Τοπικά

Υποβολή μελετών για Ναυτικές Σχολές

Στην εξέταση και την υποβολή των σχετικών φακέλων και μελετών για ένταξη του έργου ανέγερσης και λειτουργίας Ναυτικών Σχολών στην έκταση των Καλών Νερών στο Νότιο Πήλιο προς χρηματοδότηση στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) προχωρεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στη διάρκεια συνάντησης, την οποία είχε προχθές στη Λάρισα ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό. Παράλληλα, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου είχε σχετική επαφή και με τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη.

Στη διάρκεια των επαφών του ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ενημέρωσε τόσο τον κ. Κ. Αγοραστό, όσο και την κ. Καλλιόπη Γερακούδη σχετικά με τις θετικές εξελίξεις που προκύπτουν από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου στο ζήτημα της ανέγερσης και λειτουργίας Ναυτικών Σχολών στα Καλά Νερά.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης είναι θετικός στο αίτημα του Δήμου για την ανέγερση και τη λειτουργία Ναυτικών Σχολών, με την προϋπόθεση να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την ένταξη της δράσης στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση.

Όπως προκύπτει πάντα από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός είναι επίσης θετικός στην προοπτική διερεύνησης κάθε δυνατότητας ένταξης του έργου προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξετάζει τους προς υποβολή φακέλους και τις αντίστοιχες μελέτες για υποβολή.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη, σύμφωνα πάντα με το Δήμο Νοτίου Πηλίου, βλέπει θετικά την προοπτική ανέγερσης και λειτουργίας Ναυτικών Σχολών στα Καλά Νερά. Εκτιμά ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων κατασκευής σχολικών μονάδων, ωστόσο δεσμεύτηκε στο δήμαρχο να εξετάσει το θέμα.

Η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου υποστηρίζει σχετικά ότι η προτεινόμενη δράση δεν αποτελεί έργο κατασκευής σχολικών μονάδων, αλλά αντίστοιχο αναπτυξιακό.

Επιπλέον, από τη Δημοτική Αρχή προκύπτει ότι η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ) απάντησε στο αίτημά της σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης των Καλών Νερών, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, τοποθετούμενη ότι η πρόταση πρέπει αρμοδίως να υποβληθεί από το φορέα υλοποίησης του έργου, που είναι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και όχι από το Δήμο.

«Ενημέρωσα τον κ. Κ. Αγοραστό και την κ. Καλλιόπη Γερακούδη» επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «σχετικά με το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης είναι θετικός στην ανέγερση και τη λειτουργία Ναυτικών Σχολών στα Καλά Νερά. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεσμεύτηκε να αρχίσει τη διαδικασία εξέτασης των φακέλων και των μελετών, που πρέπει να υποβληθούν για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος είναι επίσης θετική και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα. Εκτιμά ότι στο ΕΣΠΑ δεν εντάσσονται έργα σχολικών μονάδων. Ωστόσο, θέση μας είναι ότι οι Ναυτικές Σχολές δεν αποτελούν έργο σχολικών μονάδων, αλλά αντίστοιχο αναπτυξιακό, διότι οι απόφοιτοι δεν θα είναι άνεργοι, αλλά θα στελεχώσουν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους το στόλο του Εμπορικού μας Ναυτικού. Οι διαδικασίες κινούνται ήδη και το έργο δρομολογείται» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το