Photo Gallery, Τοπικά

Το Πήλιο γέμισε από νεοπλουτίστικες βίλες

Τονίστηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΤΕΕ Μαγνησίας
Τονίστηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Βραβευμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές Αρχιτεκτονικής παρουσίασαν χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας τις θέσεις τους για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου, μέσα από τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να προσφέρει μια «άλλη» πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, μακριά από τις αντιλήψεις που στοχεύουν στη δημιουργία νεοπλουτίστικων «παραδοσιακών» κατασκευασμάτων, που κατακλύζουν τους οικισμούς.

Στη χθεσινή ημερίδα, όπως ήταν αναμενόμενο, τέθηκε και το ζήτημα της αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου και τονίστηκε ότι βασική θέση όλων των φορέων της Μαγνησίας είναι ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικές αποφάσεις που θα στοχεύουν στον περιορισμό της δόμησης για τη βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη του Πηλίου, προκειμένου το δομημένο περιβάλλον να εντάσσεται αρμονικά στην κλίμακα του τοπίου και να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος με την πραγματοποιούμενη τσιμεντοποίηση.

«Επιτακτική επομένως είναι η ανάγκη άμεσων βελτιωτικών παρεμβάσεων στο Προεδρικό Διάταγμα Πηλίου» όπως τονίστηκε σε χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ, από τον πρόεδρο του φορέα κ. Σωκράτη Αναγνώστου.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Το Πήλιο και η προστασία του κυριάρχησαν στην ημερίδα όπου συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και όπως τόνισε και ο κ. Ron Wakley, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, τα αρχοντικά του Πηλίου, αλλά και των Βαλκανίων γενικότερα μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ανώνυμη αρχιτεκτονική, καθώς διαθέτουν άπλετα στοιχεία ενός πολιτισμού δόμησης μεγάλης επιτήδευσης και αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων. Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. κ. Κώστας Αδαμάκης ανέπτυξε τον προβληματισμό για τη διατήρηση της παράδοσης στο Πήλιο και όπως τόνισε για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να γίνει χωρίς αντιγραφές και ψεύτικες απομιμήσεις, αλλά με ενσωμάτωση στις νέες κατασκευές των αρχών στις οποίες στηρίχθηκε η ελληνική παραδοσιακή ανώνυμη αρχιτεκτονική. Σεβασμός στο περιβάλλον, ανθρώπινη κλίμακα, τοπικές κλιματικές συνθήκες, φυσικά υλικά είναι σύμφωνα με τον κ. Αδαμάκη η υπεραξία που υπάρχει ενσωματωμένη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων ανέφερε αποτελεί κατοικία του βραβευμένου αρχιτέκτονα Γ. Κίζη, στη Βυζίτσα.

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο κ. Κίζης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, ο οποίος στην τοποθέτησή του για την αρχιτεκτονική εξέλιξη στο Πήλιο τόνισε ότι οι οικισμοί μέσα από εγκληματικές επεκτάσεις γέμισαν με νεοπλουτίστικες βίλες. Δήλωσε ότι την ευθύνη για ό,τι συνέβη στο Πήλιο φέρει και το πλαίσιο προστασίας των οικισμών που ενθάρρυνε άθελά του αυτόν τον εξευτελισμό, διότι έριξε το βάρος στα επιμέρους μορφικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, χωρίς να ορίζει τι νοείται παραδοσιακό πρότυπο. Όπως υπογράμμισε η προστασία της παράδοσης θα βγει κερδισμένη από την ανάπτυξη μιας νέας υγιούς αρχιτεκτονικής χωρίς τους καταναγκασμούς της μορφολογίας. Άποψή του είναι ότι στους παραδοσιακούς οικισμούς πρέπει να σπάσει η εδραιωμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει θέση για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, υπό κάποιους βεβαίως γενικούς περιορισμούς.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αναγνώστου επέμεινε στην τοποθέτησή του στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου και σημείωσε πως αν όλα τα μέτρα που προτείνουν οι τοπικοί φορείς δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν άμεσα, ας προχωρήσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος με όσα μπορούν.

«Κάθε μέρα που χάνεται γίνεται και μια οικιστική ζημιά στην περιοχή μας. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες παρατηρούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονη ανησυχία την αυξανόμενη κατασκευή οργανωμένων και πυκνοδομημένων συγκροτημάτων κατοικιών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην κατά τεκμήριο αγροτική γη που «μετονομάστηκε» σε οικόπεδα, χωρίς καμιά υποδομή και κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος του Πηλίου.

Όπως είναι φανερό – εκ του αποτελέσματος – το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα του 1980 έχει πλέον ξεπεραστεί. Εξάλλου όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει τέτοια διατάγματα είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί και επομένως γηράσκουν.

Η έκδοση των Οικοδομικών Αδειών των συγκροτημάτων στο Πήλιο κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας, αναδεικνύει όμως τις αδυναμίες του Νόμου σε βασικά ζητήματα κυριοτέρων των οποίων είναι η κατάτμηση των μεγάλων ιδιοκτησιών, που οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση της δόμησης και η απόσταση που πρέπει να τηρείται μεταξύ των κτιρίων και των ορίων της ιδιοκτησίας, καθώς επίσης και η απόσταση μεταξύ κτιρίων του ιδίου οικοπέδου» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης αρχιτέκτονες όπως οι κ.κ. Γαλανός, Φιλιππιτζής, Παπαγεωργίου, Μαρία Μπρούζγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το