Πολιτισμός

Τα «Μελωδικά Χριστούγεννα» της Χορωδίας Εκπαιδευτικών

Η εορταστική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο

Του Τάκη Παντελόπουλου


Τα δέκατα έβδομα (17α) γενέθλια των Μελωδικών Χριστουγέννων της Χορωδίας Εκπαιδευτικών της πόλης μας ήταν η Συναυλία του περασμένου Σαββάτου. Μια πολιτιστική και καλλιτεχνική διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο και στις δυσκολίες της εποχής και την ίδια πάντα χρονική περίοδο ανοίγει μελωδικά και ευχάριστα την είσοδό μας στο κλίμα των Αγίων Ημερών.

Οι φιλόμουσοι συμπολίτες μας και φίλοι της χορωδιακής μουσικής, αναμένουν, τις παραμονές των εορτών, κάθε χρόνο, αυτή την εκδήλωση των Εκπαιδευτικών και κατακλύζουν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, γιατί αυτές οι μελωδικές και ξεχωριστές στιγμές έχουν γίνει βίωμα, και συνδέεται με τα Χριστούγεννα. Το ίδιο παρατηρήσαμε και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ όπου η Χορωδία Εκπαιδευτικών συνεπής, όπως πάντα, στις υποσχέσεις της, στο σκοπό ύπαρξής της και με σεβασμό στους ανθρώπους που παρακολουθούν το έργο της και την καταξιώνουν, παρουσιάστηκε στο κοινό της με πρόγραμμα ποιοτικό και ευχάριστο, που ενθουσίασε και ικανοποίησε τους απαιτητικούς Βολιώτες φιλόμουσους.

Συμμέτοχοι στο γιορταστικό αυτό ακρόαμα και η Μικτή Χορωδία των Φίλων Μουσικής Καβάλας, την οποία συνοδεύει ένα πλούσιο βιογραφικό μια και στα 35 χρόνια ύπαρξής της έχει να παρουσιάσει μια συμπυκνωμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα με δεκάδες συμμετοχές σε πολλές διοργανώσεις (Συναυλίες. Φεστιβάλ, Συναντήσεις κ.ά.), στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Στα φετινά Μελωδικά Χριστούγεννα ήταν η προσκεκλημένη της Χορωδίας Εκπαιδευτικών. Αποτελεί θετικό στοιχείο των διοργανωτών η σύμπραξη με άλλα μουσικά συγκροτήματα από τη χώρα μας ή το εξωτερικό, τόσο σ’ αυτή τη διοργάνωση, όσο και στην Ετήσια Συναυλία της. Στις πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Χορωδία Εκπαιδευτικών στην 32χρονη πολιτιστική της παρουσία έχει φιλοξενήσει πλήθος άλλων χορωδιών – θυμίζουμε από το εξωτερικό τις χορωδίες Γαλλίας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ιταλίας όπως και πολλά άλλα χορωδιακά συγκροτήματα από διάφορες πόλεις της Πατρίδας μας. Αυτή η μεθοδευμένη και πλουρα­λιστική καλλιτεχνική συμπεριφορά, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φιλόμουσο κοινό του Βόλου, γιατί εκτός από ψυχαγωγία, είναι και όφελος πολιτιστικό. Οι ακροατές χαίρονται τα διαφορετικά ακούσματα και επικοινωνούν με κουλτούρες άλλων τόπων…

Στη Συναυλία του Σαββάτου, που παρά τον άσχημα καιρό, πολλοί συμπολίτες μας παραβρέθηκαν, το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος και μετά τον πρόλογο και το καλωσόρισμα της προέδρου της διοργανώτριας Χορωδίας κ. Βάσως Κατσιούπη, η οποία με λόγο σύντομο, και με πρεπούμενο γιορταστικό ύφος έδωσε το στίγμα των Αγίων Ημερών, το μουσικό μέρος άνοιξε η φιλοξενούμενη Χορωδία Καβάλας. Προσαρμοσμένο απόλυτα στο σκοπό που επιδιώκει αυτή η διοργάνωση ήταν το πρόγραμμά της, με συνθέσεις του Μ. Praktoriouw και G.P. Handel – καθώς και επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους και Κάλαντα Προποντίδας. Τα 45 μέλη της μικτής Χορωδίας με πειθαρχία και τεχνική στους ιδιαίτερους χρωματισμούς των φωνών, με προσοχή και ακρίβεια στις απαιτήσεις της κάθε σύνθεσης, ήταν προσηλωμένοι στις κινήσεις και τις προθέσεις της μαέστρου κ. Σγουρίδου Μαρίας, η οποία απέδειξε ότι τόσο η εμπειρία της, όσο και οι δυνατότητες της εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη στη διεύθυνση και τη σωστή προετοιμασία. Η απόδοση των συνθέσεων χαρακτηρίζεται τέλεια, γι’ αυτό και το κοινό επιβράβευσε τη Χορωδία της Καβάλας με θερμό χειροκρότημα.

