Photo Gallery, Τοπικά

Υποστήριξη σε παιδιά με προβληματικό περιβάλλον

Ένα στα 10 νήπια, όπως προκύπτει από την εμπειρία, βιώνουν μέσα από την οικογένειά τους την κρίση, τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου

Ο Δήμος θα προσφέρει δωρεάν βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στις σχέσεις γονέων και παιδιών μέσω του προγράμματος Home Start που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή στους 13 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Και τούτο επειδή η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα στα 10 παιδιά φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο οικογενειακό του περιβάλλον, που αποτυπώνονται στη συμπεριφορά του στο σχολείο.

Η δράση αφορά στην υποστήριξη γυναικών κοινωνικά ευπαθών ομάδων και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Θα υποστηρίξει και θα εφαρμόσει μέσω της οικογενειακής συμβουλευτικής γυναίκες – μητέρες με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Θα εφαρμοστεί στους 13 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου και θα χαρακτηρίζεται από εχεμύθεια, κρυφή λειτουργία και εμπιστοσύνη. Οι νηπιαγωγοί, που στην ουσία καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, θα ανιχνεύουν περιστατικά παιδιών με προβληματική συμπεριφορά και θα παρεμβαίνουν.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος λειτουργίας των παιδικών δημοτικών σταθμών κ. Μαβίδης, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με εθελόντριες νηπιαγωγούς και με στόχο οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου να μην αποτελούν «πάρκιν» παιδιών, αλλά να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν, μέσω της ατομικής και οικογενειακής συμβουλευτικής, γυναίκες ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που είναι μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας, που εξυπηρετούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Όπως ανέφερε, από ομάδα εθελοντών επαγγελματιών κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, θα διοργανωθούν 40 συναντήσεις με γονείς των παιδιών που εξυπηρετούν οι 13 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βόλου.
«Θα αντιμετωπίσουμε την κάθε περίπτωση προσωπικά και με απόλυτη εχεμύθεια», τόνισε ο κ. Μαβίδης, που προέτρεψε τις μητέρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να απευθυνθούν στις νηπιαγωγούς.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΟΠΑΠ, από την εμπειρία που αποκόμισε, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που οι γονείς ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημα. Μάλιστα πέρυσι, γονείς -όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- απειλούσαν εκπαιδευτικούς παιδικού σταθμού, διότι είχαν την εντύπωση ότι το παιδί τους ήταν πολύ έξυπνο και δεν αντιμετωπίζονταν κατάλληλα από το προσωπικό. Αντίθετα όμως, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, το παιδί φέρεται να αντιμετώπιζε προβλήματα στο οικογενειακό του περιβάλλον που οι γονείς δεν ήθελαν να παραδεχτούν ή τα απέκρυπταν.
Η Ιωάννα Τουλούπη, συντονίστρια του Home Start, τόνισε ότι επιτεύχθηκε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ότι, μέσω του προγράμματος, θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες κοινωνικών – ανθρωπιστικών επιστημών και εκπαιδευτικών για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων σε θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων και της ανατροφής των παιδιών.

Κάλεσε, μάλιστα, τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να σπεύσουν αυτές στους υπεύθυνους του προγράμματος για βοήθεια.

Το Home Start άρχισε να εφαρμόζεται στη Νέα Ιωνία το 2006 και έγινε γνωστό στο ευρύτερο κοινό από την καμπάνια με τίτλο: «Κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά» σε γονείς παιδιών δημοτικών και νηπιαγωγείων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η νέα δομή είναι χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και φέρει τον τίτλο: «Γυναίκες – γονείς: Η προώθηση της ισότητας των φύλων και η καταπολέμηση των έμφυλων στερεότυπων σήμερα και στο μέλλον».

Οι συναντήσεις των ειδικών με τους γονείς θα γίνονται σε γραφείο στο χώρο του Κέντρου Νεότητας Χιλιαδούς (οδός Μεταμορφώσεως και Τριανταφυλλίδη, τηλέφωνο 24210 46854).

Η δράση περιλαμβάνει επίσης ενέργειες ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών με ανάλογους φορείς και γυναικείες οργανώσεις καθώς και διάδοσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα.

Όπως τονίστηκε από τον κ. Μαβίδη, στη δύσκολη περίοδο που χαρακτηρίζεται από οικονομική και κοινωνική κρίση, το Home Start Νέας Ιωνίας – Βόλου και ο Δήμος Βόλου μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού – ΔΗΠΕΘΕ δίνουν υποστήριξη στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη, σε γονείς ενδυναμώνοντας το γονεϊκό τους ρόλο με καλές πρακτικές αλλά και με επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά και γονείς, προσφέροντας ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την ισότητα των φύλων στην ανατροφή των παιδιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το