Πολιτική

ΤτΕ: Στο 28% θα φτάσει η ανεργία φέτος

Ύφεση 4,6% το 2013 και ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο προβλέπει η Τράπεζα
Ύφεση 4,6% το 2013 και ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο προβλέπει η Τράπεζα

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,6% εφέτος, σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ που κατέθεσε την Τετάρτη στον πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Για ανεργία 28% φέτος και του χρόνου και μείωση της ανεργίας από το 2015 κάνει λόγο η ΤτΕ, για ανεργία 27,8% φέτος και 28,4% του χρόνου κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ.
Στην έκθεση επισημαίνονται κατ’ αρχάς οι θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρεται, «τους τελευταίους μήνες ενισχύονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης». Οι ενδείξεις αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:
• Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί, όπως αναγνωρίζουν το σύνολο των αναλυτών και οι διεθνείς οργανισμοί.
• Αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη ραγδαία αποκλιμάκωση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.
• Το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στη μεγάλη κρίση και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης πάνω σε νέες, υγιείς βάσεις. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προστατεύθηκε από τον κίνδυνο διάχυσης της κυπριακής κρίσης και στην Ελλάδα. Έτσι, η έξαρση της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδείχθηκε πρόσκαιρη και γρήγορα ανακόπηκε η τάση εκροής καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο.
• Τα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, έχουν περιοριστεί σημαντικά: Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και φαίνεται ότι το 2013 μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ είναι ουσιαστική και η βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
• Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης εκτιμάται ως ικανοποιητική και η εισροή κεφαλαίων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Διόγκωση της ανεργίας

«Οι ενδείξεις αυτές είναι αναμφισβήτητα θετικές και, αν συνεχιστούν, προοιωνίζονται βελτίωση και στην πραγματική οικονομία», σημειώνει η ΤτΕ, ωστόσο, όπως προσθέτει. «συνεχίζεται η ύφεση της παραγωγικής δραστηριότητας και η διόγκωση της ανεργίας».
Όπως επισημαίνεται, «η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων […] Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερo ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών».
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η οικονομία θα ανακάμψει το 2014, «αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 4,6% εφέτος και η ανεργία να σταθεροποιηθεί γύρω στο 28%. Εκτιμάται ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο -0,3% το 2013 και ο πυρήνας του πληθωρισμού στο -1,1%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009.
Τέλος, οι υπάρχουσες ενδείξεις για την εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2013 προοιωνίζονται περαιτέρω περιορισμό του σε ποσοστό χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί περί το 2%.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΤτΕ στηρίζει την πολιτική που βαθαίνει την κρίση

Τη θέση ότι η Τράπεζα της Ελλάδας στηρίζει «ένθερμα την ασκούμενη πολιτική που βαθαίνει την κρίση» διατυπώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλωτός με αφορμή την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η έκθεση συνεχίζει στον ίδιο μονότονο ρυθμό, «αναγνωρίζει και καταγράφει μεν την αρνητική κατάσταση στην οικονομία», αλλά στηρίζει ένθερμα την ασκούμενη πολιτική που βαθαίνει την κρίση.

«Ουσιαστικά, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις, φαίνεται ότι το μόνο πρόβλημα με το μνημόνιο για την ΤτΕ, παρά την πληθώρα μελετών και εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα για την αναποτελεσματικότητα και την αχρείαστη βαρβαρότητα των μέτρων, είναι η ανεπαρκής εφαρμογή του και όχι ο βαθύτατα υφεσιακός και αντικοινωνικός χαρακτήρας του», συμπληρώνει ο κ. Τσακαλωτός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το