Τοπικά

Συνεχίζεται ο γολγοθάς για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Εγκλωβισμένοι αισθάνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Από το πρωί, ουρές σχηματίστηκαν σε πολλά κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ στην Αττική, όπου οι ασφαλισμένοι συνέρρεαν για προγραμματισμένα ραντεβού, πολλά από τα οποία ακυρώνονται εξαιτίας της απεργίας των γιατρών.

Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και κατόπιν τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα μπορούν να τους εξυπηρετούν.

Το πρωί εκατοντάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έσπευσαν στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος προκειμένου να προμηθευτούν τον κατάλογο με τους συμβεβλημένους γιατρούς, ωστόσο οι λίστες δεν είχαν τυπωθεί.

Παράλληλα, φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι δεν είχαν λάβει κανένα επίσημο έγγραφο και επομένως δεν μπορούν να εκτελούν συνταγές χωρίς την υπογραφή γιατρών του ΙΚΑ.

Επομένως οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος θα πληρώνουν από τη τσέπη του και στη συνέχεια πρέπει να απευθύνονται στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις όσους συναδέλφους εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ και ανακοίνωσε ότι για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης, οι ασθενείς μπορούν- χωρίς οικονομική επιβάρυνση – να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς στον χώρο κατάληψης του υπουργείου, Αριστοτέλους 17!

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θα απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν μέχρι την Πέμπτη.

Τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι- πως θα βρείτε γιατρό

Πως γίνεται η συνταγογράφηση

Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία- για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια- συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση.

Όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.

Αντιπαράθεση για την Υγεία

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την απεργία των γιατρών με φόντο ακυρωμένα ραντεβού και ουρές

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας.

Ο Γ.Πεταλωτής υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, λέγοντας ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ασκησε κριτική στη ΝΔ για τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι «είναι απορίας άξιο γιατί η ΝΔ -και άλλες δυνάμεις- με το πρόσχημα της δήθεν προχειρότητας απορρίπτει και αυτή τη μεγάλη αλλαγή, λες και έκανε η ίδια κάποια αλλαγή έως τώρα».

Κάνουμε μια ιστορική τομή και θα πρέπει να πετύχει και να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της ευθύνης τους, τόνισε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι πρέπει να τοποθετηθούν όλοι για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, «ποιοι τη θέλουν και ποιοι όχι».

Σε ερώτηση για το αν είναι υποκινούμενες οι απεργίες, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι θα ήταν μεγάλη κουβέντα «να πω εγώ από ποιον υποκινούνται αυτές οι απεργίες, αλλά θα πρέπει να δει κανείς και τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτές, ειδικά στις απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών που είναι εξαιρετικότατα χαμηλά».

Κριτική άσκησε και στους γιατρούς, λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις απεργίες έχουν το βάρος της ευθύνης του τι προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη.

«Κάποιοι ενδιαφέρονται να υπάρξει στασιμότητα, να υπάρχει αδράνεια και στο χώρο της υγείας. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να μην υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης» είπε και κάλεσε τη ΝΔ και όλους όσοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις να πουν τις θέσεις τους.

Όσον αφορά την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη για Εξεταστική στο χώρο της υγείας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «το να προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε μαύρη τρύπα ή κάθε παθογένεια της οικονομικής κατάστασης της χώρας με εξεταστικές, σαφώς και δεν βοηθά».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι οι γιατροί αδικούν τον εαυτό τους με τη στάση που τηρούν.

«Όλοι οι κοινωνικοί φορείς υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση κεκτημένων καταστάσεων. Η κρίση απαιτεί κοινή αντιμετώπιση από όλους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΝΔ : Δήλωση Μιχελάκη για την κατάσταση στο χώρο της υγείας

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος “έχει άπειρο χρόνο για να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι”, αλλά “χρόνο για διάλογο για τη θλιβερή κατάσταση στην οποία οδήγησε τη Δημόσια Υγεία, προφανώς δεν έχει”.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν υποστηρίζει τις καταλήψεις, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, γιατί “είναι πρόχειρο, χωρίς όραμα κι όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα διογκώνει τα προβλήματα”.

“Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, να υπάρξει διάλογος, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου από την κυβερνητική ανεπάρκεια”, κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το