Πολιτική

Σαρώνουν όλες τις συναλλαγές

Από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής

Περισσότερα στοιχεία για τις συναλλαγές και τις δαπάνες των πελατών τους ζητά το υπουργείο Οικονομικών από τράπεζες, θεραπευτήρια, ΔΕΚΟ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εταιρίες και Ταμεία.

Ο στόχος για το υπουργείο είναι να διευρύνει τη βάση δεδομένων του εν όψει των εξαντλητικών διασταυρώσεων για το πόθεν έσχες μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, που πρόκειται να αρχίσουν την επόμενη χρονιά.

Με νέα απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΠΥΟ και από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ειδικότερα τους ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο των υπόχρεων και τα καταβληθέντα δίδακτρα, με την επισήμανση ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί τα πρώτα στοιχεία.

Πιο αυστηρό γίνεται το υπουργείο Οικονομικών και απέναντι στις τράπεζες, καθώς απαιτεί στοιχεία από το 2009 που αφορούν στην ύπαρξη-κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, δηλαδή επενδύσεις σε αμοιβαία, μετοχές, ομόλογα, πολύτιμα μέταλλα, στην ύπαρξη θυρίδων και στην αγορά χρυσών λιρών-ράβδων χρυσού.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία και για τις συναλλαγές σε ελληνικά ΑΤΜ από κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδας. Τα πρώτα στοιχεία θα πρέπει να τεθούν από τις τράπεζες στη διάθεση του ΚΕΠΥΟ έως τις 20 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Μπέζα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης γνωστοποίησε ότι από το άνοιγμα των 5.000 τραπεζικών λογαριασμών που έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ από τις τράπεζες, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 334 περιπτώσεις και τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες εφορίες για τα περαιτέρω.

Αναλυτικότερα, στοιχεία από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς θα επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια διασταυρώσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης προβλέπει πως τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ), τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, κ.ά., θα υποχρεούνται πλέον να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος:

Στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλονται και στοιχεία συναλλαγών καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος (τριψήφιος κωδικός τράπεζας, αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν, αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα, κ.ά.).

Σύμφωνα με την απόφαση οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από τον νόμο. Ομοίως, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές (ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου, ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού, ημερολογιακό έτος είσπραξης, ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου). Στην περίπτωση δε που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά.

Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος (ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή, ονοματεπώνυμο υπόχρεου, ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές). Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, σχολές, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΙΕΚ, κ.λπ.).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα ανωτέρω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.

Η εγκύκλιος αυτή δημοσιεύεται βάσει του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α’ 152/01.07.2011).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το