Photo Gallery, Πολιτική

Την άμεση ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων προωθεί η Ευρωζώνη

 

Τις επόμενες εβδομάδες για να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος που η χώρα θα βρίσκεται σε μερ

 

 

ΑΘΗΝΑ 25.-

Την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους ιδιώτες μέσα σε λίγες εβδομάδες προωθούν -σύμφωνα με πηγή της ΕΕ- αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και τραπεζίτες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος που η χώρα θα βρίσκεται σε μερική χρεοκοπία.

 

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και στόχος είναι να ξεκινήσει η ανταλλαγή ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτέμβρη, διευκρινίζει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι «το εγχείρημα αυτό σχεδιάζεται και είναι πιθανό να λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη για όλη την Ευρώπη».

 

«Αυτή είναι η περίοδος που θα υπάρξει η επιλεκτική χρεοκοπία ή η περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη» είπε.

 

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα καταγράψουν ζημιές 21% για τα ελληνικά ομόλογα που θα ανταλλάξουν στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα. Η συνεισφορά των ιδιωτών θα ανέλθει στα 37 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Εν τω μεταξύ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα (χθες) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να διακόπτουν το τετραπλό ανοδικό «σερί» των προηγούμενων συνεδριάσεων και τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών να σταματούν χαμηλότερα. Στο κόκκινο οι δείκτες στη Νέα Υόρκη, όπου κυριαρχούσει ανησυχία είναι το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το αμερικανικό έλλειμμα.

 

Στην Ευρώπη, επλήγησαν ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης, με τον δείκτη Thomson Reuters Peripheral Eurozone Banking να υποχωρεί κατά 4,7 και τις ιταλικές Intesa San Paolo και UniCredit να υποχωρούν κατά 8,3% και 7,1% αντίστοιχα.

 

Ενισχυμένες, αντίθετα, ήταν οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής αυτοκινήτων, με τα υψηλότερα κέρδη της Fiat να ενισχύει τη μετοχή της κατά 5,4% και την αναβάθμιση της μετοχής της BMW να την οδηγεί υψηλότερα κατά 2,7%.

 

Στη Γουόλ Στριτ, πέραν του κινδύνου από το αμερικανικό χρέος, οι εταιρικές ειδήσεις βάρυναν ιδιαίτερα τις μετοχές των RIM, Lorillard, Tenet, HCA.

 

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,3% ενώ ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,8%. Χαμηλότερα κατά 0,2% ο FTSE100 στο Λονδίνο.

 

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.592,80 μονάδες με πτώση 0,7% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,56%. O S&P500 κατέγραψε πτώση 0,56%.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το