Πολιτική

Συμβιβασμός

Συμφωνία μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Eurogroup

Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020, με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, κατέληξε το Eurogroup λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως μετέδωσε  το Ρώυτερ’ς, ενώ άμεση θα είναι και η εκταμίευση της δόσης.

Στέλεχος της ελληνικής αντιπροσωπείας επιβεβαίωσε στο ότι υπήρξε συμφωνία για το στόχο του χρέους στο 124% το 2020 και για την καταβολή της δόσης.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν στο Eurogroup για το ποια θα είναι η δέσμη μέτρων που θα περιληφθεί σε αυτές τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Η όποια απόφαση θα τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για διαμόρφωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% μέχρι το 2020, με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα από τις 150 μονάδες βάσης στις 50 μονάδες βάσης, μόλις η χώρα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, και η επιστροφή κερδών 11 δισ. ευρώ της ΕΚΤ προς την Ελλάδα.

Αναμενόταν η συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν, καθώς και το κοινό ανακοινωθέν.

Nein από Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς κάτι τέτοιο δεν συνιστά λύση, όπως είπε, σύμφωνα με μια τοπική γερμανική εφημερίδα.

Το χρονικό της συνεδρίασης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ήταν δύσκολη, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να παραμένει, με ισχυρές τις ενστάσεις του ΔΝΤ, το οποίο επέμεινε στη θέση του για μία ολοκληρωμένη και όχι μεσοβέζικη λύση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Reuters, το Ταμείο επιδίωξε σε αυτή τη φάση εμπροσθοβαρή μέτρα μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση αργότερα.

Το 20% ισούται με 40 δισ. ευρώ, ενώ έως τώρα φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για 32 δισ. ευρώ, άρα η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα δε με τηλεγράφημα του Dow Jones Newswire, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμα το ποσοστό του 120% στο δημόσιο χρέος της Ελλάδα είναι μεγάλο.

Πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους “27” και όχι τους “17” της ευρωζώνης.

Τούτων δοθέντων, η νύχτα στις Βρυξέλλες αναμένεται μακρά, όπως διαβεβαίωσαν γάλλοι αξιωματούχοι.

Πηγή που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, τόνισε είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος “αργά, αλλά σταθερά”, χωρίς να διευκρινίσει προς ποια λύση κατατείνει το Eurogroup.

Γύρω στις 17.00 έκαναν διάλειμμα δύο ωρών προκειμένου τα τεχνικά επιτελεία να προχωρήσουν σε υπολογισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Σόιμπλε με την Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Πολύ καλές πιθανότητες” για μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup, διακρίνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ και κάνει λόγο για “ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο”.

Το ποίημα του Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (χθες) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που εξελίσσεται και από την οποία κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας, ίσως και της σταθερότητας της Ευρωζώνης και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφραστεί ποιητικά μέσω Twitter.

Φθινόπωρο, στα τέλη Νοεμβρίου: Η νύχτα έχει πέσει/τα γυμνά κλαδιά διακρίνονται/ακόμη πιο μοναχικά.

Ιδεαλιστής, Σφίγγα ή ποιητής “φανφάρας”; Το επιμύθιο του Eurogroup θα δείξει…

Η Φέκτερ

Την πεποίθηση, ότι οι χώρες της ευρωζώνης διαθέτουν την πολιτική βούληση να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, με αφορμή το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Μ. Φέκτερ τόνισε, ότι η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες και εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που της είχαν ζητηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, η Αυστριακή υπουργός επισήμανε ότι συνεχίζονται, προσθέτοντας, ότι τώρα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών το περασμένο Σάββατο.

«Αν γίνει αυτό ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε η Μ. Φέκτερ.

Ανέφερε επίσης ότι ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα για να «ξανασταθεί στα πόδια της» φτάνει ως το 2020 ή ως το 2022.

Σε σχόλιό της για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, η Μ. Φέκτερ δήλωσε, ότι “προς το παρόν δεν αποτελεί επιλογή” και πρόσθεσε πως εξετάζεται ένας συνδυασμός μέτρων, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων και η αποποίηση μέρους των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Καταλήγοντας, η Μ. Φέκτερ δήλωσε, ότι το «κούρεμα» του διακρατικού χρέους της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτό από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά ούτε και από τους φορολογούμενούς τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το