Photo Gallery, Πολιτική

Υπό επανεξέταση οι όροι της 21ης Ιουλίου;

 

Το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας ανέστησε ο Σόιμπλε με δηλώσεις του, που χρήζουν επεξηγήσεων

Ειδησεογραφικά πρακτορεία προεξοφλούν την αποτυχία της Αθήνας

 

 

 

Το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται προ των πυλών της Αθήνας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί μιας πιθανής αναθεώρησης των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

 

Μιλώντας σήμερα (χθες) στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας διάσκεψης του ΔΝΤ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων «Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» δήλωσε ο Σόιμπλε, υπονοώντας τη χαμηλότερη της προσδοκώμενης συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα.

 

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το ποιοι όροι θα έχρηζαν αναθεώρησης και προς τα ποια κατεύθυνση. Άλλωστε σε μια άλλη αποστροφή της συνέντευξής του στους δημοσιογράφους αυτοαναιρέθηκε επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να επενδύσει κανείς επί του παρόντος σε αυτό το ενδεχόμενο». Ο γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα του προξενούσε «μεγάλη εντύπωση αν αναπροσαρμόζονταν οι όροι της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα».

 

Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες σχετικά με τα επόμενα βήματα» όταν ρωτήθηκε για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και τις φήμες πιθανή χρεοκοπία από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν «με τη μέγιστη σοβαρότητα» οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, δήλωσε.

Ο ίδιος προχώρησε και σε νέα παρέμβαση λέγοντας πως η έκθεση της τρόικας μπορεί να αποκαλύψει νέα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα και θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σωστή.

 

Βαρύ το κλίμα στην Ουάσιγκτον

 

Το ΔΝΤ διαψεύδει οποιαδήποτε από τις πληροφορίες περί ελληνικής χρεοκοπίας και “πηγές” του τονίζουν οτι το Ταμείο ως ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάτι τέτοιο.

 

Θετική θεωρείται πάντως η εκτίμηση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που αναφέρει οτι τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας θα έχουν αποδεχθεί σε λίγο καιρό “κούρεμα” 20%.

 

.

 

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

 

Ο Όλι Ρεν τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. “Έχει σημασία να τονίσουμε ότι η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά στην ίδια την Ελλάδα και σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία” σημειώνει ο επίτροπος.

 

Η πτώχευση δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δηλώνει ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος στέλνει και μήνυμα ότι ακόμη και σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της.

 

“Μια συντεταγμένη πτώχευση -σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Μάιστερ- σημαίνει ότι η χώρα, η οποία προβαίνει σε αυτή συνεχίζει να είναι μέλος της Ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Πλανάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα έβαζε τέρμα στα προβλήματα. Το αντίθετο. Ένα νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα ισχυρή υποτίμηση ενώ τα χρέη θα συνεχίσουν να υφίστανται σε ευρώ”.

 

Στην αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή για τη συνέχιση της βοήθειας εμμένουν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

 

Η «αντίδραση» των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ήταν άμεση. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας» παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με αυτή της Αθηναϊκής Συμμαχίας τον 4ο αιώνα π.Χ.

 

«Μετά από 24 αιώνες η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους που κάνει τους πολιτικούς ηγέτες να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Το Bloomberg συνδέει τις δηλώσεις του Σόιμπλε με τις εκτιμήσεις του ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Κνοτ που δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι είναι «λιγότερο βέβαιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία».

 

Ο διεθνής τύπος σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά που «κάποιο μέλος της ΕΚΤ μιλά ανοιχτά για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας».

 

«Επιπλέον οι εκτιμήσεις του Σόιμπλε αποτελούν την πιο κατηγορηματική δήλωση μέχρι σήμερα για το γεγονός ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα χρειαστεί βαθιά αναθεώρηση καθώς η Ελλάδα παρεκκλίνει συνεχώς από τους στόχους που έθεσε το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Associated Press.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι «φουντώνουν οι συζητήσεις για την ελληνική χρεοκοπία».

 

 

 

 

Να μην επιτρέψει η ΕΕ στην Ελλάδα

να χρεοκοπήσει, λέει

η πλειονότητα των Γερμανών

 

Η πλειονότητα των Γερμανοί δηλώνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF. Επιπλέον, το 68% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι αρνητικές και για τη Γερμανία.

 

Παρόλα αυτά το 75% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά των αλλαγών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ μόλις το 19% υποστηρίζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

 

Εν τω μεταξύ, ο Πέτερ Άλταμαϊερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, υπογράμμισε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.

 

«Θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ και στις 17 χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

 

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση μίας συντεταγμένης χρεοκοπίας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το