Πολιτική

Συνεχείς συσκέψεις για τα εργασιακά

Με αφορμή τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα και ενδεχομένως τα εργασιακά

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα αλλά και τις αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση με στόχο να βγει αλώβητη από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα και ενδεχομένως τα εργασιακά.

Από το μέγαρο Μαξίμου και μετά τη χθεσινή σύσκεψη δόθηκαν σαφείς εντολές οι όποιες ρυθμίσεις των υπουργείων να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν καθαρογραφεί έως τις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθως μόλις το νομοσχέδιο είναι έτοιμο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος με πιθανότερη ημερομηνία την 7η Νοεμβρίου.

Το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ εξερχόμενος δήλωσε πως είχε συναντηθεί νωρίτερα και κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους κυρίους Σάκη Παπαθανασίου και Δημήτρη Χατζησωκράτη τους οποίους ενημέρωσε για τις έως τώρα εξελίξεις.

Σε ερώτηση εάν η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ο κ. Βρούτσης δήλωσε: “Η διαπραγμάτευση και η διαβούλευση είναι μια διαρκής έννοια, η οποία όπως καταλαβαίνεται θα συνεχίζεται όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει”. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει αν εξακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης να αρνείται τις αλλαγές στα εργασιακά λέγοντας: “Αυτά είχα να σας πω μέχρι τώρα”.

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος – που επέστρεψε χθες από τις ΗΠΑ – έχει από το πρωί συναντήσεις με στελέχη, ενώ αύριο το πρωί στις 11:00 συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα για να καθορίσει τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ θα είναι να ψηφιστούν τα μέτρα με το επιχείρημα ότι ήδη έγιναν αρκετές διαβουλεύσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Η Ιπποκράτους επιθυμεί το κόμμα να “κατέβει” συντεταγμένα στις ψηφοφορίες. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις καθώς 4 με 5 βουλευτές έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις και ζητώντας κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, κάτι το οποίο έχει αρνηθεί η τρόικα.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” δήλωσε: “Μια αρνητική στάση ενός εκ των τριών εταίρων θα πυροδοτήσει αντικειμενικά καταστάσεις σε όλα τα κόμματα. Φοβάμαι λοιπόν ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα εμείς θα έρθουμε να φανούμε μικρότεροι των περιστάσεων. Δεν θέλω να γίνει αυτό, παλεύουμε για να μη γίνει αυτό. Μέχρι τελευταία στιγμή η πίεση πρέπει να γίνει. Φοβάμαι ότι αν πυροδοτηθούν καταστάσεις σε όλα τα κόμματα δεν ξέρω τι είδους πλειοψηφία θα υπάρχει και κατά πόσο θα μπορεί η κυβέρνηση άρα και η χώρα να προχωρήσει σε αυτές τις κρίσιμες ώρες”.

“Δεν ξέρω αν οι εξηγήσεις τις οποίες θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών είναι τόσο αρκετές που θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει αλλαγή στάσης επί του θέματος. Φαντάζομαι ότι δεν είναι επαρκής οι εξηγήσεις αρκετοί βουλευτές είναι αυτοί που δεν θα ψηφίσουν”, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αηδόνης στον ρ/σ Alpha 98,9.

“Πονοκέφαλο” αποτελεί όμως για το ΠΑΣΟΚ και το θέμα των εργασιακών καθώς ήδη οι βουλευτές Παραστρατίδης και Κασσής έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσουν τις αλλαγές, ενώ εκφράζονται φόβοι και για άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους. Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις για ψηφοφορία εντός της ΚΟ για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, της οποίας το αποτέλεσμα θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τους 33 βουλευτές του κόμματος.

Η επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: “Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι μεγάλες. Σήμερα όμως, το μείζον είναι να μην ανακοπεί η προσπάθεια της για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη”.

Με γνώμονα της δεσμευτικές αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας κινούνται όμως στη Δημοκρατική Αριστερά, όπου τηρείται στάση αναμονής και τονίζεται πως υπάρχει ακόμα χρόνος για διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Από την Αγ. Κωνσταντίνου ζητείται να γίνει υπέρβαση της τρόικας και εκφράζεται έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία για τελική υποχώρηση των τροϊκανών. Η ΔΗΜΑΡ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ψηφίσει τα μέτρα στο σύνολό τους, να ισχύσει η επεκτασιμότητα της ΕΓΣΕΕ και να μην καταργηθεί το επίδομα γάμου, που θα σημάνει νέες μειώσεις στους μισθούς. “Παράθυρο” για αλλαγή της στάσης ίσως αποτελεί η μετάθεση της συζήτησης των εργασιακών για το Μάρτιο, και μάλιστα εντός ενός αναπτυξιακού πακέτου για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε: “Η τρόικα λέει αυτό που λέει. Πάνω από την τρόικα είναι οι πολιτικές ηγεσίες. Πιστεύουμε ότι αυτές θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε πραγματικό κίνδυνο μια ολόκληρη προσπάθεια που έχει κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση”.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις “βολές” κατά της κυβέρνησης, ενώ εμμένει στο προσκλητήριο προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης για καταψήφιση των μέτρων με στόχο να καταγραφούν όσο το δυνατό περισσότερες διαρροές και να υπάρξει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των δικαστών δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Θα ήθελα να επαναλάβω, εδώ και δύο μήνες έχουμε καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Κάπου την έχει παραχώσει στα συρτάρια του ο Πρόεδρος της Βουλής, ίσως όπως παρομοίως ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος ξέχασαν στα συρτάρια τους την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι πιστεύουν ότι η δημοκρατία μπορεί να προχωρήσει με τέτοιους τακτικισμούς. Όπως επίσης αναρωτιέμαι, αν έχουν το θράσος αυτοί που επί δύο χρόνια έχουν γονατίσει το λαό και κρύβουν τους προστατευόμενούς τους από το νόμο και από την φορολογία, αν θα έχουν το θράσος να φέρουν την άλλη εβδομάδα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.”

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το