Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή
Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή

Με 168 «ναι», 123 «όχι», 1«παρών» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο. Για την έγκριση του πολυνομοσχέδιου, που εισήχθη ως ένα μοναδικό άρθρο, είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Επιπλέον ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για δύο ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα.

Προηγήθηκε ένταση για τη ρύθμιση (πρόταση του ΠΑΣΟΚ) που έφερε, μία ώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία προβλέπει μισθό κάτω των 490 ευρώ για ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων και δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση του πολυνομοσχέδιου στην Ολομέλεια. Από τη συζήτηση απείχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε να μην τοποθετηθεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμμετείχαν, πάντως, στην ψηφοφορία.

Εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βολές και κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις περί πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και για τον τρόπο που επιχειρείται η αξιοποίηση κονδυλίων για τους ανέργους. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είχει σκληρή αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε για σχέδιο εφαρμογής των μνημονίων της εσωτερικής υποτίμησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης, που εκτελείται με το δόγμα του σοκ και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διατάξεις που προϋποθέτουν το διάλογο. Ο κ. Καμμένος εν μέσω οχλαγωγίας διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε από την αίθουσα, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε τη θέση ότι το δίλημμα μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι κάλπικο, καθώς το κεντρικό ζήτημα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιο τρόπο θα βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Όπως τόνισε, ο αγώνας του ΚΚΕ για ανατροπή κυβέρνησης και εξουσίας θα πάει μέχρι τέλους.

Ο Αλ. Τσίπρας

Επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τις ανακοινώσεις περί πλεονασμάτων και ανάπτυξης εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Έχετε στεγνώσει την αγορά, υπάρχει στάση πληρωμών από όλους προς όλους και μιλάτε για πλεονάσματα. Κι έχετε το κουράγιο να στήνετε παραστάσεις με μυστριά και νοικιασμένα μηχανήματα. Η οικονομία έχει καταρρεύσει και δεν σώζεται, όσες παραστάσεις κι αν δώσετε».

«Δεν ξέρετε ότι δεν υπήρξε πουθενά ανάπτυξη, όπου το ΔΝΤ εφάρμοσε τη δηλητηριώδη πολιτική του; Τα πλεονάσματα που μπορεί να καταφέρετε με αίμα και δάκρυα θα είναι όπως αυτά στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και στη Χιλή του Πινοσέτ».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Κάθε μήνα που περνάει με τη στρατηγική της υποταγής λιγοστεύουν οι αντοχές του λαού, χάνουμε πολύτιμο έδαφος και εργαλεία για την ανάταξη της οικονομίας. Η ύφεση βαθαίνει και η κοινωνία καταστρέφεται».

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας: «Νομισματική πολιτική δεν έχετε, τη δημοσιονομική σάς την υπαγορεύουν, πιστωτική δεν μπορείτε να έχετε, μόνο διαχειριστές των deals των ιδιωτικοποιήσεων είστε» και πρόσθεσε ότι μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των δημοσίων επιχειρήσεων στα νέα τζάκια.

«Ξεπουλάτε σε φίλους και κολλητούς τον ΟΠΑΠ, ενώ δανείζεστε για να ξεπληρώσετε συντάξεις και μισθούς. Όταν ο λαός, πολύ σύντομα, δώσει εντολή για κυβέρνηση σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, πείτε στους φίλους σας, θα βρούμε τρόπο να αποκαταστήσουμε τη ζημιά. Εσείς μιλάτε για φορολογία 30%. Εμείς θα φορολογήσουμε  όσο πρέπει τους επιτήδειους, για να αποκατασταθεί η ζημιά. Για μας πρώτα είναι οι ανάγκες του λαού και μετά τα κέρδη των φίλων και των κολλητών» επισήμανε.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Επιτιθέμενος σφοδρά στον Αλέξη Τσίπρα ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχέδιου, το οποίο και χαρακτήρισε ως «ευκαιρία και υποχρέωση» στο πλαίσιο συνολικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης και θωράκισης της Ελλάδας. Κατήγγειλε αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανυπαρξία πολιτικών προτάσεων και εμπόριο συνωμοσιολογίας, λέγοντας ότι η Αλέξης Τσίπρας παρακαλά να έλθει το τέλος του κόσμου για να δικαιωθεί πολιτικά και η αξιωματική αντιπολίτευση ενεργεί ως εχθρός και όχι ως αντίπαλος.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η χώρα είχε δυσθεώρητο πρωτογενές έλλειμμα 26 δισ. ευρώ και δεν μπορούσε με τα δημοσιονομικά της έσοδα να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του κράτους -τα σχολεία, νοσοκομεία- ακόμη και με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποκλεισμό από διεθνείς αγορές για δεκαετίες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Για σχέδιο εφαρμογής των μνημονίων της εσωτερικής υποτίμησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης, που εκτελείται με το δόγμα του σοκ και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διατάξεις που προϋποθέτουν το διάλογο, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος -πριν αποχωρήσει από το βήμα της Βουλής εν μέσω έντασης και οχλαγωγίας στην Ολομέλεια. Από την αίθουσα αποχώρησε ακολούθως σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το ΚΚΕ

Τη θέση ότι το δίλημμα μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι κάλπικο, καθώς το κεντρικό ζήτημα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιο τρόπο θα βγει το κεφάλαιο από την κρίση, διατύπωσε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχέδιου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Όπως τόνισε, η Αλέκα Παπαρήγα, η ΝΔ συντάσσεται με την κυρίαρχη συνταγή, υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη. Από την σκοπιά του λαού δεν είχει καμία διαφορά, τόνισε. Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ επέκρινε τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ένας εκφοβίζει το λαό και ο άλλος κρύβει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να παραπλανήσει το λαό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το