Photo Gallery, Πολιτισμός

Μυστικά από τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών

 

 

Από το τριήμερο Αφηγήσεων και Εργαστηρίων στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

 

 

 

Με απόλυτη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή από πλευράς κοινού – αφήνοντας θετικά μηνύματα και πολύτιμα συμπεράσματα για τη δρομολόγηση μελλοντικών ανάλογων εκδηλώσεων – έκλεισε την Κυριακή 7 Αυγούστου το τριήμερο Αφηγήσεων και Εργαστηρίων που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός σύλλογος «Ο Κένταυρος» και η Εταιρεία ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ. Ο Κένταυρος κέρασε ιστορίες τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και χόρεψε με κέφι στο ρυθμό των παραμυθιών και των μύθων που ακούστηκαν στον Άγιο Γεώργιο της Νηλείας.

Τις εκδηλώσεις άνοιξαν  τα πρωινά εργαστήρια που φιλοξενήθηκαν στο σχολείο του χωριού και  έγιναν αντικείμενο προσέλκυσης ενδιαφέροντος από 24 ενηλίκους (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, μουσικούς, καλλιτέχνες, γονείς, θεραπευτές, δημοσιογράφους) κι έναν μικρό μαθητή, φίλο των παραμυθιών. Ο βιωματικός τους χαρακτήρας βοήθησε να ανιχνευτούν πλευρές και ν’ αποκαλυφθούν μικρά μυστικά από τον κόσμο της αφήγησης των λαϊκών παραμυθιών. Οι απογευματινές αφηγήσεις ξεδιπλώθηκαν την Παρασκευή μέσα από το κουβάρι των ιστοριών από την αρχαία ελληνική μυθολογία που ξετύλιξε με μαεστρία η Μάνια Μαράτου. Μπροστά στα μάτια των μικρών και μεγάλων ακροατών παρέλασαν οι Τιτάνες, οι θεοί κι ο Προμηθέας, καθώς και οι ήρωες του Πηλίου μέσα από τις περιπέτειές τους. Η βραδινή βροχή της Παρασκευής δεν κατάφερε  να ενοχλήσει τις «Ιστορίες για όσους αναζητούν κι αυτούς που βρίσκουν» με τον Αϊγιωργίτη της διασποράς, Δημήτρη Β. Προύσαλη, στην ατμοσφαιρική αυλή του αρχοντικού του Ζώη Δεμίρη. Το κέρασμα των ιστορίων ακολούθησε κέρασμα των οικοδεσποτών. Το Σάββατο ξεκίνησε με εργαστήρι που αφορούσε στην αφήγηση και την εικονογράφηση και συνέχισε με την αφήγηση της Ανθής Θάνου για παιδικό κοινό που μάγεψε τους παρευρισκόμενους. Το βράδυ του Σαββάτου, 6 Αυγούστου, όσοι επισκέφθηκαν το χώρο του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα, είχαν μια μοναδική εμπειρία να ζήσουν στην πανέμορφη αυλή του την υποβλητική εξιστόρηση από τη Μάνια Μαράτου των περιπετειών του βασιλιά που έγινε επαίτης στον τόπο του, παρακολουθώντας τη συγκινητική στιγμή της συνάντησης της Πηνελόπης με τον άντρα της μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Η τρίτη και τελευταία μέρα, της Κυριακής, άρχισε με εργαστήρι σχετικά με το ζωντάνεμα των ιστοριών από τη σημερινή-συνήθως έντυπη-μορφή τους. Το απόγευμα έγινε το αδιαχώρητο στην αυλή του Ι. Ν Αγίου Γεωργίου αφού οι φίλοι των παραμυθιών έφτασαν στους 160! Ο Αϊγιωργίτης παραμυθάς μοιράστηκε την ιστορία του κυρ Σταμάτη του μπαλωματή απ’ το χωριό μας, που κατάφερε να ξεγελάσει τους δράκους που είχαν το λημέρι τους στα μέρη της Αργαλαστής! Το τριήμερο έκλεισε με τους ενηλίκους να ανηφορίζουν το καλντερίμι για να φιλοξενηθούν από την αναστηλωμένη κρήνη Ψ’μέν’ και να ταξιδέψουν μέσα απ’ τις ιστορίες για τις γητειές του Έρωτα με τη φωνή της Ανθής Θάνου και τη μουσική συνοδεία του Παναγιώτη Κούλελη σε ένα πανέμορφο χώρο που επιλέχτηκε για την ονειρική του ατμοσφαιρικότητα και φωτίστηκε ανάλογα.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η σκέψη να μπολιαστεί η ομορφιά του τοπίου με την ομορφιά, την αναγκαιότητα και τη δύναμη της αφήγησης του προφορικού παραμυθιακού και μυθικού λόγου, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας γωνιές του Αϊ Γιώργη, στολίδι  ξεχωριστό ανάμεσα στα άλλα του Πηλίου, επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε, αφού με βάση τα αποκόμματα συμμετοχής που δόθηκαν ως υλικό καταμέτρησης, τις αφηγήσεις παρακολούθησαν συνολικά 640 άνθρωποι που ταξίδεψαν από Αθήνα, Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπακτο, αλλά και τους κοντινότερους σε μας τόπους, Ανήλιο, Τσαγκαράδα, Άγιο Βλάσιο, Πινακάτες, Λεχώνια, Αγριά, Βόλο μαζί με τους συγχωριανούς μας και τους παραθεριστές.

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στους φίλους των παραμυθιών για συνάντηση την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Κώστα Σταθόπουλο του αρχοντικού Ιωαννίδη και το αρχοντικό «Ζαρκάδα» για την ευγενική προσφορά φιλοξενίας των αφηγητών, τον Κώστα Φόβο του πολυχώρου «Ράχη», το ουζερί «του Στεφανή» και το «Αϊγιωργίτικο» για την προσφορά γευμάτων, το Θωμά Δάμτσα και τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ για τις χορηγίες τους, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου για τη διαρκή φιλική υποστήριξη, αλλά κυρίως την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ για την εξαιρετική χορηγία της επικοινωνίας και την πολύτιμη προβολή και διάχυση των εκδηλώσεων του τριημέρου».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το