Photo Gallery, Τοπικά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Λαύκο

Η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους απέτρεψε τα χειρότερα


 

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί πλέον η φωτιά του Λαύκου, ωστόσο και σήμερα θα παραμείνει στην περιοχή μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Χθες, όλη τη μέρα, συνεχίστηκε η κατάσβεση εστιών και σημείων όπου υπήρχαν ακόμη φλόγες. Είκοσι πυροσβεστικά οχήματα με 50 πυροσβέστες βρίσκονταν στην περιοχή και εργάζονταν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τελικά υπολογίζεται ότι η φωτιά έκαψε πευκοδάσος σε έκταση 250 στρεμμάτων. Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μαγνησία από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Η φωτιά ήταν μεγάλη, εκδηλώθηκε σε μία από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές της Μαγνησίας και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα καταστροφική, αν δεν υπήρχε άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτό άλλωστε που σχολιάστηκε, από την πρώτη στιγμή, ήταν η μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Χάρη στην κινητοποίηση η φωτιά περιορίστηκε, εγκλωβίστηκε σε αντιπυρικές ζώνες που «κόπηκαν» πολύ γρήγορα και έτσι αντιμετωπίστηκε. Αν χανόταν ο έλεγχός της, από την αρχή, τότε τα πράγματα θα ήταν δύσκολα και ίσως εξελισσόταν δραματικά. Από τη φωτιά αυτή δεν κινδύνεψε, ούτε προς στιγμή, κατοικημένη περιοχή.

Όση δύναμη διαθέτει η Πυροσβεστική Βόλου και το Νότιο Πήλιο έσπευσε στο Λαύκο. Μέσα σε 10 λεπτά, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, έφτασαν στο σημείο οι δυνάμεις πυρόσβεσης από τα κλιμάκια Λαύκου, Αργαλαστής και Νεοχωρίου. Μαζί και το πεζοπόρο τμήμα της Υπηρεσίας, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση και των εναέριων μέσων που άρχισαν να ρίχνουν νερό.

Τέσσερα αεροπλάνα συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς από αέρος για αρκετές ώρες. Χθες Παρασκευή δεν κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν ρίψεις νερού από αέρος.

Η κατάσβεση συνεχίστηκε όλη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από τις επίγειες δυνάμεις. Από το βράδυ της Πέμπτης μειώθηκε και η ένταση του ανέμου, γεγονός που διευκόλυνε το έργο της πυρόσβεσης.

Και σήμερα, αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή δύναμη της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς κάτω από τις κεραίες του ΟΤΕ στο Λαύκο, από το δρόμο. Από σημείο δηλαδή, που όπως τονίζεται, δεν δικαιολογείται να προκληθεί φωτιά. Λόγω του ισχυρού αέρα εξαπλώθηκε. Μόλις έγινε αντιληπτός ο καπνός και οι φλόγες ειδοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά κλιμάκια της περιοχής και στη συνέχεια η κεντρική υπηρεσία στο Βόλο. Ακολούθησε η μεγάλη κινητοποίηση. Όσον αφορά στα πιθανά αίτια οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, θεωρούν όμως ο «ανθρώπινος παράγοντας» έπαιξε το βασικό ρόλο, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει βάσιμη υπόνοια για εμπρησμό από πρόθεση, ωστόσο την υπόθεση έχει αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Βόλου.

Όπως τονίστηκε, στο ίδιο σημείο με αυτό που εκδηλώθηκε προχθές η φωτιά, είχε προκληθεί φωτιά το 1999. Σε κάποια μάλιστα σημεία δεν υπάρχει ακόμη βλάστηση εξαιτίας εκείνης της φωτιάς. Στην περιοχή κυριαρχεί το πευκοδάσος.

Στο μεταξύ με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στ. Στεφανίδη επικοινώνησε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης και τον συνεχάρη για την άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Νότιο Πήλιο. Ο Κ. Καρτάλης τόνισε τη μεγάλη σημασία στάθμευσης των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία ασπίδα προστασίας για τη Μαγνησία αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Εξήρε τις εντατικές προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, και ειδικότερα του Διοικητή της Ν. Μιχαλάκη, και επεσήμανε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα βοήθησε στην έγκαιρη αντιμετώπιση και της πυρκαγιάς στο Νότιο Πήλιο, αλλά και αυτών στο Πουρί και στη Σκόπελο. Τέλος, ο κ. Καρτάλης, σημειώνει -μεταξύ άλλων- πως «είναι σημαντικό να επισημαίνουμε την καλή λειτουργία του κράτους και να εμπεδώνουμε το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες που διεκδικούν μία δημόσια διοίκηση που να είναι και ευέλικτη και αποτελεσματική».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το