Photo Gallery, Τοπικά

Τα φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές

Νεκρά ζώα, μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια τα φράζουν

 

Τα φρεάτια απορροής των ομβρίων υδάτων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα τείνουν να μετατραπούν σε μικρές χωματερές. Μπάζα, κάθε λογής σκουπίδια, ακόμα και νεκρά ζώα από φόλες, τα φράζουν και αυτό που ανησυχεί τη ΔΕΥΑΜΒ είναι τι θα συμβεί αν ξεσπάσει έντονη βροχόπτωση.

Ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ο Βόλος με την πρώτη βροχή είναι κάτι περισσότερο από ορατός και τα φρεάτια, είναι η αιτία που με την πρώτη δυνατή μπόρα «πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό». Την ίδια ώρα οι δημοτικές υπηρεσίες δείχνουν να μην συνεννοούνται μεταξύ τους, ώστε να διατηρηθούν καθαρά και ελεύθερα από κάθε λογής σκουπίδια.

 

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή λειτουργία των φρεατίων απορροής του νερού της βροχής και από την ΔΕΥΑΜΒ επισημαίνουν ότι τα έργα συντήρησης γίνονται τακτικά, αλλά εξωγενής παράγοντες κρίνουν το αποτέλεσμα.

Από τη ΔΕΥΑΜΒ υποδεικνύουν ως υπεύθυνη την υπηρεσία Καθαριότητας για το γεγονός ότι τα φρεάτια είναι γεμάτα σκουπίδια, ωστόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν διαθέτει προσωπικό για να ασκεί με επιμέλεια τα καθήκοντα του καθαρισμού της πόλης.  Για να μην γεμίζουν τα φρεάτια σκουπίδια πρέπει κάποιος να καθαρίζει  δρόμους και πεζοδρόμια  στην πόλη, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν από την ώρα που ο αριθμός των οδοκαθαριστών είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα υπάρχουν περισσότερα από 56.000 φρεάτια για τον καθαρισμό των οποίων η ΔΕΥΑΜΒ χρησιμοποιεί δύο συνεργεία με εννέα άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι οδηγοί.

Η ΔΕΥΑΜΒ συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά της τους καθαρισμούς των φρεατίων και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρών από έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν θέλει να «χρεωθεί» τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Το δίκτυο του κέντρου είναι πεπαλαιωμένο και τα φρεάτια είναι το μεγάλο πρόβλημα.

«Για να είναι καθαρά τα φρεάτια πρέπει να καθαρίζεται και η πόλη, ώστε να μην γεμίζουν σκουπίδια. Επίσης πρέπει να υπάρχει έλεγχος και στοιχειώδη επίβλεψη στους εργολάβους και στους κατασκευαστές οικοδομών. Κατασκευάζουν έργα και την επόμενη ημέρα βρίσκουμε στα φρεάτια πίσσα, μπάζα, άμμο και ό,τι άλλο υλικό βάζει ο νους. Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα», σημειώνουν στελέχη της Επιχείρησης.

Στη ΔΕΥΑΜΒ σημειώνουν ότι κατά καιρούς έχουν «συλληφθεί» οδοκαθαριστές να ρίχνουν τα απορρίμματα που συλλέγουν στα όμβρια. Αυτό έχει συμβεί και στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία. Το δίκτυο ομβρίων στο Βόλο «αντέχει» ένα ποσοστό βροχής και όταν είναι φραγμένο από κάθε λογής σκουπίδια δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν τα νερά. Όπως σημειώνουν από την Επιχείρηση, είναι θέμα συνείδησης αλλά και επίβλεψης των εργασιών που γίνονται στους δρόμους. Επειδή οι δρόμοι της πόλης δεν είναι καθαροί, λογικά είναι γεμάτα απορρίμματα και τα φρεάτια, επισημαίνουν από τη ΔΕΥΑΜΒ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Για αυτήν την τραγική κατάσταση με τα βουλωμένα φρεάτια από διαφόρων λογής απορρίματα φταίμε όλοι, άλλοι λίγο άλλοι πολύ, αλλά όλοι.

Μοιραστείτε το