Photo Gallery, Τοπικά

Τελευταίο «χαρτί» οι εκπτώσεις

Ξεκινούν αύριο, παράλληλα με προωθητικές ενέργειες των εμπόρων

Σε επίπεδα άνω του 50% αναμένεται να διαμορφωθούν τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων, που αρχίζουν αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου.

Η μεγάλη πτώση του τζίρου για το σύνολο της βολιώτικης αγοράς, αλλά και η μειωμένη κίνηση τις ημέρες των γιορτών, παρά τις προσφορές που έφταναν μέχρι το 40%, θα αναγκάσουν τους επιχειρηματίες να αρχίσουν με υψηλά ποσοστά τις χειμερινές εκπτώσεις, προκειμένου να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους.

Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και φέτος η πολιτική προωθητικών ενεργειών που ακολούθησαν πέρυσι πολλές επιχειρήσεις, με συστημένες επιστολές, αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και με ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω facebook για να δελεάσουν καταναλωτές. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δυνατότητα που παρείχαν πέρυσι πολλές επιχειρήσεις στους καταναλωτές, να κάνουν προκρατήσεις ειδών. Να επιλέξουν δηλαδή κάποιο είδος την περίοδο πριν από τις εκπτώσεις, αλλά να το πληρώσουν σε τιμές εκπτώσεων. Κοινή, πάντως, διαπίστωση των εμπόρων για την περίοδο των γιορτών είναι ότι οι εισπράξεις των καταστημάτων δεν ήταν ανάλογες της κίνησης που υπήρχε στην αγορά. Η πτώση της κατανάλωσης έπληξε και τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, όπως λένε στελέχη του χώρου, φτάνοντας ακόμη και στο 50%.

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΒ κ. Κ. Τσέλιος, καταστηματάρχες που πραγματοποιούν ήδη και ανεπίσημες προσφορές σε διάφορα είδη, ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπόρων του Βόλου, οι χειμερινές εκπτώσεις 2013 θα χαρακτηρίζονται από γενναίες μειώσεις τιμών και τις προωθητικές ενέργειες, οι οποίες προηγούνται της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων. Αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν μειώσεις έως και 50% σε ορισμένα προϊόντα.

Το τελευταίο τους «χαρτί» θα παίξουν πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στις χειμερινές εκπτώσεις, καθώς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, χρόνια της κρίσης, δεν είναι λίγες εκείνες που μετά το πέρας των εκπτώσεων και αφού έχουν πουλήσει όσα αποθέματα μπόρεσαν, βάζουν «λουκέτο». Ειδικά φέτος ο εμπορικός κόσμος αναμένει κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών που υπέστη κατά την εορταστική περίοδο, όπου ο τζίρος κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Οι εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν με ποσοστό 50% τουλάχιστον στα είδη ένδυσης, 30% στα είδη υπόδησης και τα είδη τεχνολογίας, ενώ σε υψηλά ποσοστά αναμένεται να κυμανθούν και οι εκπτώσεις στα είδη οικιακού εξοπλισμού. Προς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου εκτιμάται ότι τα ποσοστά έκπτωσης θα φτάσουν ακόμη και το 80%, όπως συμβαίνει παραδοσιακά.

Αυτές τις ημέρες, πάντως, πολλά ήταν τα εμπορικά καταστήματα, μεμονωμένα και αλυσίδες, που πραγματοποίησαν προσφορές σε όλα ή σε μέρος των προϊόντων τους, πρακτική βεβαίως που προ κρίσης ήταν ξένη στην ελληνική αγορά.

Οι εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν αύριο, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι τελευταίες που θα πραγματοποιηθούν με βάση το ισχύον καθεστώς. Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αγορανομικού κώδικα προβλέπονται τα εξής:

– Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα διαρκούν έως το τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές θα ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκούν έως το τέλος Αυγούστου.

– Θα ισχύουν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, μία κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και μία κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

– Θα απαγορεύονται οι εκπτώσεις 30 ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτωτικών περιόδων.

– Με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία τα εποχικά είδη θα μπορούν να πωλούνται με μειωμένη τιμή. Επίσης, με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) και των καταστημάτων πώλησης αποθεμάτων (stock).

Το επόμενο διάστημα οι έμποροι θα έχουν επίσημο διάλογο με το υπουργείο Ανάπτυξης, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κυριακάτικη αργία, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς εκπτώσεων και προσφορών, αλλά και των Κυριακών.

Τόσο οι έμποροι όσο και οι υπάλληλοι επιμένουν ότι το θέμα λειτουργίας των μικρών καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές το χρόνο θα είναι καταστροφικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ακόμη και οι μεγάλοι παίκτες του χώρου δεν βλέπουν με ιδιαίτερα καλό μάτι το μέτρο.

Με επιστολή που απέστειλε προ ημερών στον πρωθυπουργό η ΕΣΕΕ ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου, αντιπροτείνοντας τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο σε τουριστικές περιοχές, εποχικές αγορές.

Ώρες φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων

Από αύριο 15 Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που αφορά στις ώρες φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων στις κεντρικές οδούς, όπου απαγορεύεται η στάθμευση. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι ώρες που επιτρέπεται να γίνονται οι παραλαβές-παραδόσεις των εμπορευμάτων είναι από 21:30 έως 09:00 και από 14:30 έως 17:00 από Δευτέρα έως και Σάββατο. Οι φορτοεκφορτώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με οχήματα μέγιστου βάρους 3 τόνων.

Ο ΕΣΒ καλεί τους έμπορους να προβούν στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις μεταφορικές εταιρίες, που συνεργάζονται, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το