Photo Gallery, Τοπικά

Το κατέβασμα της σκάλας μειώνει τη χοληστερίνη

Ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήχθη από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Μαζί και τα τριγλυκερίδια, ενώ βοηθάει σημαντικά στη μείωση του βάρους

Μείωση της χοληστερίνης μέχρι και 13%, των τριγλυκεριδίων κατά 15%, αλλά και απώλεια βάρους μέχρι 100 θερμίδες ημερησίως πετυχαίνει κάποιος που κατεβαίνει με τα πόδια τις σκάλες σε ένα κτίριο, όπως έδειξε έρευνα του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και η οποία αναφερόταν στις επιδράσεις της έκκεντρης άσκησης στην ανθρώπινη υγεία.

Πολλοί πιστεύουν ότι η φυσική άσκηση και η θετική επίδρασή της στην υγεία συντελούνται, όταν κάποιος θα ανέβει πεζή τους ορόφους ενός κτιρίου.

Ωστόσο νέα έρευνα που διεξήχθη από το ΤΕΦΑΑ και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Βιοχημείας της Άσκησης, έδειξε ότι πολλαπλά οφέλη στην υγεία του επιτυγχάνει κάποιος και όταν κατεβαίνει τα σκαλοπάτια.

«Θελήσαμε να δούμε τις επιδράσεις στην υγεία, όταν κινούμαστε και μεγαλώνει το μήκος του ποδιού. Αυτή η κίνηση λέγεται έκκεντρη άσκηση» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής, διευθυντής του εργαστηρίου και υπεύθυνος της έρευνας κ. Θανάσης Τζιαμούρτας και πρόσθεσε: Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια, μικραίνει το μήκος του ποδιού και αυτό λέγεται ομόκεντρη άσκηση. Αντίθετα, όταν κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια, έχουμε να κάνουμε με την έκκεντρη άσκηση.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα νεαρής ηλικίας γύρω στα 30 ετών, οι οποίοι για δύο φορές την εβδομάδα προπονούνταν σε ένα ισοκινητικό μηχάνημα που υπάρχει στο ΤΕΦΑΑ.

Τι έδειξαν όμως τα αποτελέσματα της έρευνας; Ο επίκουρος καθηγητής τόνισε πως τα συμπεράσματα απέδειξαν ότι η έκκεντρη άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των λιπιδίων, του οξειδωτικού άγχους και του λιπιδαιμικού βάρους. Ειδικότερα επιτυγχάνονται η μείωση της κακής χοληστερίνης μέχρι και 13%, και των τριγλυκιριδίων μέχρι και 15%. Παράλληλα η έκκεντρη άσκηση βελτιώνει και αυτό που λέγεται ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας, δηλαδή το φυσικό μας μεταβολισμό. Το ποσοστό της ενεργειακής δαπάνης αυξάνει κατά 5%, που αντιστοιχεί σε 100 θερμίδες, οι οποίες καταναλώνονται ημερησίως, όταν κατεβαίνει κάποιος τα σκαλοπάτια.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό που κάνει τη διαφορά στο να κατέβει κάποιος τα σκαλιά από το να τα ανέβει, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση θα δει να βελτιώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσω της μείωσης των επιπέδων της ινσουλίνης. Βέβαια και το να ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια είναι ευεργετικό για το σάκχαρο, αλλά και το να τα κατεβαίνουμε είναι ευεργετικότερο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι όταν κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια, πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που κινούμαστε και ιδιαίτερα να ελέγχουμε το κέντρο βάρους του σώματός μας έχοντας μια ισορροπία.

«Αν κάποιος δεν μπορεί να ανέβει με τα πόδια, για παράδειγμα στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας από τα σκαλοπάτια, επειδή νιώθει ότι θα κουραστεί, τουλάχιστον μπορεί να το κάνει κατεβαίνοντας χωρίς να πάρει το ασανσέρ. Γιατί και στην κάθοδο μέσω της έκκεντρης άσκησης πάλι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Μάλιστα τα συμπεράσματα της έρευνας για τη θετική επίδραση της έκκεντρης άσκησης, ταυτίζονται και με έρευνες που διεξήχθησαν στην Αυστρία για τον ίδιο λόγο» είπε ο κ. Τζιαμούρτας.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το