Photo Gallery, Πολιτισμός

Συνέντευξη Κωστή Μαραβέγια στη “Θ”

Ο Κωστής Μαραβέγιας σε αγαπημένα κομμάτια απόψε το βράδυ στο Vox

 

ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ

«Νιώθω τσιγγάνος μουσικοσυλλέκτης»

Ο τραγουδοποιός και η μπάντα του εμφανίζονται απόψε στο Βόλο

 

Αεράτος, αισιόδοξος, αλέγκρος αλλά και μετρημένος, ο Κωστής Μαραβέγιας αποτελεί ένα παράδειγμα καλλιτέχνη που η επιτυχία τον αντάμωσε μετά από πολλή δουλειά και πολύπλευρη αναζήτηση. Άλλωστε, το γεγονός ότι έχει τραγουδήσει τα πιο αγαπημένα κομμάτια τα οποία ο ίδιος γράφει, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μια εκπομπή που έχει θέμα τη μουσική παράδοση της Μεσογείου, παραμένοντας ενεργός με εμφανίσεις παντού, σημαίνει ότι μπορεί και θέλει να εμπνέει συνεχώς. Μέσα από τη συζήτηση που είχαμε, ενόψει της εμφάνισής του απόψε το βράδυ στο Vox Music Stage, το αποδεικνύει εύκολα.

Πού βρίσκεται ο Κωστής Μαραβέγιας αυτό τον καιρό;

Μόλις επέστρεψα από Μαρόκο, έχοντας ζήσει μοναδικές αφρικανικές και μαγκρεμπίνικες μουσικές στιγμές. Έχω τη χαρά τώρα να κάνω ζωντανές εμφανίσεις σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα, Κέρκυρα και αλλού. Αμέσως μετά, Σεράγεβο αγάπη μου, για νέα μουσική αναζήτηση σε πιο βαλκανικούς ρυθμούς.

Υπάρχει κάποιο σχέδιο αυτή την περίοδο, να περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο στο 2013;

Ο δίσκος – βιβλίο «Η Λόλα» κυκλοφόρησε πέρυσι το Μάρτιο οπότε έχει δρόμο ακόμη για να ωριμάσει και να έρθει νέα δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, πάντα έχω ενέργεια και όρεξη για να γράφω στίχους-ιστορίες-μελωδίες αλλά και για να ετοιμάζω παράλληλα πρότζεκτ όπως το «Κάτω στον Πειραιά», η ακουστική, ρεμπετουάρ εκδοχή των τραγουδιών μου.

Ποιο από τα κομμάτια που τραγουδάς θα έπαιζες σε κάποιον ξένο που δεν σε ξέρει;

Ε, μα, φυσικά το «Welcome to Greece» που είναι ιντερνασιονάλ.

Ποια μέχρι στιγμής η πιο δυνατή μουσική εμπειρία σου;

Νομίζω τα ταξίδια στη Μεσόγειο όπου γνώρισα μοναδικές μουσικές από υπέροχους καλλιτέχνες σε μαγικά μέρη.

Ο δίσκος «Λόλα», που κυκλοφόρησε το 2012, συνεχίζει στο αναγνωρίσιμο μοτίβο με θετική διάθεση. Υπάρχουν αυτές οι εικόνες που περιγράφεις στα κομμάτια σου ή τα φαντάζεσαι όλα, με το δικό σου στιλ;

Υπάρχουν στο μυαλό μου, άρα είναι αληθινά. Και τα μέρη και οι καταστάσεις που περιγράφω. Βέβαια υπάρχουν και πιο σκοτεινές πτυχές σε αυτό το δίσκο, όπως το «Tάνγκο», το «Mέσα τα κεφάλια» ή το «Little sister».

Ποια μουσική, ποιους μουσικούς ακούει ο Κωστής Μαραβέγιας;

Τελευταία έχω κολλήσει με όλη τη δισκογραφία της Blossom Dearie. Φοβερές ηχογραφήσεις και υπέροχα παιξίματα.

Προτιμάς το στούντιο ή το live στη σκηνή;

Και τα δυο. Σε περιόδους εξωστρεφούς διάθεσης τα live, αντίθετα σε πιο μοναχικές εσωστρεφείς αναζητήσεις το στούντιο και τη γραφή.

