Πολιτική

Τσίπρας: Έωλο το σχέδιο «Αθηνά»

Ως προς τους διακηρυκτικούς στόχους του, το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ως προς τους διακηρυκτικούς στόχους του, το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Έωλο ως προς τους διακηρυκτικούς στόχους του, ως προς τη διαδικασία, αλλά και ως προς την ακαδημαϊκή νομιμοποίησή του, χαρακτήρισε το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας και για τον λόγο αυτό κάλεσε τους πρυτάνεις να ανοίξουν διάλογο για το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ζητήσουν από τα κόμματα να συμβάλουν σε αυτό.

Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνάντησή του με τους πέντε πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Αττικής Γρηγόρη Τσάλτα (Πάντειο), Κωνσταντίνο Γάτσιο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωνσταντίνο Φεγγερό (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο (Χαροκόπειο) και Γεώργιο Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Πειραιά), τα οποία κατά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ οδεύουν προς ομοσπονδοποίηση, υπό την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής». Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεανώ Φωτίου και Αποστόλης Αλεξόπουλος, καθώς και ο πανεπιστημιακός Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΣυΡιζΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα συμμετάσχει με τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του ενιαίου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ σύμφωνα με τους πρυτάνεις η πρόταση κατά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» συνιστά αντισυνταγματική θέσπιση έναντι του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Εν τω μεταξύ επίθεση στην κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη των παραμέτρων που πρόκειται να περιλαμβάνει η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση διέψευσε τις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών. «Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω ανακεφαλαιοποίησης και χωρίς γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων, δεν γίνεται» υπογραμμίζει και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για σχέδιο ρύθμισης «στα μέτρα των τραπεζών», αλλά και για επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης, προκειμένου «να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών»

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ελάφρυνσης δανειοληπτών που παρουσίασε η κυβέρνηση, αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010.

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, όμως, ότι από τη ρύθμιση αποκλείεται μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που ανήκουν στους μικροεπιχειρηματίες – εμπόρους, αλλά και τους μικροεπαγγελματίες, «οι οποίοι είναι πνιγμένοι στα χρέη και το ελάχιστο που ζητούν, είναι να διασώσουν το σπίτι τους».

Υπενθυμίζει τέλος, τη δική του πρόταση νόμου που προέβλεπε ολική διαγραφή υποχρεώσεων όσων δανειοληπτών βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και οριστική διαγραφή του υπόλοιπου ποσού άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα λάθη του χθες. Η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απειλές και ακραίες αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κάθε μορφής επένδυσης που επιβεβαιώνουν ότι «είναι αμετανόητοι θιασώτες του καταστροφικού μίγματος λαϊκισμού και κρατισμού που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα».

Ο κ. Κεδίκογλου πρόσθεσε πως είναι φανερό ότι για εκείνους το κομματικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από τους χιλιάδες ανέργους και την προσπάθεια ανάκαμψης, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεμελιώσει μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το