Τοπικά

Σχολικά κυλικεία: Έως και 30% μειώθηκε η κατανάλωση…

Στα Δημοτικά, κυρίως, του Νομού οι μαθητές φέρνουν κολατσιό από το σπίτι

Γιώργος Μαλαμούλης: Οι γονείς προσφέρουν λιγότερο χαρτζιλίκι για να καλύψουν και τα υπόλοιπα έξοδα

Μέχρι και 30% έχει μειωθεί η κατανάλωση στα σχολικά κυλικεία του Νομού Μαγνησίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται κυρίως στα Δημοτικά, όπου οι μαθητές φέρνουν κολατσιό από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα μισθωτές να εγκαταλείπουν τα κυλικεία, καθώς τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Αν μέχρι και πέρυσι οι μαθητές αγόραζαν μία τυρόπιτα και ένα χυμό, φέτος θα πάρουν μόνο την τυρόπιτα ή το τοστ. Αυτό τονίζει η πρόεδρος του σωματείου μισθωτών κυλικείων δημόσιων σχολείων κ. Δώρα Καναβίτσα δίνοντας το στίγμα της μείωσης της κατανάλωσης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, έχει φτάσει φέτος το 30%.

Σε εποχή έκρηξης της ανεργίας, με πολλούς γονείς είτε να υποαπασχολούνται είτε να έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στο μισθό τους, το χαρτζιλίκι που θα δώσουν στα παιδιά τους για να φάνε στο σχολείο είναι ένας «πονοκέφαλος». Γιατί πλέον αδυνατούν να δώσουν ακόμη και τα δύο ευρώ καθημερινά.

Η κ. Καναβίτσα τονίζει πως οι περισσότεροι μαθητές πλέον θα αγοράσουν μία τυρόπιτα με το ένα ευρώ και θα σταματήσουν εκεί. Μάλιστα στα Δημοτικά Σχολεία φέρνουν κολατσιό από το σπίτι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Λόγω της κατάστασης υπάρχουν κυλικεία που κλείνουν.

Η μείωση της κατανάλωσης, λόγω της κρίσης, δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία στους μισθωτές κυλικείων, αφού αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα. Μάλιστα, οι περισσότερες συμβάσεις με τις σχολικές επιτροπές υπογράφηκαν προ τριετίας, όταν το οικονομικό κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο ενδιαφερόμενος προσφέρει

Ανδρέας Ζάχος: Οι γονείς πιέζονται, ενώ και οι μαθητές κατανοούν την κατάσταση

στο πλαίσιο του ενοικίου που πρέπει να πληρώνει στη σχολική επιτροπή, μία ενιαία τιμή για το κάθε παιδί. Για παράδειγμα, αν το σχολείο διαθέτει 200 μαθητές και ο υποψήφιος μισθωτής δώσει τιμή πέντε ευρώ για το κάθε παιδί, το ενοίκιο θα διαμορφωθεί στα 1.000 ευρώ ετησίως.

Πριν τρία χρόνια όμως οι τιμές που έδιναν οι ενδιαφερόμενοι, άγγιζαν και τα δέκα ευρώ για κάθε παιδί.

«Εκτός από το ενοίκιο, οι μισθωτές πληρώνουν το ΤΕΒΕ, το λογιστή, το ΦΠΑ, τη συνάφεια. Παράλληλα απορρόφησαν όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ, χωρίς να ανεβάσουν τις τιμές. Δεν διαφέρουν ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις σε τίποτα με μια εμπορική επιχείρηση. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι τα κυλικεία δουλεύουν μόνο 150 ημέρες το χρόνο» τονίζει η κ. Καναβίτσα.

Στα Δημοτικά

Στο 1ο Δημοτικό Βόλου δεν λειτουργεί κυλικείο, λόγω της αποχώρησης του μισθωτή, με αποτέλεσμα το σχολείο να έχει προκηρύξει διαγωνισμό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Παρασκευά υπογράμμισε πως από τους 250 μαθητές του σχολείου, οι 190 περίπου φέρνουν κολατσιό από το σπίτι εξαιτίας είτε της οικονομικής κρίσης είτε της νέας διατροφικής αντίληψης των γονιών. Λόγω αυτής της κατάστασης το σχολικό κυλικείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Από τη μια είναι θετικό που οι γονείς ορίζουν οι ίδιοι τι θα φάει το παιδί τους. Από την άλλη όμως ένα κλειστό κυλικείο σημαίνει και λιγότερα έσοδα για τη σχολική επιτροπή, όταν και η χρηματοδότηση από το Κράτος είναι μειωμένη.

Πάντως η κ. Παρασκευά υπογράμμισε πως λίγοι ήταν οι γονείς που αντέδρασαν για το κλειστό κυλικείο, κυρίως επειδή τα παιδιά τους αδυνατούσαν να προμηθευτούν κάποιο μπουκάλι νερό.

Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων Δήμου Βόλου κ. Νίκος Κωνσταντέλλος σημείωσε πως όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύονται οι γονείς να δώσουν το χαρτζιλίκι στα παιδιά τους.

Οι μαθητές

Από την πλευρά τους οι μαθητές αντιλαμβάνονται την οικονομική δυσκολία και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο Ανδρέας Ζάχος, μαθητής της Γ’ Τάξης Γυμνασίου, μας είπε πως αρκετοί μαθητές φέρνουν φαγητό από το σπίτι τους, όπως κάποια σάντουιτς. Αυτό που συνέβαινε παλιότερα στο Δημοτικό, γίνεται τώρα και στο Γυμνάσιο. Οι γονείς πιέζονται, ενώ και οι μαθητές κατανοούν την κατάσταση. Τα χρόνια που ζούμε, είναι δύσκολα και υπάρχει ανεργία. Άλλωστε και τα έξοδα των μαθητών είναι πολλά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαλαμούλης, μαθητής Γυμνασίου, μας τόνισε πως οι γονείς πλέον προσφέρουν λιγότερο χαρτζιλίκι στα παιδιά τους, για να καλύψουν και τα υπόλοιπα έξοδα, όπως τα φροντιστήρια. Γενικά συστήνουν να μην ξοδεύουν οι μαθητές πολλά χρήματα. Προσωπικά προσπαθώ να περιορίσω τις αγορές μου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το