Τοπικά

Χρ. Λιάπης: Στόχος ένας ανοικτός- δημοκρατικός κανονισμός λειτουργίας

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου μιλά στη «Θ»

Την ερχόμενη βδομάδα τα ονόματα των τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών

Με στόχο τη διαμόρφωση ενός ανοικτού-δημοκρατικού κανονισμού λειτουργίας συνεδρίασε προχθές το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και αποφάσισε το γενικό πλαίσιο. Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός ανακοινώνει τα ονόματα των τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Συναντήσαμε χθες τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Λιάπη στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Λάρισας, όπου πλέον είναι η έδρα της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την προηγούμενη ημέρα είχε συνεδριάσει το προεδρείο, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη η κ. Εύη Αδαμάκη από τη μείζονα αντιπολίτευση και ο κ. Δ. Κουρέτας από τις άλλες μειοψηφίες. Όπως τόνισε ο κ. Λιάπης, «στις συνεδριάσεις όπου θα υπάρχουν θέματα που θα ενδιαφέρουν τις τοπικές κοινωνίες θα καλούνται οι εκπρόσωποί τους για να καταθέτουν τις απόψεις τους, ενώ σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος που δεν θα χρειάζεται η συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, οι συνεδριάσεις θα γίνονται ή στο Βόλο ή στα Τρίκαλα ή στην Καρδίτσα». Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου θέλει να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για την ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων και έτσι «τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σε όλους για να είναι προετοιμασμένοι κατά την διάρκεια των συζητήσεων». Επίσης όλες οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ η γραμματεία του προεδρείου θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους για την ενημέρωσή τους πάνω στις αποφάσεις. Από την άλλη και με στόχο την καλύτερη έκφραση των θέσεων- προτάσεων και διαφωνιών όλων των παρατάξεων, ο εκπρόσωπος της κάθε παράταξης θα έχει πέντε λεπτά για την πρωτομιλία του και τρία λεπτά για τη δευτερομιλία του. Ο κ. Λιάπης τονίζει την ανάγκη «να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, αφού σκοπός όλων είναι η επίλυση προβλημάτων».

Επίσης το επόμενο διάστημα το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου θα κάνει πρόταση στον Περιφερειάρχη για να γίνουν κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε ο χώρος να γίνει λειτουργικός.

Στο μεταξύ όπως διαβεβαιώνει ο κ. Λιάπης από αρκετούς διευθυντές υπηρεσιών, έχουν κατατεθεί οι πρώτες προτάσεις για τη διαμόρφωση της ατζέντας της πρώτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι προτάσεις αυτές έχουν οικονομικό περιεχόμενο, αλλά και την ανάγκη συνέχισης κάποιων έργων.

Επιπρόσθετα, η πρώτη (μετά την εκλογή του προεδρείου) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας θα έχει ως θέμα το περιβάλλον με θέματα: τους υδάτινους πόρους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και ρύπανση αέρα, υδάτων και εδάφους, την αξιοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εξάλλου, στις προθέσεις της αιρετής Περιφέρειας είναι η σύσταση Γραφείου Περιφερειάρχη σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες, στους σημερινούς νομούς με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως προέκυψε από τις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου, είναι το εξής:

Πλειοψηφία με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό και αντιπεριφερειάρχες από τη Μαγνησία ο κ. Δημ. Αλεξόπουλος, από τη Λάρισα η κ. Ρένα Καραλαριώτου, από την Καρδίτσα ο κ. Χρ. Μιχαλάκης και από τα Τρίκαλα ο κ. Βασίλης Τσιάκος;

Περιφερειακοί σύμβουλοι:

Από το νομό Λάρισας: Μαρία Μαμάρα, Χρήστος Κολομπάτσιος, Θανάσης Αγγελής, Χρήστος Λιάπης, Ζήσης Γρηγορίου, Κ. Δεσποτόπουλος, Γρηγ. Παπαχαραλάμπους, Χρήστος Σιδερόπουλος, Θανάσης Παιδής, Ουρανία Σταφύλη.

Από τη Μαγνησία: Αργ. Κοπάνας, Αργύρης Μποντός, Δωροθέα Κολυνδρίνη, Πέτρος Σούρλας, Λεωνίδας Ρίνης, Πέτρος Μπατζιάκας, Κώστας Χαλέβας, Γ. Κίτσιος, Γ. Καλτσογιάννης. Από τις Βόρειες Σποράδες: Φώτης Χήρας. Από τα Τρίκαλα: Ηλίας Νάνης, Γεωργ. Τσίγκας, Ευθύμιος Ρεντζιάς, Ντίνος Μπάρδας, Ελένη Αργυροπούλου, Χρ. Γακόπουλος. Από την Καρδίτσα: Γεωργία Κόκκαλη- Κουβέλη, Κώστας Νούσιος, Ορέστης Ψαχούλας, Β. Λέμας, Αντώνης Αναστασόπουλος.

Μείζονα μειοψηφία με επικεφαλής τον κ. Απ. Παπατόλια: Λίτσα Λιακούλη, Αγγέλα Βαγενά, Φ. Σκούπρας από τη Λάρισα, Δημ. Μεργιαλής, Ευδοκία Αδαμάκη και Τζούλια Τσαλίκη από τη Μαγνησία, Λώρεν Κασοπούλου, Θανάσης Τσιάρας και Γεώργ. Καπέλος από τα Τρίκαλα και Φώτης Αλεξάκος, Νίκος Καλιακούδας, Γιούσεφ Χρουμπ από την Καρδίτσα.

Δεύτερη μειοψηφία με επικεφαλής τον κ. Βαγγέλη Μπούτα και συμβούλους τον κ. Νικ. Γκατζή από τη Μαγνησία και τον Β. Κρανιά από την Καρδίτσα.

Τρίτη μειοψηφία με επικεφαλής τον κ. Αστέριο Ροντούλη.

Τέταρτη μειοψηφία με επικεφαλής τον κ. Κώστα Πουλάκη.

Πέμπτη μειοψηφία τον κ. Δημήτρη Κουρέτα και έκτη μειοψηφία με επικεφαλής τον κ. Φάνη Γενηκομσίου.

Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες

Όπως έγινε γνωστό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει αφήσει για την ερχόμενη εβδομάδα την ανακοίνωση των τριών ονομάτων των θεματικών αντιπεριφερειαρχών που έχει τη δυνατότητα να ορίσει. Οι αρμοδιότητές τους θα προκύψουν με βάση το Οργανόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο προβλέπει τις εξής διευθύνσεις: τη γενική διεύθυνση προγραμματισμού και εσωτερικής λειτουργίας, τη γενική διεύθυνση περιφερειακής αγροτικής οικονομίας , τη γενική διεύθυνση ανάπτυξης, τη γενική διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών, τη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος και υποδομών και τη γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης στην κεντρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας λειτουργούν ακόμη και οι υπηρεσίες: Αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου, αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας, αυτοτελές γραφείο τύπου και επικοινωνίας και νομική υπηρεσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το