Photo Gallery, Πολιτική

Σύνταξη σε 1.473 νεκρούς έδινε το ΙΚΑ

Μηνύσεις θα καταθέσει το Ίδρυμα

 


 

 


Πάνω από χίλιες τετρακόσιες περιπτώσεις συνταξιούχων, που ενώ είχαν αποβιώσει συνεχιζόταν η καταβολή συντάξεων, εντοπίστηκαν από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1920.

Ειδικότερα εντοπίστηκαν 1.473 περιπτώσεις, με το συνολικό ποσό που λάμβαναν μηνιαίως πρόσωπα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι, ζημιώνοντας το ΙΚΑ, να ανέρχεται στο 1.882.282,17 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του Ιδρύματος προέβησαν άμεσα στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για διακοπή καταβολής της σύνταξης και καταλογισμό των παρανόμως εισπραχθέντων ποσών.

Επίσης, η διοίκηση του ταμείου έδωσε οδηγίες στα υποκαταστήματα για τη σύνταξη μηνυτήριων αναφορών κατά των προσώπων που εισέπραξαν ποσά συντάξεων, ενώ δεν ήταν δικαιούχοι.

Ο έλεγχος των συντάξεων και η απογραφή των συνταξιούχων συνεχίζεται.

Η υλοποίηση του μέτρου της ετήσιας απογραφής όλων των συνταξιούχων έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων είσπραξης συντάξεων από μη δικαιοδόχα πρόσωπα. Αρχικώς οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προχώρησαν στον έλεγχο καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1920.

Και φυσικά το ΙΚΑ δεν είναι το μόνο ασφαλιστικό ταμείο όπου σημειώνεται όργιο καταλήστευσης. Η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, είχε καταγράψει 8.000 συνταξιούχους που ελάμβαναν σύνταξη, αλλά δεν εμφανίστηκαν να απογραφούν.

 

Έλεγχοι στα μητρώα των Ταμείων

Εγκύκλιο προς τα ληξιαρχεία των Δήμων απηύθυνε το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώνουν άμεσα το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων Εργοδοτών Συνταξιούχων σχετικά με τις εκδιδόμενες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, ώστε να μη χορηγούνται συντάξεις σε δικαιούχους που έχουν αποβιώσει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πλέον από την 5η Αυγούστου 2011 στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του θανόντος, καθώς και ο φορέας ή οι φορείς συνταξιοδότησης, αν ο θανών ήταν συνταξιούχος.

Ακόμη, οι Δήμοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α) που τηρεί το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων Εργοδοτών Συνταξιούχων σχετικά με τις εκδιδόμενες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της αρμοδιότητάς τους.

Σημειώνεται πως ήδη από τις αρχές Ιουλίου έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής όλων των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ασφαλισμένοι «φαντάσματα».

Ήδη οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καλούνται να περάσουν από τις τράπεζες για την πληρωμή τους, με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει.

Μέχρι σήμερα από ελέγχους σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επικουρικό Δημοσίου έχει προκύψει πρόβλημα με 20.000 περίπου συντάξεις των οποίων διακόπηκε η καταβολή.

 

Άρχισαν οι κατασχέσεις

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων 470 μεγαλοοφειλετών του προχώρησε το ΙΚΑ τον Ιούλιο. Η συνολική οφειλή φθάνει το 1,95 δισ. ευρώ και αφορά ενεργές και μη επιχειρήσεις. Υπό την απειλή της κατάσχεσης 135 οφειλέτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση των οφειλών τους ύψους 474 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην είσπραξη του συνόλου των οφειλών, θέτοντας σε εφαρμογή το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

«Από το Σεπτέμβριο θα ενταθούν οι προσπάθειές μας έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που οφείλουν να ενταχθούν στην ρύθμιση των οφειλών τους» τονίζει, μιλώντας στο «Βήμα» ο διοικητής Ρ. Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2012».

Η συνολικές οφειλές προς το Ίδρυμα φθάνουν τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ έχει υπολογίσει ότι 3,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που «βρίσκονται εν ζωή» και μπορούν αν ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Μέχρι την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 υποβλήθηκαν συνολικά 10.827 αιτήσεις ενεργών επιχειρήσεων για την υπαγωγή τους στο διακανονισμό των οφειλών τους, με την επιπλέον καταβολή 20% επί των τρεχουσών εισφορών τους.

Η ρύθμιση αφορά το ποσό των 373 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη το ΙΚΑ εισέπραξε 33 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούλιο εισπράχθηκαν τρέχουσες εισφορές ύψους 985 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 7,8% σε σχέση με το μήνα Ιούνιο), καθώς και καθυστερούμενες οφειλές 60,5 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 6,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το