Πολιτική

Τελειώνουν τα… ψέματα

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Τα μέτρα του πακέτου αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο (σήμερα) στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Ο Αντώνης Σαμαράς που σήμερα (χθες) συναντήθηκε με το Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποίησε, κατά πληροφορίες, μαζί του το πακέτο. Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε σήμερα και ενημέρωσε κατά σειρά τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη και αργότερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου τα δύο κόμματα να λάβουν γνώση των μέτρων πριν την κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δόθηκε, μεταξύ άλλων, «πράσινο φως» για περικοπές δαπανών το 2013 στα 7,5 δισ. ευρώ και αύξηση ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, φθάνει εκ νέου η αντιπροσωπεία των ελεγκτών και παράλληλα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει:

-την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη

-τις περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 1000 ευρώ

-την κατάργηση των δώρων στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά και σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

-τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

-μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ

-περικοπή των εφάπαξ

-ένταξη σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας για 40.000 δημοσίους υπαλλήλου

– θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων

– καταβολή του ΕΚΑΣ μετά το 65ο έτος.

Εάν αύριο (σήμερα ) οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν στην τελική μορφή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων θα μεταβεί την Παρασκευή (αύριο) στο Euroworking group, όπου παρουσία και των τριών μελών της τρόικας θα παρουσιάσει την τελική μορφή του πακέτου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπλοκή τότε πιθανότατα τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, θα ανακοινώσει τα μέτρα και θα ακολουθήσει μήνυμα του πρωθυπουργού, που ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί αν θα έχει τη μορφή διαγγέλματος ή ομιλίας.

Οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές προκειμένου να προλάβει να ετοιμαστεί η έκθεση της τρόικας μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, έτσι, ώστε να δρομολογηθεί η λήψη αποφάσεων στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Πάντως, όπως υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς εκτιμά ότι ούτε με αυτά τα μέτρα διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι το ταμείο βιάζεται, την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και προσθέτει: “Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η Ευρώπη θέλει περισσότερο χρόνο για να δει τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013. Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα σήμερα”.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργούσε η διετής επιμήκυνση του προγράμματος εξελίσσεται σε μήλον της έριδος για το ποιος θα αναλάβει να καλύψει τα περίπου 15 δισ. ευρώ, που θα απαιτηθούν, με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει μεταξύ άλλων να παραταθεί η αποπληρωμή των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ για μετά το 2020.

Το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτουν τόσο η Γερμανία, όσο και ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας Άσμουσεν, ενώ ο επίτροπος Ρεν υποστηρίζει ότι δεν εξετάζεται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο αλλά απαραίτητο για να εκταμιευθεί η δόση, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει στη χώρα. Το πακέτο ή μέρος του θα ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κατατεθεί τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή.

Διευκρινίσεις ζήτησε ο Βενιζέλος από τον Στουρνάρα

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά το πέρας της ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε από τα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε διευκρινίσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα για τα νέα μέτρα ενώ το ΠΑΣΟΚ φέρεται να δηλώνει ότι τίποτα δεν έχει κλείσει και να θεωρεί την αυριανή (σημερινή) ως κρίσιμη ημέρα. Επίσης, κύκλοι του κόμματος κάνουν λόγο για βαρύ κλίμα ένεκα των σκληρών μέτρων ενώ παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες (όπως και στην ΔΗΜΑΡ) αν το πακέτο  κλείσει στην συνάντηση των τριών αρχηγών την Πέμπτη (σήμερα).

Εισερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. «Όχι τέτοια νούμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Δημ. Χατζησωκράτης

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για το πακέτο των μέτρων τον υπεύθυνο Οικονομικών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτης.

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στον κ. Χατζησωκράτη τις περικοπές δαπανών και τους φόρους που προβλέπονται για την περίοδο 2013-2014.

Σύμφωνα με το «δυναμικό» (εξελισσόμενο) σενάριο που παρουσιάστηκε στον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, οι συνολικές περικοπές δαπανών για το 2013-2014 θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ έσοδα από φορολογικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ, το 2013 οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ και οι επιβαρύνσεις από το σκέλος της φορολογίας αναμένονται περιορισμένες, καθώς μετατίθενται για το 2014.

Ο κ. Χατζησωκράτης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών ότι παραμένει προς συζήτηση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και ότι στις παρεμβάσεις στις περικοπές δαπανών περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, καθώς και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών.

Ο ίδιος είπε ότι το θέμα των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ έχει βγει από το τραπέζι, μετά την πίεση της ΔΗΜΑΡ. Πρόσθεσε δε πως για τη Δημοκρατική Αριστερά το κομμάτι της φορολογίας είναι ακόμη προς διερεύνηση.

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάριζαν πως σε κάθε περίπτωση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τέθηκε με την «ήπια» μορφή του, που αφορά στη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Όπως τονίζουν, η τρόικα προσεγγίζει τις απολύσεις πολιτικά και θα λάβει μία πολιτική απάντηση.

Η ΔΗΜΑΡ πάντως δηλώνει αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το