Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Τσουνάμι λαϊκής οργής κατέκλυσε το Βόλο

 

 

Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις

Τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, πραγματοποίησαν χθες οι βολιώτες

Επεισόδια, φωτιές, βανδαλισμοί, πετροπόλεμος με την Αστυνομία και δεκάδες προσαγωγές

 

Ο Βόλος αντιστέκεται. Ο αγανακτισμένος λαός της πόλης, που σαν ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε χθες τον κεντρικό τομέα, έστειλε ηχηρό μήνυμα πως βρίσκεται στο δρόμο, στον αγώνα. Πως η λαϊκή οργή ενώνει εργοδότες και εργαζόμενους σε ένα τσουνάμι αγανάκτησης που αποδεικνύει πολύ εύκολα από πού πηγάζει η δύναμη και η εξουσία. Γιατί χθες στο Βόλο, εξουσία ήταν οι πολίτες που ζήτησαν την ανάκληση των αντιλαϊκών μέτρων και την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις που συγκέντρωσαν χιλιάδες λαού σε τρία σημεία της πόλης (Πλατεία Δημαρχείου, Πλατεία Πανεπιστημίου, Πλατεία Ελευθερίας) ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές οι μαζικότερες στην ιστορία των τοπικών διαδηλώσεων.

Το δικό τους αποτύπωμα με βανδαλισμούς, φθορές κυρίως σε τραπεζικά καταστήματα, φωτιές σε 30 περίπου κάδους απορριμμάτων, επεισόδια και πετροπόλεμο με αστυνομικές δυνάμεις, θέλησαν να αφήσουν ομάδες κουκουλοφόρων που αποσύρθηκαν γύρω στις 3 μ.μ., ενώ στο μεταξύ είχαν γίνει περίπου 20 προσαγωγές.

 

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

[email protected]

Φωτογραφίες: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

 

Τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, πραγματοποίησαν χθες οι βολιώτες που για ένα εξάωρο (9 π.μ. – 3 μ.μ.), σχημάτισαν ανθρώπινο τσουνάμι από τα δυτικά της πόλης, τον ΟΣΕ και τις Εφορίες μέχρι τη συμβολή Πολυμέρη-Κανάρη (Πολιτικό γραφείο Ροδούλας Ζήση) και από την παραλία μέχρι την Αναλήψεως.

Η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε συνδυασμό με την απεργία εμπόρων, εστιατόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, αυτοκινητιστών, περιπτεριούχων, πρατηριούχων καυσίμων, τη στάση εργασίας στο Αστικό ΚΤΕΛ, ψυκτικών, καθαριστριών κ.ά., μαζί με τις κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων, παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα της πόλης.

Η απόλυτη συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων των περισσοτέρων κλάδων που είχαν προαναγγείλει στήριξη της κινητοποίησης, ο έγκαιρος προγραμματισμός και ο σωστός συντονισμός συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, μαζί με τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, συνέβαλαν στην απόλυτη επιτυχία των διαδηλώσεων στο Βόλο που κατά τα λοιπά έμοιαζε με νεκρή πόλη.

 

Μεγαλειώδης

συγκέντρωση

από ΕΚΒ – ΑΔΕΔΥ

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και όπως αποδείχτηκε στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, του Νομαρχιακού τμήματος της ΓΣΕΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, φορτηγατζήδων και ταξιτζήδων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προϊδέαζε για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και τον όγκο των διαδηλωτών που θα διαχέονταν στην πόλη.

Η προετοιμασία των συνδικαλιστών από την αρχή του μήνα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων με επισκέψεις σε χώρους εργασίας, συσκέψεις συντονισμού, εντατική ενημερωτική καμπάνια, φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα και το συνδικαλιστικό κίνημα να πήρε χθες μια βαθιά ανάσα ζωής.

