Οικονομία

ΟΟΣΑ: Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2014

«Πιθανή η ανάγκη για νέα δάνεια και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους» λέει ο Οργανισμός
«Πιθανή η ανάγκη για νέα δάνεια και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους» λέει ο Οργανισμός

 

Στο 4,8% υπολογίζει ο ΟΟΣΑ και κόντρα σε όλες τις άλλες προβλέψεις την ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος ενώ εκτιμάει ότι αυτή θα συνεχιστεί και το 2014, στο 1,2%. Η έκθεση του οργανισμού «βλέπει» την ανεργία στο 27,8% για το 2013 και στο 28,4% για το 2014 ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει στο γεγονός ότι όλες αυτές οι συνθήκες ενδεχομένως απαιτήσουν νέα χρηματοδότηση από την τρόικα ή πιθανό νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο ΟΟΣΑ εκτιμάει επίσης ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμών και των μισθών λόγω της ύφεσης και προτείνει στην ΕΚΤ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες -εκτός της μείωσης των επιτοκίων- για να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά.

Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια «επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2014», παρά το υφεσιακό κλίμα που επικρατεί, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που παρουσίασε ο Μεξικανός Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άγχελ Γουρία.

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το ΑΕΠ διατηρεί αρνητικό πρόσημο και το 2014 με -1,2% του ΑΕΠ, με τάση επιβράδυνσης (-6,4% το 2012 και πρόβλεψη -4,8% για το 2013). Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται και αυτή αρνητική στο -4,5% για το 2014, από -9,1% το 2012. Επίσης, η δημόσια κατανάλωση θα κινηθεί στο -2,1% το 2014 από -4,2% το 2012.

Αντίθετα οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προβλέπονται θετικές, σε ποσοστό 6,1% για το 2014, από -2,4% το 2012

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι αργή για την Ελλάδα, αφού η δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και τις χαμηλές εξαγωγές, επιδεινώνουν την ύφεση.

Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, η επιστροφή της ανάπτυξης δεν προβλέπεται παρά κατά τη διάρκεια του 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η διαρθρωτική εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνεχισθεί, στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι τελικά μικρότερη από την αναμενόμενη, ίσως δημιουργηθεί η ανάγκη για νέες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εφαρμοσθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

H αποκατάσταση των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την ύφεση, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η παραγωγή συνέχισε να συρρικνώνεται το 2012 εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, των περιορισμένων δυνατοτήτων για δανεισμό και του φόβου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά τους τελευταίους μήνες το ποσοστό του πληθωρισμού έγινε αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο προϋπολογισμός 2013 θεωρείται ότι είναι γενικά σε καλή τροχιά. Με δεδομένη όμως την έκταση της ύφεσης και τις κοινωνικές εντάσεις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών, στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί χαμηλότερη από την προβλεπόμενη. Από τη στιγμή επομένως που δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η Ελλάδα πιθανώς να χρειασθεί νέα δημόσια χρηματοδότηση ή περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η απαραίτητη υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις με αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς και με προβλήματα ρευστότητας λέει ο ΟΟΣΑ.

Από την άλλη πλευρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποπληρωμή των οφειλών του κράτους, μπορούν να βελτιώσουν τη ρευστότητα και την εσωτερική ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο. Η σαφής βελτίωση του ανταγωνιστικού κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών, και εφ’ όσον δρομολογηθούν ορισμένα επενδυτικά προγράμματα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συρρίκνωση 0,6% στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Ευρωζώνης εφέτος, σε μία περίοδο όπου το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και 4% για το 2014. Στην προηγούμενη έκθεσή του, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για το 2013 και 4,2% για το 2014. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος και 2,8% το 2014, ο υψηλότερος από το 2005. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% φέτος. Το 2014, όμως, αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%. Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν, ωστόσο, οι προοπτικές κάθε κράτους-μέλους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ είπε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση.

«Όσον αφορά την Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί ο εφησυχασμός» σχολίασε στο Reuters. «Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για την Ευρώπη», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει «γενναία μέτρα», πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρωζώνη να βγει από την ύφεση.

«Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση» συμπλήρωσε.

«Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης», είπε, αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο Οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο 1,6% φέτος, ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Κίνα, προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησής του για 8,5%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το