Photo Gallery, Τοπικά

Τριάντα άνθρωποι σ’ ένα σπίτι….

Αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας, ζητείται η απομάκρυνσή τους μέχρι και αύριο


Άθλιες συνθήκες ομαδικής διαβίωσης Βουλγάρων στην περιοχή του Αλμυρού

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν Βούλγαροι στις περιοχές Ευξεινούπολης και Αλμυρού έχουν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και δυσφορία κατοίκων και ήδη παρενέβησαν ο Δήμος Αλμυρού, αλλά και η Διεύθυνση Υγιεινής. Οι κάτοικοι επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, καθώς διαμένουν πολλοί Βούλγαροι μαζί με παλιά σπίτια που δεν διαθέτουν ούτε και τα απαραίτητα, όπως τουαλέτα. Ακόμη, όπως τονίζουν κάτοικοι, φωνάζουν, βάζουν την μουσική στη διαπασών σε ώρες κοινής ησυχίας και επιπλέον προκαλούν θόρυβο με την κίνηση των οχημάτων τους.

Εντονότερο εμφανίζεται το πρόβλημα στην περιοχή της Ευξεινούπολης, όπως τονίζεται και από την δημοτική αρχή του Αλμυρού.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Παπαϊωάννου έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών και αυτός με την σειρά του προχώρησε σε ενέργειες μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών. Αυτοψία σε σπίτια, στην Ευξενούπολη και Αλμυρό, όπου διαμένουν κατά δεκάδες Βούλγαροι, έγινε πριν από ένα μήνα περίπου από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας. Οι εικόνες που αντίκρισαν είναι τριτοκοσμικές και ζητείται η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών από τα συγκεκριμένα σπίτια που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Η Διεύθυνση Υγείας κοινοποίησε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών έγγραφα και τους καλεί να απομακρύνουν τους Βούλγαρους, διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Η Διεύθυνση Υγείας έχει αποστείλει το πόρισμα της αυτοψίας στον Δήμο Αλμυρού και όπως έγινε γνωστό η προθεσμία που δίνεται στους ιδιοκτήτες των σπιτιών εκπνέει αύριο Παρασκευή. Για το ζήτημα είναι ενήμερη και η Αστυνομία Αλμυρού.

Η Διεύθυνση Υγείας πραγματοποίησε αυτοψία σε τρία σπίτια σε Αλμυρό, Ευξεινούπολη και Σούρπη και μάλιστα στη μια περίπτωση –στην Ευξεινούπολη- βρέθηκαν να διαμένουν 20 Βούλγαροι σε ένα σπίτι, χωρίς να αποκλείεται να διέμεναν και άλλοι που ίσως εκείνη την ώρα εργάζονταν στα χωράφια.

Όλα τα σπίτια, όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου είναι παλιά. «Οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν να παίρνουν μόνο χρήματα, πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Οι ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών τα νοικιάζουν στους Βούλγαρους που μένουν από 10 μέχρι και 30 άτομα μαζί, ενώ μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τους Βούλγαρους και εισπράττουν από τον καθένα το ενοίκιο, ανάλογα με πόσα άτομα μένουν στο σπίτι τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η ευθύνη του ελέγχου, όπως υποστηρίζεται, ανήκει στον Δήμο, που πρέπει να κάνει ελέγχους και με την συνδρομή της Εφορίας να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες και αν ερευνηθεί αν υπάρχουν μισθωτήρια συμβόλαια. Οι κάτοικοι καλούν το δήμο να παρέμβει με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς πλέον κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Ο αντιδήμαρχος κ. Παπαϊωάννου, πρόσθεσε, πως η δημοτική αρχή έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, μετέβη στα σπίτια όπου διαμένουν ομαδικά Βούλγαροι και περιμένει να εκπνεύσει η προθεσμία απομάκρυνσής τους. Αν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν τους απομακρύνουν, σημειώνει, τότε θα ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας.

Κάτοικος στην Ευξεινούπολη, το σπίτι της οποίας γειτνιάζει με το σπίτι όπου διαμένουν δεκάδες Βούλγαροι, εμφανίζεται πολύ αναστατωμένη και ανήσυχη τονίζοντας ότι η ζωή τους «έχει γίνει κόλαση», καθώς δεν μπορούν να βρούνε ησυχία από τις φασαρίες που δημιουργούνται καθημερινά και όλο σχεδόν το 24ωρο.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί» λέει επιμένοντας πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.

Όπως αναφέρεται από τον Αντιδήμαρχο Αλμυρού κ. Παπαϊωάννου η περιοχή έχει κατακλυσθεί στην κυριολεξία από Βούλγαρους. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον Δήμο Αλμυρού διαμένουν περίπου 3000 Βούλγαροι. Μεγάλος αριθμός διαμένει στην περιοχή του Πτελεού και φέρεται να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες. «Η κατάσταση στον Πτελεό είναι ελεγχόμενη και δεν μπορούμε να πούμε ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από την παρουσία τους. Στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου υπάρχουν προβλήματα, που προκαλούνται κυρίως από τον τρόπο διαβίωσής τους» σημειώνει ο Αντιδήμαρχος.

Ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Αλμυρού αναφέρει πως το τελευταίο δίμηνο έχουν μειωθεί σημαντικά οι κλοπές και διαρρήξεις. Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες, έγιναν και συλλήψεις διαρρηκτών. Η παρουσία των αστυνομικών, κυρίως νυχτερινές ώρες, έχουν αυξηθεί και λειτουργεί αποτρεπτικά στη διάπραξη κλοπών και ληστειών.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί από τους Βουλγάρους που διαμένουν στην περιοχή δεν έχουν εργασία και προσπαθούν να επιβιώσουν αναζητώντας περιστασιακά μεροκάματο.

 

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το