Photo Gallery, Τοπικά

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων εργαζομένων

Από χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας
Από χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας

Τέθηκε σε ισχύ από χθες το νέο πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, «οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα περιγραφόμενα έντυπα (Ε3 έως Ε10) στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ), το οποίο διασυνδέεται με το ΟΠΣ ΟΑΕΔ και το ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

-Ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα:

α) Ε3. Αναγγελία πρόσληψης,

β) Ε4. Πίνακας προσωπικού,

γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού,

δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου,

ε) Ε7. Βεβαίωση – Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου,

στ) Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και

ζ) Ε9. Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης και Εκ Περιτροπής Εργασίας,

η) Ε10. Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

– Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων

α) Ο εργοδότης υποβάλει τα έντυπα μετά σαρωμένων εγγράφων που αποδεικνύουν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπου αυτά απαιτούνται, όπως είναι ιδίως η άδεια διαμονής για τους πολίτες τρίτων χωρών, το βιβλιάριο ανήλικου για τις περιπτώσεις ανήλικων εργαζομένων, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο ΠΣ του υπουργείου Εργασίας.

β) Δυνατότητα πρόσβασης στο ανωτέρω ΠΣ έχουν μόνο οι εργοδότες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

γ) Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής του έντυπου στο σύστημα εκτυπώνεται αντίγραφο αυτού στο οποίο αποδίδεται και αποτυπώνεται αριθμός πρωτόκολλου και ημερομηνία υποβολής του και αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του, το οποίο χρησιμοποιείται νομίμως.

δ) Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής του έντυπου Ε6 (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου) υλοποιείται σε δύο στάδια: Ο εργοδότης, αρχικά, συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα του έντυπου Ε6, την εκτυπώνει και ακολούθως, αφού τεθούν οι υπογραφές ιδιοχείρως του εργοδότη και του εργαζόμενου, ο εργοδότης ολοκληρώνει την ηλεκτρονική υποβολή, επισυνάπτοντας το αρχείο τού ηλεκτρονικά σαρωμένου έντυπου με τις προαναφερθείσες υπογραφές.

Σε περίπτωση μη υπογραφής του έντυπου Ε6, ο εργοδότης επισυνάπτει το αρχείο της ηλεκτρονικά σαρωμένης έκθεσης επίδοσης του δικαστικού επιμελητή.

ε) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε5 (αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού), η επισύναψη του αρχείου του ηλεκτρονικά σαρωμένου έντυπου με την υπογραφή του εργαζόμενου είναι προαιρετική.

στ) Η ορθότητα και η ακρίβεια των στοιχείων που συμπληρώνονται στα πεδία όλων των εντύπων καθώς και η τήρηση των διατάξεων σχετικά με την υπογραφή από τον εργαζόμενο αποτελούν ευθύνη του εργοδότη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου.

ζ) i) Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν στο μισθό ή το ημερομίσθιο για τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης υπολειπομένου από το νομοθετικά ορισμένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε και προβλέπεται στην υποπαράγραφο ΙΑ 11 του Ν. 4093/2012.

ii) Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν στην αναλογία μισθού ή ωρομίσθιου για τις περιπτώσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας υπολειπομένου από την αντίστοιχη αναλογία μισθού ή ωρομίσθιου από το νομοθετικά ορισμένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε και προβλέπεται στην υποπαράγραφο ΙΑ 11 του Ν. 4093/2012.

iii) Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση των εντύπων του άρθρου 2, αν δεν συνυποβάλονται τα υποχρεωτικά συνοδευτικά νομιμοποιητικά έγγραφα, όπου αυτά απαιτούνται, που αφορούν στη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το