Αθλητισμός

Τελεσίγραφο για τη βία στα γήπεδα

Αυστηροποίηση των ποινών ζητά η Πολιτεία, απειλώντας με διακοπή της χρηματοδότησης

 

 

Την ίδια αυστηροποίηση των ποινών που αιτήθηκε και πέρσι, ζητά και πάλι η Πολιτεία, κάνοντας λόγο για αφαίρεση βαθμών, μηδενισμούς και απειλώντας με διακοπή της χρηματοδότησης από τους κρατικούς φορείς, σε περίπτωση που δεν επιληφθεί η ομοσπονδία, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης τόνισε, ωστόσο, ότι από την επόμενη σεζόν θα καταγγέλλονται οι συμβάσεις για τα μισθωμένα γήπεδα, σε περίπτωση παρόμοιων με του τελικού Κυπέλλου, γεγονότων.

«Σπαταλούνται τα λεφτά του ελληνικού λαού. Πρέπει να υπάρχουν διατάξεις για τη ρίψη κροτίδων και για την οποιαδήποτε είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Για επεισόδια που γίνονται είτε στις κερκίδες, είτε στις φυσούνες, είτε μέσα στο γήπεδο. Θα πρέπει να προβλέπονται ποινές που θα ξεκινούν, από τον μηδενισμό, θα μειώνουν τη βαθμολογία μιας ομάδας, θα αποκλείουν ομάδες από το πρωτάθλημα. Να υπάρξουν ποινές με τις οποίες οι ομάδες θα πέφτουν 6 και 9 βαθμούς, αν υπάρχει υποτροπή, ενώ θα πρέπει να προβλέπεται μέχρι και υποβιβασμός.

Η Πολιτεία έχει προγραμματίσει να έρθει άμεσα σε επαφή με τους προέδρους που έχουν μισθώσει γήπεδο υπό τον έλεγχο της ΓΓΑ και θα τους τονίσει ότι με το παραμικρό επεισόδιο θα καταγγέλλεται η σύμβαση και να πάνε να βρουν γήπεδο να παίζουν.

Ο κ. Γερουλάνος θα έρθει σε επαφή με τον ΟΠΑΠ και την ΕΡΤ για να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχουν από καμία πηγή έσοδα, ώστε να γίνονται επεισόδια εις βάρος του ποδοσφαίρου. Αν δεν αλλάξει η ΕΠΟ το πειθαρχικό Δίκαιο, θα ενημερωθούν όλοι οι κρατικοί φορείς που την ενισχύουν και θα κλείσει η κάνουλα. Γιατί να χρηματοδοτούμε ένα ποδόσφαιρο που μας ντροπιάζει;

Με όλες αυτές τις κινήσεις, μέσα στον Ιούνιο, θα δοθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, όπου προβλέπονται μια σειρά από αρμοδιότητες και αφορούν τα επεισόδια. Με αυτό θα μπουν τα θεμέλια για καθαρίσουμε τη γάγγραινα που λέγεται βία από τα γήπεδα. Δεν γίνεται ελάχιστοι να μην αφήνουν χιλιάδες οπαδούς να πλησιάζουν στο γήπεδο».

Ερωτηθείς για τα φετινά επεισόδια, απάντησε:

«Δεν είναι το ζήτημα να βρούμε τις ευθύνες. Το θέμα είναι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η Πολιτεία, ο ΟΠΑΠ, η ΕΡΤ και η ΓΓΑ βοηθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, αυτό θα σταματήσει. Ο κ. Πιλάβιος μας διαβεβαίωσε ότι στις 3 Ιουνίου θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, της οποίας θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν θα εφαρμοστούν αυτά που θέσαμε ως όρους».

Για το πότε θα αρχίσουν να ισχύουν τα νέα μέτρα υπογράμμισε:

«Από το επόμενο πρωτάθλημα. Στόχος μας είναι να μην πειραχθεί το αυτοδιοίκητο και να παραμείνει όπως είναι και σε όλες τις άλλες χώρες. Θα επέμβουμε μόνο εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να επιβάλλουμε αυτά που πρέπει να γίνουν. Θέλουμε να σεβαστούμε τους κανονισμούς της UEFA. Δεν έχουμε προοπτικές κατάργησης του αυτοδιοίκητου και ελπίζουμε να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ειρηνική διεξαγωγή όλων των αγώνων από εδώ και πέρα και όχι μόνο των πλέι οφ που ακολουθούν. Θα φέρουμε νομοσχέδιο που θα καταπολεμεί τη βία στα γήπεδα. Είναι απόφαση της κυβέρνησης. Δεν λειτουργούμε εν θερμώ, αλλά θα το πολεμήσουμε κατά μέτωπο».

