Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα και Αναστασιάδη

Να μην καταλήξει η Κύπρος όπως η Ελλάδα ευχήθηκε ο πρώτος στο δεύτερο
Να μην καταλήξει η Κύπρος όπως η Ελλάδα ευχήθηκε ο πρώτος στο δεύτερο

Τα δημοσιονομικά προβλήματα Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ευχή «να μην καταλήξει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η Ελλάδα, να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα διατηρεί το χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ θα οδηγεί την κοινωνία σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση, με το λαό να καλείται να πληρώσει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».

Επίσης ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε «η σημερινή δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία να μην αποτελέσει αφορμή για υποχώρηση στη βιώσιμη λύση του κυπριακού».

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος του ευχήθηκε «να αντισταθεί απέναντι στην προσπάθεια της κ. Μέρκελ να καθυποτάξει τους ευρωπαϊκούς λαούς και να εντάξει και την Κύπρο στο Μνημόνιο».

Επίσης ο κ. Καμμένος ευχήθηκε στον πρόεδρο της Κύπρου να μην συνδυαστεί με κανένα τρόπο η προσπάθεια εντάξεως της Κύπρου στο μνημόνιο και σε ένα νέο «σχέδιο Ανάν».

Εν τω μεταξύ έντονη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπερ της επιβολής ενιαίου φόρου 15% στις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αντιγωνιστικότητα και να έρθουν επενδύσεις.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτής «θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας, θα απειλούσε με κατάρρευση τα ήδη υπό απειλή δημόσια οικονομικά και, με την σημερινή αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος, θα αποτελούσε μέτρο εξαιρετικά άδικο κοινωνικά, όπως και το σύνολο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί την περίοδο των μνημονίων» τονίζει ο Γ.Σταθάκης, υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Παραθέτοντας στοιχεία που ισχύουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «αυτό που απέκρυψε ο πρωθυπουργός είναι ότι ενώ στην Ευρωζώνη οι φόροι επί του κεφαλαίου αποτελούν το 20% των φορολογικών εσόδων και οι φόροι επί της εργασίας και της κατανάλωσης το 40%, στην Ελλάδα οι φόροι επί των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν το 15% των φορολογικών εσόδων, ενώ οι φόροι επί της εργασίας πλησιάζουν το 50%. Αποκρύπτει, επίσης, ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 2000 έως το 2010 (σύμφωνα με τη Eurostat) κατά 1,5 μονάδα ή 4 δισ. ετησίως».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «με την παρουσίαση του φορολογικού του προγράμματος στις 4 Μαρτίου, έχει αρθρώσει την πλέον βιώσιμη λύση τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, με αιχμές την θεσμοθέτηση του «περιουσιολογίου», την αύξηση της φορολόγησης επί των νομικών προσώπων στο ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτή οφείλει σήμερα να είναι η κατεύθυνση της όποιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης» καταλήγει ο κ. Σταθάκης.

Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού ο Μανώλης Γλέζος

Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Μανώλης Γλέζος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο Μανώλης Γλέζος βρίσκεται στο νοσοκομείο από την Παρασκευή, για να διευκρινιστούν οι ακριβείς αιτίες της ασθένειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το