Photo Gallery, Πολιτική

Συνταγματική η βοήθεια προς την Ελλάδα

 

Από τη Γερμανία, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή της  στο πακέτο διάσωσης

Ικανοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και συστάσεις προς την Αθήνα

 

 

 

Νόμιμη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις προσφυγές ομάδας γερμανών ευρωσκεπτικιστών- οικονομολόγων και άλλων επιστημόνων- που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Το γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η Βουλή θα πρέπει να έχει πλέον μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις εκείνες που επιφέρουν μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να εξασφαλίζει την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής προτού αποφασίζει να χορηγήσει βοήθεια σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

 

Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισ. εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισ., με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα “no bail out” που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.

 

Σημειώνεται επίσης ότι το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, διότι καθορίζει το μέλλον του EFSF και συνιστά πλέον οδηγό για παρόμοιες προσφυγές στο μέλλον.

 

Ικανοποίηση Μέρκελ

 

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καλωσόρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή δείχνει πως η κυβέρνησή της βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

 

“Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε απολύτως” την πολιτική που ακολουθείται από τη Γερμανία, δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

 

“Ευθύνη του καθενός για τις πράξεις του και αλληλεγγύη και ένας διαφανής και ανοικτός τρόπος δράσης, ασφαλώς με συμμετοχή του κοινοβουλίου, αυτή ακριβώς είναι η οδός που ακολουθήσαμε” από πέρυσι, δήλωσε η καγκελάριος, η οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της να στηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους της, αλλά μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις.

 

“Το να εξαφανίζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να μιλάς για αλληλεγγύη” δεν μπορεί να είναι η λύση, τόνισε η Μέρκελ, καλώντας τις πιο ευαίσθητες χώρες να εντείνουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις τους.

 

Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων από κοινού από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, λέγοντας πως αυτή είναι η “οδός προς μια ένωση χρέους”.

 

“Βάζεις όλο το χρέος σ’ ένα τσουβάλι και καθιστάς κοινά για όλους τα επιτόκια, τα οποία είναι ο μοναδικός δείκτης στην ευρωζώνη. Αυτή είναι σίγουρα η εσφαλμένη απάντηση”, τόνισε.

 

Συστάσεις

 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προχώρησε σε συστάσεις προς την Ελλάδα να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσει τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.

 

Ταυτόχρονα άνοιξε και το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει πλέον να θεωρείται “ταμπού”.

 

“Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα”, είπε η Μέρκελ, από το βήμα της γερμανικής βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

 

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να περάσει μεταρρυθμίσεις διαφάνειας” και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει επενδύσεις.

 

“Χρήματα υπάρχουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Χρήματα υπάρχουν και για την Πορτογαλία. Ζητούμενο είναι δομές με τις οποίες τροφοδοτείται η ανάπτυξη και οι οποίες δεν υπάρχουν επαρκώς”, είπε.

 

Σημείωσε ότι η σημερινή κρίση είναι κρίση χρέους ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.

 

Ωστόσο, “καθίσταται απόλυτα σαφές ότι τα προβλήματα μιας χώρας, ακόμη και αν είναι μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, με το 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το κοινό νόμισμα”, τόνισε.

 

Επεσήμανε ότι “στην ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να υποχρεώνει να τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να το τηρήσουν”.

 

Η Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη να εξελιχτεί περαιτέρω η Ευρώπη: “Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, σωστότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη με μέλλον, μια ισχυρή Ευρώπη” είπε.

 

Και για την επίτευξή της “δεν πρέπει να είναι ταμπού αλλαγές των συνθηκών, προκειμένου να πετύχουμε μεγαλύτερο βαθμό δέσμευσης από τα κράτη-μέλη”.

 

 

Καρφιά σε Σρέντερ

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υπό τον καγκελάριο Σρέντερ, τόσο γιατί δέχτηκαν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, “μολονότι είχαν γνώση της πραγματικότητας”, όπως είπε, όσο και γιατί οδήγησαν σε χαλάρωση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Η ομιλία της Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ είχε έντονο ευρωπαϊκό ύφος με συχνές αναφορές στη σημασία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τονίζοντας ότι “αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη”.

 

Εμφανίστηκε δε ικανοποιημένη με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης του ευρώ, λέγοντας ότι με την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής σε μελλοντικές αποφάσεις, ενισχύεται η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.

 

Για μία ακόμη φορά, η Μέρκελ απέρριψε τη θέσπιση του ευρωομολόγου, το οποίο, όπως είπε, “θα έριχνε όλα τα χρέη σε ένα καζάνι και θα κοινοτικοποιούσε τα επιτόκια”.

 

Αυτό, όπως είπε, είναι “η λάθος απάντηση”, ενώ η ίδια ακολουθεί το στόχο της “Ένωσης Σταθερότητας”, με την ενίσχυση των δεσμεύσεων των κρατών – μελών.

 

 

 

Η Κομισιόν

 

Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την “ικανοποίησή” της για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε με ικανοποίηση την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα”, η οποία “επιβεβαιώνει ότι είναι συμβατά με το γερμανικό σύνταγμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε.

 

Η εκπρόσωπος εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε επίσης πως το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει “κατά περίπτωση κάθε μέτρο αρωγής μεγάλης σημασίας” το οποίο λαμβάνει η χώρα, μια απόφαση που πιθανολογείται ότι θα επιβραδύνει στο μέλλον τα ευρωπαϊκά σχέδια αρωγής σε επείγουσες καταστάσεις.

 

“Έχουμε εμπιστοσύνη στους γερμανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και δεν έχουμε αμφιβολία όσον αφορά την ικανότητά τους να σεβαστούν την ετυμηγορία διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να δρουν με αποφασιστικό τρόπο” έναντι της κρίσης, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το