Photo Gallery, Πολιτισμός

Τριήμερο κεφιού στο Δήμο Βόλου

Στον απόηχο των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Παρά τον άστατο καιρό, εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι αποκριάτικες και οι καθαροδευτεριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου, στο Εκθεσιακό Κέντρο, το Σάββατο 5 Μαρτίου, στην παραλία του Βόλου, την Κυριακή 6 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ, και την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου, στη Νέα Ιωνία και στις ακτές των Αλυκών, της Αγριάς και της Νέας Αγχιάλου.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις στο Πορφυρογένειο Αγριάς, στο καφέ μπαρ «Κύκνος», τη Μακρινίτσα και στην Νέα Αγχίαλο.

Οι δημότες του Βόλου έδειξαν πόσο αναγκαίες υπήρξαν οι εκδηλώσεις και πόσο σωστή η απόφαση του Δήμου να προσφέρει με αυτές «το αντίδοτο της θλίψης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις των υπευθύνων.

Τόσο η σαββατιάτικη εκδήλωση του Εκθεσιακού Κέντρου, με το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής και των Σχολών Χορού Latin CHORUS LINE-VOLOS & DANCE AKADEMY-VOLOS, αλλά και με το λαϊκό γλέντι που ακολούθησε, όσο και οι κυριακάτικες εκδηλώσεις της παραλίας, με το παιδικό πάρτι το πρωί και την απογευματινή διασκέδαση μικρών και μεγάλων που κατέληξε στο κάψιμο του Μνημονίου, βασιλιά Καρνάβαλου – δημιουργία των εικαστικών καλλιτεχνών Κώστα Κομνηνού και Έλενας Νικηφόρου – πρόσφεραν τη χαρά, το χορό, το γέλιο και το τραγούδι σε βολιώτες και ξένους, μασκαράδες και μη, που κατέκλυσαν το χώρο.

Στις εκδηλώσεις χόρεψαν οι Salsa Y suenO (σάλσα ι σουένιο), έγιναν διαγωνισμοί στολής και παιγνίδια με το κοινό ενώ συμμετείχαν τα παιδιά της Δημοτικής Σχολής Χορού Βόλου, του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου και οι Ιδιωτικές Σχολές Χορού Μίτσης Λαούδη, Κατερίνας Βαλατσού, Άννας Πανάγου, Νίκης Κρίτσλοου καθώς και η σχολή Latin «Chorus Line».

Το Σάββατο παρουσιάστηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις, «Τα κόκκινα φανάρια», στο καφέ «Κύκνος», με τραγούδια και χορούς της δεκαετίας του 60, «Μαθήματα ψυχαγωγίας», σε στυλ ρετρό και νοσταλγικές μελωδίες που μας ταξίδεψαν έως τον καιρό της πρώτης σύγχρονης οικονομικής κρίσης του 1930, στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριά, καθώς και τα εύθυμα δρώμενα της «Τρελοπαρέας» στη Νέα Αγχίαλο.

Το Σαββατοκύριακο είχαμε επίσης γλέντι στο Φυτόκο, τα Μελισσιάτικα και την Κάπουρνα, όπως και την αναβίωση του Αφανού στη Μακρινίτσα, με ταυτόχρονο πέταγμα αεροστάτου.

Την Καθαρή Δευτέρα, παρόλο το τσουχτερό κρύο, ο κόσμος συμμετείχε στα Κούλουμα και τίμησε τα σαρακοστιανά που πρόσφερε σε όλους ο Δήμος Βόλου.

Για τις εκδηλώσεις αυτές συνεργάστηκαν οι υπεύθυνοι των κατά τόπους Δημοτικών Ενοτήτων καθώς και οι τοπικοί Εξωραϊστικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ζήση, ο δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτης, περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου.

Μεγάλη η συμμετοχή

στον «Αφανό» της Μακρινίτσας

Η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας όπως είναι γνωστό διοργάνωσε την Κυριακή 6 Μαρτίου την αποκριάτικη εκδήλωση με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του χωριού «Αφανός», για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Η αποκριάτικη εκδήλωση που περιλάμβανε κατασκευή – πέταγμα – διαγωνισμό αερόστατου και το άναμμα του «Αφανού» – φωτιά με ξηρούς θάμνους – πουρνάρια, στην Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων κάτω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη), με αποκριάτικα τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, πηλιορείτικα αποκριάτικα κεράσματα από Ομάδα Γυναικών της Μακρινίτσας (πίτες και φαγητά), τσίπουρο και κρασί από τους παραγωγούς της Μακρινίτσας, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, ντόπιους και επισκέπτες του τριημέρου στην περιοχή.

Οι εκδηλώσεις όπως είχε προγραμματιστεί ξεκίνησαν περί την 18.00′, με πέταγμα – διαγωνισμό αερόστατου και στη συνέχεια, ώρα 19.00′ το άναμμα του «Αφανού» και τέλος, αποκριάτικο γλέντι και χορός!

Η αποκριάτικη εκδήλωση της Μακρινίτσας εντασσόταν στο πρόγραμμα του ενιαίου Δήμου Βόλου «Αποκριά 2011» και στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Μακρινίτσας, Πορταριάς και Ιωλκού στο αποκριάτικο παραδοσιακό δρώμενο συμμετείχαν εκτός από την Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής, όπως: ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Βόλου «ΙΑΣΩΝ», και  η Ομάδα «ΑΠΟΔΡΑΣΗ» των Σταγιατών, η οποία πέταξε τα δικά της δύο αερόστατα από τους Σταγιάτες.

Ξεχωριστή ήταν η συμβολή της Ομάδας Γυναικών Μακρινίτσας και των παραγωγών και των πωλητών παραδοσιακών προϊόντων του οικισμού, που πρόσφεραν άφθονα κεράσματα, μεζέδες και λιχουδιές, κρασί και τσίπουρο.

Κατασκευάστηκαν συνολικά επτά πολύχρωμα αερόστατα, με ιδιαίτερο εκείνο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, που κέρδισε και το έπαθλο του διαγωνισμού (διανυκτέρευση στο Αρχοντικό Σισιλιάνου της Μακρινίτσας).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το