Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζουν την κινητοποίησή τους οι πενταμηνίτες

Οι πενταμηνίτες θα είναι παρόντες στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Συνεχίζουν και σήμερα την κατάληψη του Δημαρχείου Βόλου οι πενταμηνίτες, καθώς εδώ και τρεις μήνες – από την αρχή δηλαδή του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας – παραμένουν απλήρωτοι. Χθες ωστόσο, από το παράρτημα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ στη Λάρισα, έλαβαν την πληροφορία ότι θα πληρωθούν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Οι πενταμηνίτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να πληρωθούν.

Σήμερα θα συνεχίσουν την κατάληψη του Δημαρχείου Βόλου, όπως αποφασίστηκε χθες το απόγευμα, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζητεί συνάντηση με το δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη με την παρουσία των μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Χθες αντιπροσωπεία των πενταμηνιτών μετέβη στη Λάρισα, στο Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ όπου και πληροφορήθηκε πως η πληρωμή τους θα γίνει ως τις 25 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζομένων κ. Απ. Παχιός, τους γνωστοποιήθηκε ότι θα μπορούν με βεβαίωση από το Εργατικό Κέντρο να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ως εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία. Αυτό είναι κάτι που μέχρι τώρα δεν το γνώριζαν, ούτε τους είχε δοθεί ανάλογη πληροφορία. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, οι πενταμηνίτες θα είναι παρόντες στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Όπως τονίστηκε, σε κάθε περίπτωση, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πίεση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το κτίριο του Δημαρχείου Βόλου και χθες Τετάρτη, για τρίτη συνεχή ημέρα, βρισκόταν υπό κατάληψη. Οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα γραφεία τους και οι πολίτες δεν εξυπηρετήθηκαν. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα Πέμπτη, καθώς είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν λάβουν τα δεδουλευμένα χρήματα που τους οφείλονται.
Οι 1.100 περίπου εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας δηλώνουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής τους αντοχής και πιέζουν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα προχωρήσουν στην ίδρυση σωματείου ώστε να υπάρχει και συνδικαλιστική τους κάλυψη. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή είναι ότι διατρέχουν κίνδυνο διακοπής της σύμβασης εργασίας τους αν απουσιάσουν από την εργασία τους αδικαιολόγητα έως πέντε ημέρες.

Την αμέριστη συμπαράσταση στους πενταμηνίτες εκφράζει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημ. Κουτσούκος δηλώνοντας πως στηρίζει τον αγώνα τους για την πληρωμή τους.

Οι εργαζόμενοι και χθες έλεγαν πως «έχουν γίνει μπαλάκι» της γραφειοκρατίας.

Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή τους

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, είχε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για το θέμα της καθυστέρησης πληρωμής των απασχολούμενων επί πεντάμηνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. υφυπουργός ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Βουλής ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των απασχολούμενων στο Νομό Μαγνησίας οφείλεται στα προβλήματα που αρχικά είχαν προκύψει με τα δικαιολογητικά, σε ό,τι αφορά στο καθεστώς της αυτεπιστασίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δικαιολογημένα η Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων να αποστείλει τους πίνακες των δικαιούχων στη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εργασίας.

Τελικά, μετά τη συνάντηση του κ. Νάκου με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η αποστολή των στοιχείων των δικαιούχων έγινε χθες και σήμερα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την υπόλογο του έργου και θα δρομολογηθεί η πληρωμή τους.

Ο Θανάσης Νάκος δήλωσε σχετικά: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την άμεση αντίδραση του κ. υφυπουργού στο θέμα που του έθεσα. Οι απαραίτητες ενέργειες έγιναν και πλέον η πληρωμή των απασχολούμενων επί πεντάμηνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ στη Μαγνησία είναι θέμα λίγων ημερών».

Η αντιδήμαρχος Βόλου κ. Οικονόμου

Σε δήλωσή της με αφορμή το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του Δημαρχείου η κ. Νατάσσα Οικονόμου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Ο Δήμος Βόλου, με δεδομένες τις εφιαλτικές διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά η ανεργία στην περιοχή μας, προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που παρέχεται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα για την εύρεση θέσεων εργασίας, έστω και ολιγόμηνης διάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, συμμετέχει ως συμπράττων φορέας, απασχολώντας προσωπικό με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (πενταμηνίτες), παρά τις επιφυλάξεις που είχαμε εξαρχής διατυπώσει για την περιορισμένη χρονική διάρκεια του προγράμματος και τους όρους των σχετικών συμβάσεων.

Η οξύτητα του προβλήματος της ανεργίας καταδεικνύεται από τις χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ενώ οι προσληφθέντες είναι αρκετές εκατοντάδες, οι οποίοι και αποδέχτηκαν τις θέσεις, έχοντας πλήρη γνώση των όρων πρόσληψης από τον, βάσει του προγράμματος εργοδότη τους, που είναι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Ο Δήμος, συναισθανόμενος την ευθύνη του, έχει ανταποκριθεί απολύτως στις υποχρεώσεις του ως συμπράττων φορέας, ενώ, πριν ακόμη από τα Χριστούγεννα, έχουμε προβεί σε παρεμβάσεις και ασκούμε πιέσεις καθημερινά προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για την άμεση προώθηση των διαδικασιών πληρωμής των δικαιούχων, οι οποίες, ωστόσο, επειδή αφορούν σε κοινοτικό πρόγραμμα, είναι ιδιαιτέρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες.

Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την προσωπική παρουσία του δημάρχου στο υπουργείο, όπου ζήτησε την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ενώ παράλληλα, σε  επικοινωνία του με το βουλευτή Μαγνησίας και β΄ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αθ. Νάκο, για το θέμα αυτό, ενημερώθηκε ότι ήδη εκείνος έκανε παρέμβαση στον αρμόδιο υφυπουργό, προκειμένου να δοθεί εντολή στον υπόλογο για την άμεση ολοκλήρωση των ελεγκτικών διαδικασιών και να γίνει η έκδοση της απαιτούμενης επιταγής πληρωμής.

Είναι προφανές ότι μία μερίδα δικαιούχων, με τον, εδώ και επί τέσσερις μέρες, αποκλεισμό του Δημαρχείου Βόλου και μόνο -ενώ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα απασχολούνται σε όλους τους Δήμους του Νομού και στην Περιφέρεια- προβαίνουν σε μία επιλεκτική στοχοποίηση του Δήμου, επιδιώκοντας να τον εμφανίσουν «συνένοχο» και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για ευθύνες -για το υπαρκτό, κατά τα άλλα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι- που δεν του ανήκουν.

Είναι γνωστό ότι, παρά τα δυσμενή οικονομικά του Δήμου και την κατάρρευση των οικονομικών της Τ.Α., έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, ώστε να έχουν καλυφθεί όλες οι υποχρεώσεις που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και αφορούν σε μισθοδοσίες και όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου και των νομικών του προσώπων να πληρώνονται κανονικά.

Καλούμε, λοιπόν, όλους, με πνεύμα ψυχραιμίας και σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα, να σταματήσουν από αύριο να εμποδίζουν τη λειτουργία του Δήμου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το