Τοπικά

Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας της ΔΗΜΑΡ

 

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας  της ΔΗΜ.ΑΡ., στην οποία παρευρέθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γεράσιμος Γεωργάτος, συζητήθηκαν:

1)    Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και η στάση του κόμματος

2)    Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αφορά τη συγχώνευση και κατάργηση σχολών των ΑΕΙ και ΤΕΙ

3)    Τα έργα που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου.

Τα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσαν την πολιτική του κόμματος για στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που συχνά ανακύπτουν. Η αναγκαιότητα της διακυβέρνησης της χώρας με βασικούς στόχους την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας και την παραμονή στη ζώνη του ευρώ, υπερισχύει των διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων που έχουμε από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.    Οι αντιθέσεις μας σε ζητήματα που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις, την επίταξη των εργαζομένων και  διατάξεις του μίνι φορολογικού που ψηφίστηκε πρόσφατα, εκφράστηκαν δημόσια σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Επειδή συνυπάρχουμε με τα άλλα κόμματα στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα, δεν σημαίνει ότι θα αποκρύπτουμε και τις διαφωνίες μας.  Η έλλειψη κουλτούρα συνεργασιών, προκαλεί δικαιολογημένες δυσκολίες στη κατανόηση αυτής της στάσης, που χωρίς να προκαλεί ρήγμα στη κυβέρνηση αναδεικνύει τη φυσιογνωμία της ΔΗΜ.ΑΡ.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ξεκινά από μια σωστή αντίληψη, πως το απέραντο σκορποχώρι που προκάλεσε η διασπορά των Πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη τη την επικράτεια θα πρέπει να συμμαζευτεί. Οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν με κριτήρια κυρίως εκπαιδευτικά τα οποία απαιτούν συγκεντρώσεις τμημάτων σε μεγάλα σύνολα, τις γνωστές πανεπιστημιουπόλεις. Οι τοπικισμοί που προωθήθηκαν στο παρελθόν από βουλευτές, δημάρχους και κάθε είδους τοπικούς παράγοντες έβλαψαν αρκετά και είναι λυπηρό όταν τους ξανασυναντάμε. Η πρόταση του Υπουργείου που σε λίγο θα δοθεί για διαβούλευση, καθώς και το περιεχόμενο της συζήτησης που θα ακολουθήσει, θα δείξει κατά πόσο η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται πως τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υπάρχουν για να παρέχουν, ως χώροι εκπαίδευσης και παραγωγής πολιτισμού, πανεπιστημιακή παιδεία στους σπουδαστές τους.

Όσο αφορά το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, έγινε ενημέρωση και εκτενής συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί στη επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, όπου, πιθανότατα, θα έχει εκδοθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν μπορεί ή όχι να συνεχιστεί το έργο.

Πέραν όμως της οποιασδήποτε απόφασης, υπάρχει ήδη ένα δεδομένο: έχουν δοθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ στη Μεσοχώρα όπου το έργο είναι έτοιμο και μένει ανεκμετάλλευτο.  Αυτό το έργο πρέπει να λειτουργήσει το συντομότερο διότι είναι ανεξάρτητο της εκτροπής και μπορεί να δώσει σημαντική ποσότητα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το