Με αποκλεισμό των εισόδων των δύο Εφοριών στο Βόλο (Παπαδιαμάντη-Ξενοφώντος), από τις 7.30 το πρωί, τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΒ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και οι υπόλοιποι φορείς, έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως μπορούν εύκολα να μπλοκάρουν τα δημόσια έσοδα. Γύρω στις 10-10.30, η οδός Ξενοφώντος και η βορειοδυτική πλευρά της Πλατείας Δημαρχείου (Ρήγα Φεραίου), είχαν πλημμυρίσει από κόσμο ενώ στη συμβολή της Ξενοφώντος με 2ας Νοεμβρίου είχαν παραταχθεί ταξί, μπουλντόζες και φορτηγά που αργότερα τέθηκαν επικεφαλής της μεγάλης πορείας που όταν η κεφαλή της έφτασε στα «Κύματα», στο Πανεπιστήμιο, η ουρά της ήταν στο Δημαρχείο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν διασπώνται και αυτό το απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, κλείνοντας τα αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης. «Σήμερα λέμε τέλος στην κυβέρνηση που για να σώσει τις τράπεζες κι αυτούς που έφαγαν τα λεφτά σου, σου ρουφάει και σου ξαναρουφάει το αίμα, σε πετάει στο δρόμο, σου ληστεύει την τσέπη, υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών σου. Οι ληστές των εισοδημάτων μας τρομάζουν σήμερα από τον όγκο και τον παλμό της οργής μας. Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν και ψηφίσουν το Πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα, που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, καθιερώνοντας το σύστημα-δώρο στους εργοδότες, δηλαδή το σύστημα των Ατομικών Συμβάσεων, που θα υπογράφονται χωρίς τη θεσμική προστασία της ΕΓΣΣΕ, από απλές ομάδες ατόμων, έρμαια των εργοδοτικών εκβιασμών και ασυδοσίας τους».

Τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση, χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΕ κ. Δημ. Κουτσούκος ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κων. Τσέλιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Στ. Πλαστάρας, ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών κ. Ζ. Ντελόπουλους, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί κ. Τ. Δεμερτζής κ.ά.

Όλοι οι ομιλητές, χρησιμοποιώντας και εκφράσεις όπως «κάτω η χούντα, κάτω η κυβέρνηση της δικτατορίας» διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και ζήτησαν την απόσυρση των φοροεισπρακτικών μέτρων και των αντεργατικών νομοθετημάτων, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού μετώπου.

 

Από τα «Κύματα»

μέχρι το Δημαρχείο

Είκοσι ταξί με ελληνικές σημαίες, έξι μηχανήματα χωματουργικών εργασιών, είκοσι περίπου τράκτορες και χιλιάδες διαμαρτυρομένων, σχημάτισαν μια μοναδική πορεία που ξεκίνησε έξω από τις Εφορίες για να φτάσει στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου και μετά από κυκλική κίνηση οι πεζοί να καταλήξουν στην παραλία, μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος την οποία και απέκλεισαν προκειμένου να παγώσουν οι όποιες τραπεζικές συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν, κυρίως εφοδιασμού με χρήματα τραπεζικών υποκαταστημάτων τα οποία όμως είχαν κατεβάσει ρολά.

Με κορναρίσματα που έδιναν μοναδικό παλμό αλλά και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, με πανό και σημαίες, διαδηλωτές από διάφορους φορείς, έφτασαν στην παραλία και ανήρτησαν τα πανό τους στην πρόσοψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ένταση προκλήθηκε όταν στη διάρκεια της πορείας, διαδηλωτές εντόπισαν μέσα σε υπό ανακαίνιση εμπορικό κατάστημα, συνεργείο τεχνικών να εργάζεται. Ομάδα διαδηλωτών, παραβίασε τα μεταλλικά πετάσματα, εισέβαλε στο κατάστημα κι έβγαλε στο δρόμο τους εργαζόμενους που αποδοκιμάστηκαν από το πλήθος των απεργών αλλά με την παρέμβαση του γραμματέα του ΕΚΒ κ. Δημ. Βασιλείου που είχε χθες και συντονιστικό ρόλο, αποφεύχθηκαν σοβαρότερα επεισόδια.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το