Photo Gallery, Τοπικά

Το 65% των δικηγόρων έχει πέντε παραστάσεις


Στις 2 Δεκεμβρίου η συζήτηση για το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Β. κ. Αναστάσιο Βολιώτη

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου που κατατέθηκαν στο ΣτΕ

 


 

 

Το 65% περίπου των δικηγόρων του Βόλου έχει πέντε παραστάσεις σε συμβόλαια τον τελευταίο χρόνο, το 35-40% μέχρι πέντε και το υπόλοιπο καμία. Σε σύνολο 610 δικηγόρων του Βόλου, οι 365 έχουν πέντε παραστάσεις για συμβόλαια, οι 185 μέχρι πέντε σε ετήσια βάση. Το στοιχείο αυτό αναπτύχθηκε ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστ. Βολιώτη κατά τη χθεσινή συζήτηση στο ΣτΕ για την προσφυγή του Συλλόγου κατά του τέλους επιτηδεύματος.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Η αναφορά επιχειρεί να καταδείξει την επαγγελματική δραστηριότητα του μεγαλύτερου μέρους των δικηγόρων του Βόλου σε μία προσπάθεια να ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στον επαγγελματικό αυτό κλάδο, καθώς -όπως υποστηρίχθηκε- δεν υπάρχει η φοροδοτική ικανότητα του επαγγελματία. Ο κ. Βολιώτης έκανε ειδική αναφορά και για τους δικηγόρους των νησιών, οι οποίοι βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους συναδέλφους τους των αστικών κέντρων, καθώς παρουσιάζουν –όπως είπε- ιδιαιτερότητα (μετακινήσεις με πλοία κ.λπ.) με αυξημένα έξοδα και μικρότερο αντικείμενο εργασίας.

Εκτός από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου προσφυγές έχουν καταθέσει – και συζητήθηκαν ταυτόχρονα – στο ΣτΕ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας και το Σωματείο Ελλήνων Φορολογούμενων και ιδιωτών επιτηδευματιών. Η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας, απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην χθεσινή παράσταση – συζήτηση των αιτούντων, που επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν την ακύρωση του νόμου, που προβλέπει την επιβολή του επίμαχου τέλους, καθώς και την ακύρωση της από 2.8.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι η επιβολή του επίμαχου τέλους είναι αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί αποτελεί φόρο και όχι τέλος, ενώ δεν αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων, αλλά παρουσιάζει μια επίπλαστα «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου από την πλευρά τους αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων, υπεραμυνόμενοι της νομιμότητας και συνταγματικότητας της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, αποκλείοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για φόρο και όχι τέλος.

Ο κ. Βολιώτης θεωρεί, όπως ανέφερε, πως η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε ήταν πολύ σημαντική και πάνω σε πραγματικά και νομικά πλαίσια και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση φορολογεί την ιδιότητα – εν προκειμένω – του δικηγόρου και όχι το αντικείμενο των εισπράξεων.

 

Αρχές Δεκεμβρίου

η προσφυγή για

το Τέλος Ακινήτων

Με τη διαδικασία του επείγοντος (πρότυπη δίκη σύμφωνα με το ν. 3900/2010) θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά  του έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων,  ενώ υποβλήθηκε ακόμη μία νέα αίτηση ακύρωσης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμμένος, όρισε τις 2/12/2011 ως ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια, των αιτήσεων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας. Προσφυγή για το ίδιο τέλος έχει καταθέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει κατά του έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), περιλαμβάνεται και ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τ.μ., ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει το επίμαχο τέλος, που ανέρχεται στα 350 ευρώ, καθώς, το μηνιαίο εισόδημά του είναι στα 361 ευρώ και το ετήσιο 4.332 ευρώ.

Μάλιστα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας (φτώχειας) προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία εξετάζεται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την εκδίκαση της προσφυγής, που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011). Οι φοροτεχνικοί υπογραμμίζουν ότι το νέο ειδικό τέλος είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), της ισότητας (άρθρο 4) και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), ενώ προσβάλλει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 2).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το