Photo Gallery, Τοπικά

Τοπικό σχέδιο δράσης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά στην ανάδειξη και προώθηση των θεσσαλικών γαλακτοκομικών προϊόντων

 

Περίπου 100 κτηνοτρόφοι έδωσαν το «παρών» στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο, για θέματα ανάδειξης των γαλακτοκομικών προϊόντων και της δημιουργίας δομών για την καλύτερη κατάρτισή τους στις νέες τεχνικές.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Χωροταξίας υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Lactimed» που αφορά στην ανάδειξη και προώθηση των θεσσαλικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Enpi Cbc Med. Χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 4.350.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ένωση Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας ξεκίνησαν και οργανώνουν στη Θεσσαλία και την Ελλάδα δραστηριότητες όπως εργαστήρια εκμάθησης τεχνικών, διοργάνωση εκθέσεων, ίδρυση ομάδων υποστήριξης των κτηνοτρόφων, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και με πολλούς άλλους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς φορείς.

Το πρόγραμμα Lactimed στοχεύει να ενισχύσει την παραγωγή και διανομή τοπικών και καινοτόμων μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της οργάνωσης του κάθε τοπικού τομέα, της στήριξης των παραγωγών για την πραγματοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων και τέλος, της δημιουργίας νέων αγορών για τα προϊόντα τους.

Από προχθές Δευτέρα μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία συναντήσεις με κτηνοτρόφους, παραγωγούς ζωοτροφών, επιχειρηματίες και όλους τους αρμόδιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο γαλακτοκομικό τομέα.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνο, όπου το «παρών» έδωσαν 100 περίπου κτηνοτρόφοι και άλλοι φορείς. Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου με συντονιστή τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γούσιο και εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος.

Η ερευνήτρια κ. Δήμητρα Γάκη είπε πως από τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει, συμπεραίνεται πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς για να προωθήσουν τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «ο Δήμος απηύθυνε κάλεσμα στους κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία από πλευράς του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και πιο συγκεκριμένα του κτηνοτροφικού κλάδου. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εντάχθηκε στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Τελικά στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί κτηνοτρόφοι, ενδεικτικό του ενδιαφέροντός τους για τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται από εδώ και πέρα».

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το 45% της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων, ενώ υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα, όπου ο πρωτογενής τομέα αγγίζει ακόμη και το 60%.

Η κ. Λαΐτσου αναφέρθηκε και στα αιτήματα αλλά και τα ζητήματα που τόνισαν στην προχθεσινή συνάντηση οι κτηνοτρόφοι, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις χαμηλές τιμές προώθησης των προϊόντων τους, αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που αντιμετωπίζουν, όταν θέλουν να προχωρήσουν σε διάφορες πρωτοβουλίες, τη διαχείριση των βοσκοτόπων τους. Ακόμη αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της κατάρτισης και της ενημέρωσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το