Τοπικά

Σε ετοιμότητα για έκτακτα φαινόμενα

Δ.Ρ.Φ. 

Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων έκτακτων φαινομένων εμφανίζει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ο οποίος στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλους φορείς και εθελοντές. Η συντήρηση των αγροτικών και δασικών δρόμων, ο καθαρισμός των χόρτων, η ενίσχυση του εξοπλισμού, η διαρκής ενημέρωση του κοινού, ώστε να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, είναι μερικές από τις ενέργειες που έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος.

Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την πολιτική προστασία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών για το τρέχον έτος.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου, παρευρέθηκαν εκτός της δημάρχου κ. Λαΐτσου και των αντιδημάρχων, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, του Δασαρχείου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, υπηρεσιών του Δήμου και άλλων φορέων.

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν οι ενέργειες και οι δράσεις που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου, ενώ τονίστηκε η διάθεση όλων των συμμετεχόντων να συνεισφέρουν αρμονικά στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Στο πλαίσιο των ενεργειών αναφέρθηκε πως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με δικά του μηχανήματα προχωρά στη συντήρηση των αγροτικών- δασικών δρόμων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και συνεχίζει μέχρι να συντηρηθεί όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο.

Επίσης, είναι σε εξέλιξη τρία επιμέρους έργα που αφορούν συντήρηση αγροτικής οδοποιίας στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Παράλληλα προχωρά η καταγραφή των ιδιωτικών βυτίων που εδρεύουν στο Δήμο και γίνεται συντήρηση όλων των πυροσβεστικών κρουνών. Η Υπηρεσία Πρασίνου έχει προχωρήσει στον καθαρισμό των χόρτων από τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους – αλσύλλια και συνεχίζει μέχρι των καθαρισμό όλων των κοινόχρηστων χώρων. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου επιτηρούν και ενημερώνουν για τυχόν εναποθέσεις μπαζών, ώστε ο Δήμος να προχωρά άμεσα στον καθαρισμό τους.

Από τη Δημοτική Αρχή επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη η στάθμευση πυροσβεστικών μηχανημάτων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο κατά την περίοδο των θερισμών σε τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χώρους της Δημοτικής Ενότητας Ρήγα Φεραίου και της δημοτικής ενότητας Κάρλας.

Ο εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου κρίνεται επαρκής και κατάλληλος για την πρόληψη και την κάλυψη σε τυχόν ετοιμότητα που θα ορισθεί από την Πολιτική Προστασία και πάντα σε συνεργασία με τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο Δήμος έχει στη διάθεσή του δυο ισοπεδωτές γαιών, πέντε ημιφορτηγά ενός τόνου, δυο μηχανήματα πολλαπλής χρήσης, δυο φορτηγά 10t, ένα λεωφορείο και ένα min bus.

Παρόλα αυτά θα διευκόλυνε το έργο του Δήμου η δυνατότητα παραχώρησης από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ενός προωθητή γαιών (μπουλντόζα) για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ειδικότερα στις περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς επίσης η δυνατότητα παραχώρησης ενός μηχανήματος κοπής χόρτων για τον καθαρισμό της φυτοκάλυψης σε θέσεις παράλληλα σε επαρχιακούς δρόμους.

Για το μηχανολογικό εξοπλισμό ο Δήμος διαθέτει δυο υποβρύχιες αντλίες ηλεκτροκίνητες (παροχή 1/2΄), δυο βενζινοκίνητες αντλίες (παροχή 1΄), τέσσερα αλυσοπρίονα, δυο ηλεκτρογεννήτριες βεζινοκίνητες 220V και μια δεξαμενή 1 τόνου με αντλητικό συγκρότημα η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε ημιφορτηγό για την υποστήριξη των περιπολιών σε περίπτωση που έχουμε αυξημένη ετοιμότητα για πυρκαγιές.

Επίσης, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού προτείνεται η συγκέντρωση των δημοτών στα γήπεδα των Τ.Κ. όπου υπάρχει, δίκτυο αποχέτευσης, ύδρευσης και φωτισμού.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι ως Δήμος να αντιμετωπίσουμε κάθε έκτακτο καιρικό ή μη φαινόμενο σε συνεργασία πάντοτε και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως την Πυροσβεστική, το Στρατό, την Αστυνομία, την Περιφερειακή Ενότητα, τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις που διακρίνονται για την αγωνιστικότητά τους. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εκτείνεται πλέον σε μια πολύ μεγάλη περιοχή με πεδινό και ορεινό όγκο, οπότε τα μέτωπα είναι πολλά και πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή. Οι υπηρεσίες μας, παρά τις ελάχιστες προσλήψεις και τους μειωμένους οικονομικούς πόρους, διαθέτουν προσωπικό και εξοπλισμό για να προστρέξουν σε ένα συμβάν. Ωστόσο η στήριξη από τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα, είναι καθοριστικός για την αποτροπή κάθε κινδύνου.

Μέσα στο συντονιστικό όργανο δρομολογήθηκαν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε από τώρα να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε συμβεί. Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου, της περιουσίας των πολιτών και του τεράστιου φυσικού πλούτου της περιοχής μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση.

Γι’ αυτό και μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία και καλή επικοινωνία, μπορούμε να προλαμβάνουμε και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα οπουδήποτε. Από την πλευρά μας, ως Δήμος, θα καθορίσουμε τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων, ενώ προχωρούμε ήδη στις αναγκαίες ενέργειες στο δίκτυο της οδοποιίας, αλλά και σε άλλες υποδομές και είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση κρίνουν αναγκαία οι υπόλοιποι φορείς.

Και όπως φάνηκε τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος, πνεύμα αγωνιστικότητας και κυρίως συνεργασίας για το καλύτερο για τον τόπο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το