Τοπικά

Ταλαιπωρία ασφαλισμένων του ΙΚΑ

Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών με υψηλά ποσοστά στη Μαγνησία


Αλαλούμ με την εξυπηρέτηση από συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ – Στις λίστες γιατρών του ΙΚΑ συνταξιούχοι, αλλά και ένας που έχει πεθάνει

Αλαλούμ στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης τόσο λόγω της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, όσο και των υπολοίπων γιατρών, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, καθώς και των ιδιωτών. Αν και πολλοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ εργάζονται και δεν απεργούν, δεν αρνούνται να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Το κωμικοτραγικό είναι ότι στη λίστα με τα ονόματα των γιατρών, που απέστειλε η διοίκηση του ΙΚΑ στα υποκαταστήματα του νομού Μαγνησίας, αναφέρονται και εκλιπόντες γιατροί, καθώς και συνταξιοδοτηθέντες…

[email protected]

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των γιατρών με το υπουργείο Υγείας. Η συμμετοχή των γιατρών του ΙΚΑ στην απεργία που συνεχίζεται για έκτη ημέρα, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (65-70%), ενώ και στο χώρο των ιδιωτών γιατρών τα ποσοστά συμμετοχής είναι μεγάλα. Πάντως πολλοί γιατροί δεν απεργούν και δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χωρίς ωστόσο και να το επιδιώκουν.

Μάλιστα προσπαθούν να αποφύγουν τη συνταγογράφηση, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με το συνδικαλιστικό τους όργανο, που προειδοποιεί με πειθαρχικά μέτρα. Εφόσον οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ή με τον ΟΑΕΕ αρνούνται να δεχθούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, πρέπει να το γνωστοποιήσουν γραπτώς στο υπουργείο…

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις δύο γιατρών, ενός παθολόγου και ενός παιδιάτρου, που βρίσκονται στη λίστα των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ. Δήλωσαν στη «Θ» ότι δεν απεργούν και θα εξετάσουν όποιο περιστατικό του ΙΚΑ παρουσιαστεί χωρίς αμοιβή και αποφεύγοντας τη συνταγογράφηση.

Στα πολυιατρεία του ΙΚΑ Βόλου έγινε χαμός χθες το πρωί, καθώς δεκάδες ασφαλισμένοι προσήλθαν για να ενημερωθούν για το ποιοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δέχονται και ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Σχετική εγκύκλιο απέστειλε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ Βόλου και Ν. Ιωνίας ο διοικητής του Ιδρύματος, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ασφαλισμένοι, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, ενώ τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του μέτρου και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, θα συνταγογραφούν στα απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.
Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]).

Από αύριο Τετάρτη οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να ενημερώνονται για τους συμβεβλημένους γιατρούς και μέσω του «184», ενώ μπορούν να εξυπηρετούνται για τις εξετάσεις τους, από όλα τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και μικροβιολογικά εργαστήρια.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο γιατρός θα αποζημιώνεται για κάθε ιατρική πράξη με τις αμοιβές που ορίζονται από το κρατικό τιμολόγιο και εντός 45 ημερών, χρόνος που αμφισβητείται όμως, καθώς ήδη το Δημόσιο καθυστερεί να πληρώσει τους γιατρούς και πάνω από ένα χρόνο.

Σχετικές οδηγίες δίνονται και στους φαρμακοποιούς, έτσι ώστε να κάνουν αποδεκτές τις συνταγές.

«Πώς να πάω κόντρα σε μια υπουργική απόφαση; Ας με πάνε στο Πειθαρχικό… Εδώ δεν πήγαν συναδέλφους για πιο σοβαρά πράγματα. Η απεργία είναι πονηρή. Για να αρνηθείς, πρέπει να το κάνεις ενυπόγραφα. Απεργούν», τόνισε ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ.

Οι ειδικότητες που κυρίως αναζητούνται από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στους γιατρούς εκτός Ιδρύματος, είναι καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι και οφθαλμίατροι. Επίσης αναζητούν γιατρούς εκτός ΙΚΑ, όσοι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος έχασαν τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού τους, λόγω της απεργίας. Καθημερινά αναβάλλονται 550 ραντεβού στο ΙΚΑ Βόλου και στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας.

Σημειώνεται ότι όλοι οι γιατροί μπορούν να δέχονται ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ (Δημόσιο), ενώ αντίθετα δεν μπορούν όλοι να δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ.

Γιατρός του ΙΚΑ Βόλου που δεν απεργεί, δήλωσε στη «Θ», πως «το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει κι αυτό πρέπει να ζητήσουν και τα συνδικαλιστικά μας όργανα, πώς, πόσο και πότε  θα αμείβονται οι γιατροί. Ανά επίσκεψη ή με το μήνα; Θα τεθούν όρια αριθμού επισκέψεων ή εξετάσεων στα εργαστήρια; Ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα περίθαλψης πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα τους πολίτες και κατόπιν αυτούς που το υπηρετούν, τους γιατρούς. Πώς είναι δυνατόν τα συμφέροντα των γιατρών του ΙΚΑ, των ελευθέρων επαγγελματιών και των γιατρών του ΕΣΥ να είναι ταυτόσημα; Δεν μας προβληματίζει αυτό;».

Και πεθαμένος

Το όνομα γιατρού του Βόλου που έχει αποδημήσει εις Κύριον, αλλά και ονόματα γιατρών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, τουλάχιστον από το ΙΚΑ, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα που απέστειλε στα τοπικά υποκαταστήματα ο διοικητής του Ιδρύματος κ. Ρ. Σπυρόπουλος.

Πρόκειται για γνωστό γιατρό του Βόλου που εξέλιπε πρόσφατα, αλλά και για άλλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ιδιωτικά ιατρεία.

Σήμερα οι γιατροί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Ο Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Βόλου ζητεί μεταξύ άλλων:

-Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργού κ. Λοβέρδου ως «απαράδεκτο».

-Άμεση ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών που έχουν λήξει με μόνιμες συμβάσεις.

-Άμεσο διορισμό γιατρών για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών.

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το