Πολιτική, Τοπικά

Συνέντευξη Φ. Κουβέλη στη “Θ”

Φώτης Κουβέλης

«Η κυβέρνηση χρειάζεται καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων»

 

Ο στόχος της εξόδου από την κρίση συνδέεται με τη διαμόρφωση μιας νέας θεσμικής πραγματικότητας. Αυτό επισημαίνει ο κ. Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) και προσθέτει ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες και προωθητικές συνθέσεις. Θεωρεί αναγκαίο τον αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών και στελεχών του δημόσιου τομέα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ενώ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Αναφερόμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δηλώνει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να ερευνηθούν. Εκτιμά ότι στην παρούσα φάση ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν έχει νόημα και χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ δέσμιο των εσωτερικών του αντιφάσεων. Ως προς τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τονίζει ότι από πλευράς ΔΗΜΑΡ έγινε κάθε δυνατόν.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Συμμερίζεστε την άποψη ότι με τη σύσταση και αυτής της προκαταρκτικής επιτροπής ενισχύεται ένα κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, χωρίς στην πράξη να εξασφαλίζεται η αποκατάσταση του κύρους των πολιτικών;

Είναι μια υπαρκτή υπόθεση. Ακριβώς και για αυτό το λόγο η ΔΗΜΑΡ ζήτησε αμέσως να κινηθεί η διαδικασία για την επιτροπή. Η προκαταρκτική εξέταση βεβαίως πρέπει να βαθύνει την έρευνα και στο βαθμό που θα υπάρξουν και άλλα στοιχεία ή αποδείξεις να εντοπισθούν οι ευθύνες σε όποιους αφορούν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες και πρέπει να ερευνηθούν.

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη συνταγματική αναθεώρηση, όσο και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ΔΗΜΑΡ ποιες προτάσεις έχει να καταθέσει;

Υποστηρίζουμε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πια υποχρέωση για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Η κοινωνία ανακαθορίζεται και πρέπει να εκφράζεται γνήσια χωρίς παρεμβάσεις ενός εκλογικού νόμου που αλλοιώνει την πραγματική βούληση των Ελλήνων πολιτών. Εφόσον καθιερωθεί ως εκλογικό σύστημα, θα οδηγήσει και στην απελευθέρωση και στην πολιτική έκφραση υπαρκτών δυνάμεων.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει και θεσμικές αλλαγές.

Πράγματι. Ο στόχος της εξόδου από την κρίση συνδέεται με τη διαμόρφωση μιας νέας θεσμικής πραγματικότητας. Αλλάζοντας το πολιτικό σύστημα θα σπάσουμε τον κρίκο της κακοδαιμονίας και απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Μιλάμε, πρωτίστως, για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, με διαφάνεια παντού. Ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των στελεχών του δημόσιου τομέα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, πρέπει να προχωρήσει, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και δίνει μεγάλες δυνατότητες. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι αναδρομικός και να οδηγήσει στη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. Είναι αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ευθύνη υπουργών και την υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Είναι προφανές δε ότι πρέπει να καταργηθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος. Η δε βουλευτική ασυλία πρέπει να αφορά αποκλειστικώς στην άσκηση των κοινοβουλευτικών – πολιτικών καθηκόντων των βουλευτών. Έχουμε υποστηρίξει τη γενναία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και γενικά τη μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος. Έχουμε υποστηρίξει τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Πέραν των μειώσεων που ήδη έχουν γίνει, υποστηρίζουμε την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης. Η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

Διαπιστώνουμε ότι είστε θετικός στο ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης…

Είναι έτσι. Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες και προωθητικές συνθέσεις. Τα ζητήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι: 1) Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής. 2) Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του, που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. 3) Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες. 4) Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.

Πώς βλέπετε την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην παρούσα κυβέρνηση; Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για μια ενεργότερη συμμετοχή και στήριξή σας στις κυβερνητικές αποφάσεις. Πρέπει να γίνει ανασχηματισμός;

Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι καλύτερος συντονισμός στη λειτουργία της, μεγαλύτερη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θεωρώ ότι υπάρχει θέμα συντονισμού και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα άτυπο όργανο, το οποίο θα ενοποιεί επί μέρους πολιτικές αποφάσεις και θα αντιμετωπίζει και ζητήματα διαφορετικών θέσεων. Το όργανο αυτό δεν πρέπει να υποκαθιστά τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Στην παρούσα φάση κρίνουμε ότι δεν θα προσφέρει κάτι ένας ανασχηματισμός.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΔΗΜΑΡ ότι αποτελεί δεκανίκι για την πιο εύκολη λήψη, από την τρικομματική κυβέρνηση, πρωτοφανών αντιλαϊκών μέτρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος των εσωτερικών του αντιφάσεων και της διγλωσσίας του. Άλλα λέει όταν πηγαίνει στη Βενεζουέλα και άλλα όταν πηγαίνει στις ΗΠΑ. Όπως γνωρίζετε, τα μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει με τους εταίρους μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι γνωρίζουν τη συνεισφορά μας ώστε να αποτραπούν μια σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις.

Η αποπομπή Μουτσινά και Βουδούρη πιστεύετε ότι εμπεδώνει το κλίμα ενότητας στο κόμμα και αποτρέπει στο μέλλον να εκδηλωθούν εσωκομματικές παραφωνίες;

Οι δύο βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος, είχαν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη. Εξάντλησα και εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις. Ήταν σαφές ότι οι δύο βουλευτές δεν εξέφραζαν απλώς διαφορετικές απόψεις, αλλά στήριζαν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το κόμμα μας είναι απολύτως ενωμένο και συντάσσεται πίσω από τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Το σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου στα πρότυπα της «Ελιάς» στην Ιταλία συμπεριλαμβάνει τη ΔΗΜΑΡ;

Ιδρυτικός στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κινητικότητα που υπάρχει, συζητούμε με πρωτοβουλίες πολιτών. Θέλουμε να συναντηθούμε και να εκφράσουμε τον προοδευτικό κόσμο. Η συγκρότηση αυτού του πολιτικού χώρου γίνεται με όρους κοινωνίας και δεν έχει καμιά σχέση με συναντήσεις κομμάτων και επικοινωνίες κορυφής.

Πολλά και σοβαρά είναι, κ. πρόεδρε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, γεγονός που έχει οδηγήσει εδώ και ημέρες σε κινητοποιήσεις…

Στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τέθηκε μετ’ επιτάσεως το θέμα των αγροτών και τα προβλήματα του κλάδου. Νομίζω ότι από τη δική μας πλευρά έγινε κάθε δυνατό. Αναφέρομαι στην επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες, στις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, στη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, στην επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, στην ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών και όσων επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, στην πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας, στην προστασία της αγροτικής γης και από υποθήκες κ.ά.

 

 Σωτήρης Λέτσιος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το