Πολιτική

Το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας

Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στα ρωσικά κεφάλαια
Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στα ρωσικά κεφάλαια

Αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στα ρωσικά κεφάλαια, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, η οποία φαίνεται ενοχλημένη και από τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης.

Κάποιες πληροφορίες έφεραν τον κ. Σαρρή να τελεί υπό παραίτηση, καθώς στο προεδρικό μέγαρο φαίνεται πως επικρατεί δυσαρέσκεια για τη στάση του στο Eurogroup, καθώς υπάρχουν φωνές που έλεγαν ότι θα έπρεπε η Κύπρος να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση χωρίς να δώσει απάντηση αν δέχεται το “κούρεμα” των καταθέσεων.

Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Σαρρής φέρεται να επιδίδεται σε προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο β’ της Λευκωσίας, που κατά πληροφορίες προβλέπει παραχώρηση της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς αντίτιμο, αλλά με τον όρο οι επενδυτές να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το κόστος ανακεφαλαιοποίησης, που ξεπερνά τα 2 δισ.

Το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας φαίνεται πως προβλέπει επίσης εξεύρεση μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο που θα δεχτούν να συμβάλουν εθελοντικά σε “κούρεμα” των καταθέσεών τους με αντάλλαγμα ομόλογα συνδεδεμένα με τις αποδόσεις από φυσικό αέριο και θέσεις στα δ.σ. των τραπεζών.

Παράλληλα, το σχέδιο “Β”, όπως παρουσιάστηκε από τον Κύπριο Κεντρικό Τραπεζίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στηρίζεται στην εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών, όπου θα γίνει διαχωρισμός ασφαλισμένων καταθέσεων και καλών στοιχείων ενεργητικού και οι “κακές” τράπεζες θα εκποιήσουν στοιχεία ενεργητικού για να πληρώσουν ανασφάλιστους καταθέτες, με στόχο να περιοριστούν τα αναγκαία κεφάλαια κάτω από τα 5,8 δισ ευρώ.

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι πιέσεις από Ευρώπη και Ουάσινγκτον παρέμεναν ασφυκτικές, όπως αποτυπώνονταν στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup που είπε ότι είναι αναπόφευκτο ένα “κούρεμα” στις καταθέσεις και της Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Υπεύθυνη και δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ζήτησε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος.

Επικοινωνίες Αναστασιάδη – Μέρκελ

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε ενημερώσει από χθες τηλεφωνικά την Άγκελα Μέρκελ για το αδιέξοδο στις προσπάθειές του για να πειστεί η κοινή γνώμη αλλά και οι βουλευτές για την αναγκαιότητα της έγκρισης της απόφασης του Eurogroup για “κούρεμα” των καταθέσεων, επισημαίνοντας στην καγκελάριο ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να βρεθεί άλλος τρόπος για την εξασφάλιση του ποσού.

Η κ. Μέρκελ απάντησε στον Κύπριο πρόεδρο ότι το οικονομικό της επιτελείο θα εξετάσει μια τέτοια πιθανότητα και ανανέωσε το τηλεφωνικό ραντεβού της μαζί του για σήμερα το απόγευμα. Σε νέο τηλεφώνημα που είχαν σήμερα το απόγευμα, η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο της Κύπρου πού θα βρει τα χρήματα ώστε να δοθεί στη Λευκωσία ο απαιτούμενος χρόνος που ζήτησε χθες.

Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είπε στην καγκελάριο ότι η Λευκωσία έχει σχέδια και προτάσεις που στοχεύουν να εξασφαλίσουν το ποσό των 5,8 δισ. και θα τις θέσει ενώπιον των εταίρων. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ στην Κύπρο, η καγκελάριος φέρεται να μην έκρυψε την ανησυχία της για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο στην περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο να καθιστά σαφές πως η απόφαση δεν πρόκειται να περάσει.

Αίσθηση προκαλεί επιστολή Σόιμπλε

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί ένα έγγραφο που έφερε στο φως το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλυπτικό για τα σχέδια του Βερολίνου για τις κυπριακές τράπεζες. Πρόκειται για μια επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου στο οποίο αναφέρεται πως στρατηγικός στόχος του Βερολίνου είναι η δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα μέχρι το έτος 2018, προκειμένου να σταματήσει να συνιστά κίνδυνο χρεοκοπίας για το κυπριακό κράτος. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν όλα τα υποκαταστήματα που έχουν στην Ελλάδα, να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς δραστηριότητές τους και να επικεντρωθούν στην κυπριακή οικονομία.

Μιλώντας το απόγευμα στην επιτροπή Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε είπε ότι “λυπάται” τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι “η κρίσιμη κατάσταση στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα μιας μονόφθαλμης πολιτικής και αστοχιών επί δεκαετίες”.

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο για την απόφαση του Eurogroup και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η φιλοκυβερνητική “Welt” μιλά για απόφαση που άνοιξε τις πύλες της κολάσεως.

Υπέρ της δραματικής συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο είναι και η θέση του ΔΝΤ, όπως εξηγήθηκε στις συναντήσεις των μελών της αποστολής με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΕGA, σ’ αυτές τις συναντήσεις τα μέλη της αποστολής του Ταμείου ζήτησαν άμεση πώληση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, και πώληση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων στις υπόλοιπες χώρες μέχρι το 2016.

Από το ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετική ερώτηση, ενώ δεν κάνουν καμία δήλωση για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο Β’.

Οι Ρώσοι και η Γκαζπρομ

Παρά τις διαψεύσεις τόσο από την Προεδρία της Κύπρου όσο και από την Γκαζπρομ περί εμπλοκής της Ρωσίας στη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας μέσω της εταιρείας αυτής πηγές στη Λευκωσία επιμένουν.

Μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) πιστεύει ότι πρέπει να αποφευχθεί μέχρι την τελευταία ώρα το μνημόνιο δια της εμπλοκής της Ρωσίας είτε αυτό σημαίνει να δοθεί ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή είτε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είτε ακόμη και διευκολύνσεις για τον ρώσικο στόλο στη Μεσόγειο.

Από πλευράς Ρωσίας πάντως οι δηλώσεις ήταν εχθρικές εναντίον της ΕΕ και ειδικότερα εναντίον της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε αλλαγή της στάσης της χώρας του έναντι της Κύπρου αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι πλέον η Ρωσία δεν δεσμεύεται ότι θα παρατείνει την αποπληρωμή του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016.

Ούτε βέβαια μπαίνει σε συζήτηση για περαιτέρω δανειοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Πηγές; μάλιστα από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία δήλωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «το κλίμα στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας δεν είναι αυτό που επιθυμούμε», κάτι που φάνηκε μέσα και από τις μαζικές προσγειώσεις ιδιωτικών τζετ ρώσων μεγιστάνων στο αεροδρόμιο της Λάρνακα που ενδιαφέρονται να σώσουν τα «ριάλιά» τους.

Τι τελικά συμβαίνει με τη Ρωσία; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να εμπλακούν αυτή την ώρα που παίρνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Βρίσκονται σε στάση αναμονής για την επόμενη ημέρα όπου οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι καλοδεχούμενη ακόμα και με δυσμενέστερους όρους για την Κύπρο. Δηλαδή τα ανταλλάγματα για τη βοήθεια θα είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το