Στο δεύτερο μέρος η συμπολίτισσα Χορωδία των Εκπαιδευτικών πήρε τη σκυτάλη της βραδιάς για να μας παρουσιάσει ένα αξιόλογο και ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα από δέκα συνθέσεις, που εστιάζονταν στη μεγάλη γιορτή της αγάπης και της ειρήνης, που αναμένουμε. Ποικιλία μελωδίας και στίχου, επικαιρότητα, και ποιοτική προέλευση ήταν τα χαρακτηριστικά των συνθέσεων. Μια αυστηρή Χριστουγεννιάτικη επιλογή που χρεώνεται επαινετικά στη μαέστρο κ. Στάσα Τζάλλα, γνωστή και καταξιωμένη μουσικός και διευθύντρια χορωδιών, η οποία από το 2006 οδηγεί τη Χορωδία των Εκπαιδευτικών σε εντυπωσιακές εμφανίσεις

Με Παραδοσιακά Κάλαντα και τον κλασικό Βυζαντινό ύμνο Η Παρθένος σήμερον ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικοί, για να συνεχίσουν το πρόγραμμα με συνθέσεις ξένων και Ελλήνων συνθετών, όπως των C.H.Redner, Mendelssohn, Spiritual Νέγρικα κ.ά. Οι υπέροχες μελωδίες, που αντηχούσαν στην αίθουσα αιχμαλώτισαν τους ακροατές, οι οποίοι ευλαβικά παρακολουθούσαν τα ωραία ακούσματα και ξεσπούσαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, δείγμα ικανοποίησης και αναγνώρισης. Με την παλιά εβραϊκή σύνθεση ΕΙΡΗΝΗ, που εντυπωσίασε ιδιαίτερα, έκλεισαν το πρόγραμμά τους. Πειθαρχημένοι οι χορωδοί, κάτω από την άψογη διεύθυνση της μαέστρου, με έλεγχο των φωνών, που τους επέβαλαν οι απαιτήσεις των συνθέσεων είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεια αρμονική παρουσίαση, τη μελωδικότητα και το ευχάριστο άκουσμα.

Σημειώνομε με ενθουσιασμό τη συμμετοχή και την άριστη απόδοση της νεαράς Solist Ηρώ-Μαρίας Παντελούκα, η οποία απέδειξε ότι διαθέτει χαρισματική φωνή και μουσική παιδεία. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μας εκπλήξει περισσότερο.Ως αναφορά τη συνοδεία του πιάνου, εί­ναι γνωστή η επάρκεια του πιανίστα Νίκου Νεύρου, ο οποίος με τη δεξιοτεχνία που τον διακρίνει και τη στόφα του σολίστα έδωσε χρώμα στις μελωδικές ερμηνείες.

Δείγμα της ταυτότητας «Εκπαιδευτικών…» της Χορωδίας έδωσαν και οι παρουσιαστές του προγράμματος Γιώργος Τουφεξής, Αθηνά και Άσπα Ζαχαρή και Κατερίνα Γαλογαύρου. Ο λόγος τους επίκαιρος, τα σχόλιά τους εναρμονισμένα απόλυτα με το πνεύμα της Συναυλίας. Αποτέλεσαν το συνδετικό κρίκο λόγου και μουσικής…

Αξίζει να σταθούμε σε ένα σύντομο στιγμιότυπο της βραδιάς, όταν οι δύο πρόεδροι, η κ. Βάσω Κατσιούπη του βολιώτικου συγκροτήματος και ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος της Καβάλας, που τυχαίνει να είναι εκπαιδευτικός, αντήλλαξαν αναμνηστικά και αμοιβαίες ευχές και φιλοφρονήσεις, η εικόνα αποτύπωνε μια άλλη διάσταση αυτών των χορωδιακών συναντήσεων, που μεταφράζεται σε συναδέλφωση, ανάπτυξη φιλικών δεσμών και αισθήματα ζεστής ανθρωπιάς.

Τη δύναμη και το αισιόδοξο μήνυμα αυτής της εκδήλωσης και κάθε άλλης με παρόμοια χαρακτηριστικά, ανέφερε στον καταληκτικό χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της I. Μητροπόλεως π. Επιφάνιος Οικονόμου. Συνδέοντας το πνεύμα της εκδήλωσης με το σκοτεινό και απαισιόδοξο κλίμα που ζούμε, σημείωσε με επαρκή πνευματικό λόγο, ότι η απήχηση των όσων βιώσαμε αυτή τη βραδιά δίνει φως και ζωντανεύει την ελπίδα. Ενώνοντας δε αυτή την υπέροχη πνευματική μέθεξη με το υπόβαθρο των Αγίων Ημερών που είναι Αγάπη και Ειρήνη, η αισιόδοξη νότα της βραδιάς γίνεται κινητήρια δύναμη…

Αισθήματα ικανοποίησης, πνευματικής ανακούφισης και ευχάριστη διάθεση ήταν ο απόηχος της αποχώρησής μας από τη Συναυλία… Γι’ αυτό και αφού απευθύνουμε θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης, εκφράζουμε πολλές ευχαριστίες για τη χαρά που μας έδωσαν. Και του χρόνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το