Αλήθεια, περνάς ώρες παίζοντας μόνος με πρόβες ή είσαι αρκετά άμεσος θα έλεγες, με αυτοσχεδιαστική περισσότερο όρεξη;

Συνήθως περνάω πολλές ώρες διαβάζοντας, παρά παίζοντας μουσική. Η μουσική έρχεται να συμπληρώσει το κενό που αφήνουν τα βιβλία, ο κινηματογράφος και η καθημερινότητά μου. Είναι πολύ σημαντική και ιερή στιγμή για μένα όταν παίζω μουσική, που δεν θέλω να φλυαρώ και να αναλώνομαι μαζί της.

Με ποιους μουσικούς συνεργάζεσαι και, αν θες, πες μας τι «φέρνουν» ο καθένας στο παιχνίδι;

Φέρνουν πολύ καλή διάθεση και ωραία ενέργεια! Ταλέντο και νεανικό ενθουσιασμό. Αισθάνομαι απελευθερωμένος με αυτή τη σύνθεση μπάντας και απόλυτα δημιουργικός πλάι στους: Νίκο Αγγλούπα, Άγγελο Αγγελίδη, Κρίτωνα Μπελλόνια, Τζιμ Σταρίδα, Ντίνο Μάνο.

Η εμπειρία της σειράς που παρουσιάζεις στην ΕΡΤ, πώς σε επηρέασε και τι αποκομίζεις ως καλλιτέχνης, με την επαφή σε τόσα διαφορετικά αλλά συμπληρωματικά ακούσματα που υπάρχουν στη λεκάνη της Μεσογείου;

Τσιγγάνος μουσικοσυλλέκτης! Αυτό αισθάνομαι. Ισχυρές δόσεις περιπλάνησης μετά μουσικής. Δεν έχουν επηρεάσει μόνο τη μουσική μου πλευρά αλλά και συνολικά τη στάση μου πολιτικά και κοινωνικά. Μοναδική εμπειρία.

Από την Ελλάδα ποια μέρη σου αρέσουν για την πολιτιστική τους ταυτότητα και κληρονομιά; Πιστεύεις ότι στον καιρό του tweet και του status update υπάρχει «ελληνικό» ηχόχρωμα; Ποιο είναι αυτό;

Μα η Ελλάδα είναι μια τεράστια δεξαμενή μουσικών και ηχοχρωμάτων. Τι να πρωτοπεί κανείς; Ρεμπέτικο ή μαντινάδες; Ηπειρώτικα ή ποντιακά; Κάθε είδος με τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιώματα. Μια μικρογραφία όλης της Μεσόγειου είμαστε.

Έχεις ένα μαγικό πεντάγραμμο και ό,τι δημιουργείς ακούγεται σε όλη τη Γη (ή σε κάποιο άνθρωπο συγκεκριμένα): Τι τραγούδι γράφεις και με πιο απώτερο σκοπό;

Αυτό είναι ένα μεγάλο φιλοσοφικό ζήτημα. Γιατί γράφουμε μουσική και, όταν ακούγεται, μετά πού πάει; Γίνεται σιωπή ή ηχεί συμπαντικά; Ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν πότε, αλλά θα εμπνέουν μια διαρκή αναζήτηση. Η μουσική δεν έχει σκοπό και ούτε πιστεύω σε οποιοδήποτε αυτοσκοπό.

Στο Βόλο έχεις ξαναέρθει κάποιες φορές ήδη. Τι σου θυμίζει το μέρος και τι έχεις να πεις στο κοινό του;

Αγαπώ το Βόλο, το Πήλιο και όλη την περιοχή. Ωραίοι άνθρωποι, ανήσυχοι και αντισυμβατικοί. Θα ειδωθούμε στα Παλιά πριν το live.

Τι να περιμένουμε απόψε στο VOX;

Να κινήσουμε σώμα και ψυχή. Έτσι άπλα. Με τραγούδι και χορό.

 

 

Τιμές εισιτηρίων: 10 € προπώληση (τα 200 εισιτήρια) και 12 € στο ταμείο.

Σημεία προπώλησης: Παπασωτηρίου Βιβλιοπωλείο – Κουμουνδούρου και Δημητριάδος, Ελέφαντας coffee bar – Τ. Οικονομάκη 70Α, Casablanca Cinephile -Δημητριάδος 163, Madri – Τέρμα Ιάσονος (Πανεπιστήμιο).

Οι πόρτες ανοίγουν 22:30. Πληροφορίες – κρατήσεις 24210 35350.

Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα «Η Θεσσαλία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το