Photo Gallery, Τοπικά

Τα ακάρεα σκόνης προκαλούν το παιδικό άσθμα

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα ακάρεα σκόνης είναι από τους κύριους παράγοντες για την εκδήλωση του άσθματος σε έξι στα δέκα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ενδιαφέρον αυτό στοιχείο που καταδεικνύει, πόσο επιβλαβή για την υγεία, μπορεί να αποδειχθούν διάφοροι ζωικοί οργανισμοί, τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στη Γεωπονική Σχολή και είχε ως θέμα τις απεντομώσεις και τις μυοκτονίες στο αστικό περιβάλλον καθώς και τους ζωικούς εχθρούς για τη δημόσια υγεία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία του Τμήματος με το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου.

Ο επίκουρος καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Χρήστος Αθανασίου τόνισε πως η ημερίδα είχε και το χαρακτήρα της επαγγελματικής επιλογής για τους φοιτητές της Τμήματος, να διαπιστώσουν δηλαδή ότι με το πτυχίο τους δεν μπορούν να ασχοληθούν μόνο με τις καλλιέργειες αλλά και με άλλους τομείς. Ο χώρος των απεντομώσεων και των μυοκτονιών είναι ένας αυστηρά νομικά περιχαρακωμένος τομέας για το Τμήμα το οποίο μπορούν να το εξασκήσουν λαμβάνοντας την άδεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα εκτός από τους γεωπόνους στο χώρο αυτό μπορούν να  δραστηριοποιηθούν και οι χημικοί και οι επόπτες υγείας.

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο ζήτημα των ζωικών εχθρών που ενυπάρχουν στο αστικό περιβάλλον. «Οι διάφοροι ζωικοί εχθροί δεν είναι μόνο επικίνδυνοι για τα τρόφιμα, αλλά και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα. Μάλιστα το ενδιαφέρον των πολιτών είναι αυξανόμενο γα το θέμα αυτό. Μία κατηγορία είναι τα έντομα, όπως τα κουνούπια που μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες. Πολλοί ίσως δεν ξέρουν ότι το κουνούπι είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος δολοφόνος από τα ζώα, αφού σκοτώνει μέσα από τη μετάδοση των ασθενειών εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Παράλληλα από τα τρωκτικά παρατηρείται αύξηση των περιστατικών λεπτοσπείρωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ακάρεα σκόνης, τους αόρατους μικροοργανισμούς που με τα οκτώ πόδια και τα περιττώματά τους, όταν εισπνέονται, προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα ή βρογχικό άσθμα. Τρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου και θέλουν υγρασία για να αναπτυχθούν. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος.

Τα ακάρεα ζουν μέσα στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τις μοκέτες ή στα παιδικά παιχνίδια. Επειδή υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα συμπτώματα μπορεί να είναι συνεχή. Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης γίνεται με τα αλλεργικά τεστ.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει και από το Εργαστήριο Εντομολογίας τα ακάρεα σκόνης με τα περιττώματά τους είναι από τους κύριους παράγοντες για την εκδήλωση άσθματος σε έξι στα δέκα παιδιά. Πρόκειται για αόρατους μικροοργανισμούς που εισπνέονται και εισέρχονται στους πνεύμονες δημιουργώντας το άσθμα.

Τα ακάρεα είναι τόσο αόρατα, ώστε στην κεφαλή ενός σπίρτου μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 10.000.

Τα κουνούπια στην Κάρλα 

Παράλληλα το Εργαστήριο Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκινά πρόγραμμα για τη διαχείριση των φορέων που μεταδίδουν τις ασθένειες του δυτικού Νείλου και της ελονοσίας, έχοντας συνεργασία με την Ιατρική Σχολή, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και άλλους φορείς.

«Ουσιαστικά οι φορείς είναι τα κουνούπια που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, όπως τον ιό του δυτικού Νείλου και την ελονοσία. Τα τελευταία χρόνια είχαμε θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε και θάνατος συνανθρώπου από την ελονοσία. Η έρευνα θα αφορά στην κεντρική Ελλάδα, όπου και θα γίνει καταγραφή του ζητήματος μέσα από διάφορες παρεμβάσεις» τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Μάλιστα για την περιοχή της Μαγνησίας ανέφερε πως ως ζώνη υψηλού κινδύνου από την εμφάνιση πολλών κουνουπιών είναι η λίμνη της Κάρλας. Άλλωστε το κουνούπι πάει εκεί που υπάρχει νερό. Στην Κάρλα θα γίνει η καταγραφή των εστιών, ενώ θα δούμε για τα είδη των κουνουπιών».

Μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και η τοπική εστιακή εφαρμογή. Δηλαδή αντί να ψεκάζονται δεκάδες στρέμματα, μπορεί να γίνει εστίαση του ψεκασμού στα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα τα έντομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το