 

Πιλάβιος: Οι κάμερες

λειτούργησαν

Να αξιοποιηθούν τα πλάνα των επεισοδίων στον τελικό Κυπέλλου ΟΠΑΠ που έχουν ληφθεί από το κρυφό σύστημα καμερών στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος μετά από τη συνάντηση.

«Οι κάμερες ασφαλείας έχουν λειτουργήσει και περιμένουμε τα πλάνα να αξιοποιηθούν», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ ο οποίος πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μείνουν εκτός γηπέδων οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά. Να υπάρχει κοινή τιμωρία για τα επεισόδια που χαρακτηρίζονται είτε ευρείας κλίμακας, είτε εκτεταμένα και να υπάρχουν αυτόματοι κανονιστικοί μηχανισμοί στο θέμα διακοπής αγώνων».

 

Γερουλάνος: Μέτρο

πίεσης η διακοπή

της χρηματοδότησης

Μία από τις επιλογές που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο υπάγεται το υφυπουργείο Αθλητισμού, είναι και η αναβολή του επόμενου πρωταθλήματος, σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο. Ο Υπουργός υποστήριξε πως η διακοπή της χρηματοδότησης είναι ένα μέσο πίεσης, ώστε να επιληφθούν οι ομάδες και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο κ. Γερουλάνος τόνισε:

«Δεν πρέπει να καταστρέψουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, επειδή δεν μπορούμε να σταματήσουμε 300 ανθρώπους να μπαίνουν στο γήπεδο».

Για τη διακοπή της χρηματοδότησης:

«Είναι απαράβατος κανόνας, εάν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε για να δούμε αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα πάρουν και εκείνοι αυτό που θέλουν. Η χρηματοδότηση θα είναι εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τους τις διαστάσεις για να πετύχουμε την αυστηροποίηση που θέλουμε. Δεν μπορούν να συνεχίζουν οι ομάδες να κάνουν αυτά που κάνουν και να συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος».

Για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η Πολιτεία:

«Δεν έχουμε εξαντλήσει τα όριά μας, το σύνολο των εργαλείων, δεν μιλάμε μόνο για τα χρήματα, αλλά και για τα δημόσια γήπεδα, για την κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση, αυτά είναι όλα εργαλεία στα χέρια της πολιτείας που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν φέτος. Αυτά τα εργαλεία πιστεύουμε ότι μπορούν να μας πάνε πολύ μακριά. Προφανώς, οι επιλογές (σ.σ. διακοπή πρωταθλήματος κλπ), είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι. Απλά να ξέρουμε ότι θα πονέσουν όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμη και αυτούς που δεν φταίνε, ενώ αυτά που αναφέρω, είναι στοχευμένα σε εκείνους που κάνουν τα επεισόδια».

 

Κατεπείγουσα

προκαταρκτική

έρευνα για

τα επεισόδια

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προς κάθε κατεύθυνση, θα διεξάγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, για τα επεισόδια που έγιναν το περασμένου Σάββατο στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρομήτου.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει τα γήπεδα και την αθλητική βία, θα καλέσει εκπροσώπους των σωματείων, φιλάθλους, αστυνομικούς διευθυντές κλπ, προκειμένου να διερευνήσει εάν και κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες για τα θλιβερά επεισόδια που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ποινές φυλάκισης

με αναστολή

σε τρεις οπαδούς

Σε ποινές φυλάκισης από τρεις έως έξι μήνες με αναστολή καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές τρεις από τους συνολικά 11 συλληφθέντες στο ΟΑΚΑ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν τη λήξη του τελικού.

Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρέωσε τους τρεις κατηγορουμένους επί έναν ολόκληρο χρόνο και κάθε φορά που παίζει η ΑΕΚ να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Αντίθετα, το Αυτόφωρο Μονομελές έκρινε αθώους ελλείψει δόλου δύο συγκατηγορούμενούς τους, ενώ οι υπόλοιποι έξι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι οι τρεις κατηγορούμενοι είναι αυτά της παράβασης του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, της βιαιοπραγίας και της κατοχής εκρηκτικών (φωτοβολίδες).
* Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον τελικό του Κυπέλλου. Παρομοιάζει με «ρωμαϊκές αρένες» τα ελληνικά γήπεδα και κάνει λόγο για παρωδία και παρακμή.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το