Photo Gallery, Πολιτισμός

«Υποπροϊόντα» στο κέντρο της Αθήνας

Τη γλυπτική εγκατάσταση «On_and_On» θα παρουσιάσει στην έκθεση «Υποπροϊόντα» ο Απόστολος Ντελάκος

 

Δώδεκα εικαστικοί από διαφορετικές γενιές συναντιούνται στην έκθεση «Υποπροϊόντα» που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, εστιάζουν στις σχέσεις βιομηχανικής και εικαστικής παραγωγής και ανατέμνουν την έννοια του υποπροϊόντος. Στην έκθεση, που επιμελείται ο εικαστικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αλέξανδρος Ψυχούλης, συμμετέχουν καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και ο εικαστικός καλλιτέχνης Απόστολος Ντελάκος που ζει και εργάζεται στο Βόλο.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Νίκος Αρβανίτης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος – διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΠΘ, Γιάννης Ισηδώρου, Κώστας Ιωαννίδης, Ζήσης Κοτιώνης- καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΠΘ, Λίνα Μαντίκου- απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΠΘ, Απόστολος Ντελάκος, Δημήτρης Ντοκατζής, Λήδα Παπακωνσταντίνου και Μαρία Τσαγκάρη. «Η ίδια η τέχνη εδώ και χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει με όρους αντίστοιχους με αυτούς ενός ιδιότυπου υποπροϊόντος. Σε πείσμα της προσπάθειας να εξηγηθούν τα πάντα μέσα από στατιστικές, οι καλλιτέχνες παράγουν ασταμάτητα κάτι που κανείς δεν ζήτησε. Η παραγωγή αυτή ως μηχανιστική- αντανακλαστική αντίδραση του βίου είναι που αλλάζει το σημείο παρατήρησης, αποκαλύπτοντας  αποσιωπημένες αλλά σημαίνουσες πτυχές του παρελθόντος και δυναμικές του μέλλοντος» σημειώνεται σχετικά με το σκεπτικό που οδήγησε στη συγκεκριμένη εικαστική συνάντηση.

Συνάντηση της περιφέρειας με το κέντρο

«Η γλυπτική εγκατάσταση που παρουσιάζω στην έκθεση «Υποπροϊόντα» ονομάζεται «On_and_On»», λέει ο Απόστολος Ντελάκος, από τους εικαστικούς της νεότερης γενιάς, που ζει και εργάζεται στο Βόλο ενώ στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται και εκθέσεις στο εξωτερικό, κυρίως την Ολλανδία, χώρα των σπουδών του. «Αποτελείται από μια σειρά κεραμικών γλυπτών, μικρών διαστάσεων, που «κινούνται» με ανοδική φορά πάνω σε τρία κεκλιμένα επίπεδα τα οποία σχηματίζονται από διάφορα ξύλινα στοιχεία. Τα γλυπτά έχουν δημιουργηθεί από ready-made χρηστικά αντικείμενα (κυρίως πορσελάνη) τα οποία έχουν τοποθετηθεί το ένα πάνω στο άλλο. Πάνω τους, επικολλημένα transfers χρυσού 22 καρατίων, απεικονίζουν ένα 80’s video arcade character να τρέχει κατά μήκος αυτής της υποθετικής «πίστας» που σχηματίζει η όλη εγκατάσταση» περιγράφει το έργο με το οποίο θα συμμετέχει. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης ως «υποπροϊόν» ορίζεται «η ουσία ή το αντικείμενο που προκύπτει από μια διαδικασία παραγωγής, πρωταρχικός σκοπός της οποίας δεν είναι η παραγωγή αυτού του στοιχείου». «Το υποπροϊόν λοιπόν» συνεχίζει ο κ. Ντελάκος, «σύμφωνα με αυτό τον ορισμό, είναι ένα δευτερεύον ή ίσως και εν τέλει άχρηστο αντικείμενο ή στοιχείο. Αυτή του όμως η ιδιότητα του άχρηστου ή του δευτερεύοντος, είναι και αυτή που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον μιας και το μετατρέπει σε ιδανικό σημείο αφετηρίας για το «καινούργιο» για να συμπληρώσει πως «στο «On_and_On» χρησιμοποιώ έτοιμα βιομηχανικά προϊόντα, κυρίως κεραμικά αντικείμενα ως «πρώτες ύλες»».

Η συμμετοχή του Απόστολου Ντελάκου προέκυψε έπειτα από «τη γνωριμία με τον Αλέξανδρο Ψυχούλη κατά τη διάρκεια της έκθεσης «So far, now here» (κοινή έκθεση με τον Αντρέα Μάρτιν Κάλντα στον εκθεσιακό χώρο Αχίλλειο τον περασμένο Νοέμβριο) καθώς θεώρησε ότι ένα τμήμα του έργου μου (αυτό που εξελίχθηκε στην εγκατάσταση «On_and_On_») ταίριαζε στο concept της έκθεσης που επιμελούνταν εκείνη την περίοδο. Η πρόσκληση αυτή ενισχύει την άποψη μου ότι η σχέση περιφέρειας και κέντρου έχει αλλάξει ριζικά στην εποχή μας. Δεν παίζει πλέον η γεωγραφία τον κύριο ρόλο αλλά η τεχνολογία και η διάθεσή μας να κάνουμε πράγματα που επικοινωνούν τόσο σε ένα τοπικό όσο και σε ένα υπέρ-τοπικό επίπεδο. Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω ότι θεωρώ πολύ ωραίο ότι είχα την ευκαιρία να κάνω ένα καινούργιο έργο και να συνεργαστώ με τόσο καταξιωμένους συνάδελφους» καταλήγει ο κ. Ντελάκος.

 

*Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ανοίγματος του νέου Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην «Τεχνόπολη».

Άνοιγμα: Κυριακή 27 Ιανουαρίου

Ώρες: 10:00-19:00

Διάρκεια: 27/1 – 27/2

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το