Πολιτική

Υπέρ «Επιτρόπου Ελλάδας» ο Γιούνκερ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ του διορισμού ενός ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την ανασυγκρότηση της οικονομικής δομής της Ελλάδας, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη (σήμερα) στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

“Πραγματικά θα ήθελα να υπήρχε ένας ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομικής δομής”, δήλωσε ο Γιούνκερ. Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι οικονομικές δομές της χώρας “δεν είναι συγκρίσιμες σε τίποτε με τις δικές μας”, όπως είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση “μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει” να προσαρμόσει την οικονομική δομή της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup. “Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συμμετάσχουμε οι ίδιοι στην εφαρμογή (των αλλαγών)”.

Ο Γιούνκερ διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί έναν επίτροπο που θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως είχε προταθεί τον Ιανουάριο από κάποιες χώρες της ευρωζώνης. “Όχι έναν επίτροπο αρμόδιο για την περιστολή των δαπανών στον προϋπολογισμό, όπως έχει ήδη προταθεί, αλλά έναν επίτροπο επιφορτισμένο με την ανασυγκρότηση”, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ αταιώθηκε η σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης που είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για τις 2 Μαρτίου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των 27 χωρών, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Ο λόγος της ματαίωσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγκειται στην απροθυμία της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Οι περισσότερες χώρες πιστεύουν ότι οι πόροι αυτού του μηχανισμού πρέπει να αυξηθούν στα 750 δισ. ευρώ ενώ οι Γερμανοί φαίνεται να θεωρούν ότι αρκούν τα 500 δισ. ευρώ και αυτό άφησαν να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο Μεξικό και στη σύνοδο της G20.

Το ίδιο, βέβαια, συνέβη και χθες στη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, με την καγκελάριο Μέρκελ να τάσσεται εναντίον της ενίσχυσης του μηχανισμού.

Πρόσθετο εμπόδιο ως προς αυτή την ενίσχυση, έβαλε μάλιστα σήμερα (χθες) όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με αυτή, το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου που θα αποφάσιζε για θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση. Άρα και την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα παραπάνω θέματα θα πρέπει στο μέλλον να έχει την έγκριση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο Μάρτιο θα συνέλθει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ευρώ για να αποφασίσει την αύξηση των πόρων αυτού του μηχανισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το