Photo Gallery, Πολιτισμός

Διαστάσεις του χρόνου σε έκθεση αστρονομίας

Εγκαινιάστηκε χθες το Αστρονομικό δεκαπενθήμερο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας


 

Εγκαινιάστηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας το 2ο Αστρονομικό δεκαπενθήμερο με θέμα την έννοια και τη σημασία του χρόνου τόσο για την επιστήμη της Αστρονομίας, όσο και για την καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο του 15νθήμερου θα λειτουργεί καθημερινά για το κοινό (10:00-13:00 και 18:00-21:00) «Θεματική έκθεση αστρονομικού υλικού για τη μέτρηση του χρόνου» με εκθέματα από τις προσωπικές συλλογές των κ.κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά, Σοφίας Κραβαρίτου και Δημητρίου Μπλατσή.

«Ασχολούμαι με την αστρονομία εδώ και 25 περίπου χρόνια. Το ενδιαφέρον μου ξεκίνησε με τα προσωπικά μου ερωτήματα και αναζητήσεις αναφορικά με τη γέννηση του σύμπαντος και του χώρου και στη συνέχεια επεκτάθηκε με τη διερώτηση μου για το τι είναι ο χρόνος, διερώτηση που δεν έχει πάρει απάντηση μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Ζαφραντζάς Ευστάθιος, οικονομολόγος, ο οποίος συμμετέχει με εκθέματά του φέτος για δεύτερη χρονιά στο Αστρονομικό δεκαπενθήμερο.

Η προσωπική συλλογή του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά περιλαμβάνει εκκρεμή και ηλιακά ρολόγια, πλανητάριο, χρονομετρικά όργανα, γκραβούρες, επιπεδόσφαιρα, ουράνιες σφαίρες, στερεοσκοπικές φωτογραφίες κ.ά. «Μέσα από τη μελέτη των εκθεμάτων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη του ρολογιού, αφού η έκθεση περιλαμβάνει από ρολόγια του 14ου αιώνα, κουρδιστά και εκκρεμή έως και ατομικά ρολόγια. Παράλληλα με τα εκθέματα – τόσο τα δικά μου, όσο και των υπόλοιπων συμμετεχόντων – θα υπάρχουν στην έκθεση κείμενα επιστημονικά και φιλολογικά για την έννοια του χρόνου, από το χρόνο τον επιστημονικό, της φυσικής και των μαθηματικών μέχρι και το χρόνο τον ψυχολογικό, τον υποκειμενικό. Κατ’ επέκταση θα ερευνηθεί και η έννοια της αιωνιότητας». σημείωσε ο κ. Ζαφραντζάς, ο οποίος συνέλεξε τα εκθέματά του στις Βρυξέλλες όπου έζησε για χρόνια και στα παζάρια και παλαιοπωλεία των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ταξίδεψε.

Η έκθεση και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 13 Μαΐου, οπότε και θα λάβει τέλος το 2ο Αστρονομικό δεκαπενθήμερο.

Άννα Αργύρη

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το