποστήριξε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι “ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ”. Περνάτε το φόβο στο λαό, κατηγόρησε ο Αντώνης Σαμαράς τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκβίασε τον ελληνικό λαό για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε, ακόμη μια φορά στην δευτερολογία της, ότι αποκλείει συστράτευση και συναίνεση με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία των ηγετών για την κρίση της Ευρωζώνης, είναι πολιτική και όχι οικονομική.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έδωσε κάποιες προτάσεις για αύξηση των εσόδων ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να εξαπολύουν πυρά ο ένας στον άλλον διότι, “οι σκυλοκαυγάδες μειώνουν το έργο και το κύρος σας” είπε χαρακτηριστικά. Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ΛΑΟΣ θα συνεχίσει να κάνει δημιουργική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ΚΟ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “πανηγύρι” τη συζήτηση στη Βουλή και κατηγόρησε όλα τα κόμματα ότι στήνουν ένα σκηνικό πόλωσης το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογική αναμέτρηση ενώ επανέλαβε το αίτημα για δημοψήφισμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής τα χαρακτήρισε θετικά και εκτίμησε ότι είναι μια σημαντική επιβράβευση για τις θυσίες του ελληνικού λαού ενώ υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ουσιαστικό διάλογο καθώς και για συστράτευση των πολιτών προκειμένου “να πάει η χώρα μπροστά”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το