Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Συνέχιση των κινητοποιήσεων στο Δήμο Βόλου

Η σύγκρουση μεταξύ των εργαζομένων στη χθεσινή γενική συνέλευση στο Δημαρχείο Βόλου, είχε αιχμή τους υπαλλήλους που μπαίνουν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας, αλλά το κυρίως ζήτημα αφορούσε στη συνέχιση των κινητοποιήσεων

 

Με απόφαση που λήφθηκε από 110 υπαλλήλους, σε μια συνέλευση που για μια ακόμη φορά δεν συγκέντρωσε νόμιμη απαρτία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του Νομού θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με αιχμή το Δήμο Βόλου, καθώς στην υπόλοιπη Μαγνησία όλες οι δημοτικές δομές λειτουργούν. Κύριο αίτημα που κατατέθηκε από πολλούς εργαζόμενους στη συνέλευση ήταν να απαιτήσει ο Σύλλογος την καταβολή όλων των ημερομίσθιων για τις καταλήψεις και τις στάσεις εργασίας, ωστόσο ο πρόεδρος κ. Μαγιάκος ζήτησε να ανοίξουν κρίσιμες δομές, αλλά και η Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας. Άφησε καθαρά να εννοηθεί πως αν σταματήσουν οι καταλήψεις η μισθοδοσία θα καταβληθεί. Στη χθεσινή γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σε εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των εργαζόμενων, υπερίσχυσε η θέση του ΚΚΕ για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ αποφασίστηκε να μην σταλούν στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ούτε καν για τους επίορκους υπαλλήλους, μέχρι να τελεσιδικήσουν στο απώτερο μέλλον οι υποθέσεις τους από τη δικαιοσύνη.

Η σύγκρουση μεταξύ των εργαζομένων στη χθεσινή γενική συνέλευση είχε αιχμή τους υπαλλήλους που μπαίνουν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας, αλλά το κυρίως ζήτημα αφορούσε στη συνέχιση των κινητοποιήσεων που δεν έχουν αντίκρισμα από την ώρα που η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες με εξαίρεση τη Νέα Ιωνία- όπου κινδυνεύει ακόμη και η δημόσια υγεία- γίνεται κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΑΜΕ-ΔΑΣ ΟΤΑ προετοιμάζει κινητοποίηση για να κλείσει το αμαξοστάσιο του Βόλου και να σταματήσει η αποκομιδή.

Τα σκουπίδια και το γεγονός της μη συμμετοχής των υπαλλήλων στην Καθαριότητα του Βόλου στις κινητοποιήσεις ήταν το κυρίως θέμα, που δημιούργησε συγκρούσεις, με εργαζόμενους να πιάνονται σχεδόν στα χέρια, ενώ ο προϊστάμενος του αμαξοστασίου της Νέας Ιωνίας Θ. Τσαλούχας κατηγορήθηκε ανοιχτά από την αναπληρώτρια γραμματέα Θάλεια Στάχτου για «παιχνίδια» με τις δημοτικές αρχές. Η ίδια, ενώπιον όλων των εργαζομένων, κατήγγειλε ότι το στέλεχος του ΚΚΕ στις περσινές κινητοποιήσεις «έσπασε» την απεργία στη Νέα Ιωνία, μετά από εκδούλευση που «πούλησε» στη Δημοτική Αρχή. Εκείνος κατήγγειλε την παράταξή της ως ξεπουλημένη, αλλά δεν απάντησε επί της ουσίας στις κατηγορίες και αποκάλεσε «τσιράκια» τα μέλη του προεδρείου.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση από την πρόεδρο που όρισε το ΚΚΕ Λεμονιά Τραγή και ψήφισε κατά πλειοψηφία το σώμα, ήταν η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον Θ. Τσαλούχα που κλήθηκε να δώσει υπηρεσιακή αναφορά για το γεγονός ότι έμεινε σε έκτακτες καιρικές συνθήκες εκτεθειμένη η Νέα Ιωνία, από την κατάληψη του αμαξοστασίου, την οποία ο ίδιος είχε οργανώσει.

Η υπηρεσιακή κλήση χαρακτηρίστηκε «πολιτική δίωξη» και κατά πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στήριξαν το ψήφισμα της ΔΑΣ, ενώ πολλοί αντέδρασαν και υποστήριξαν ότι το θέμα «Τσαλούχου» δεν μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν στήριξε την πρόταση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Μαγιάκου και της κ. Θάλειας Στάχτου για διακοπή των κινητοποιήσεων άμεσα, καταλήψεις μόνο των γραφείων προσωπικού, μη αποστολή της λίστας των επίορκων πριν τη τελεσίδικη απόφαση και αναμονή των αποφάσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ για κινητοποιήσεις. Η πρόταση στηρίχθηκε από 85 άτομα.

Στηρίχθηκε από 110 άτομα η πρόταση του μέλους του Δ.Σ. Θεόδωρου Τσαλούχα για συνέχιση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους εκτός από τους ευαίσθητους τομείς (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κλπ) και τρίωρες στάσεις εργασίας τις πρώτες ώρες της κάθε βάρδιας. Την Παρασκευή αποφασίστηκε εικοσιτετράωρη απεργία και αποχή το Σαββατοκύριακο από κάθε εργασία. Την επόμενη Δευτέρα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση.

Η πρόταση στηρίχθηκε με τη βεβαιότητα ότι οι μισθοδοσία θα καταβληθεί κανονικά και ότι κανείς δεν θα διανοηθεί να προχωρήσει σε περικοπές μισθών για τις πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση δύο άτομα ψήφισαν υπέρ επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, ενώ 70 άτομα απείχαν της ψηφοφορίας.

Απειλήθηκαν επεισόδια

Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εκρηκτικό μεταξύ των εργαζομένων. Όταν εργαζόμενος στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Βόλου μίλησε για την μεγάλη ευθύνη που υπάρχει απέναντι στη δημόσια υγεία, αλλά και για την ευθύνη που έχουν οι υπάλληλοι απέναντι στις οικογένειες τους που πρέπει να ζήσουν, δέχτηκε επίθεση από μέλη του ΚΚΕ, ενώ εργαζόμενος που τίθεται σε διαθεσιμότητα κατηγόρησε την πλειοψηφία του προεδρείου για έλλειψη αγωνιστικότητας, ενώ δήλωσε πως «δεν τιμούν τα παντελόνια που φοράνε».

«Αγωνιστείτε έστω για μας τους 30 που φεύγουμε», είπε απευθυνόμενος στη συνέλευση ο κ. Κουτσοδημήτρης για να του απαντήσει το μέλος της διοίκησης κ. Τσουρμπατζής ότι ο ίδιος, ως εργαζόμενος στο INFO CENTER, δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία απεργία. Συνάδελφοι του κ. Κουτσοδημήτρη έσπευσαν να τον υπερασπιστούν και παρ’ ολίγο να πιαστούν στα χέρια με το μέλος της διοίκησης.

Εκπρόσωπος των συμβασιούχων που πήρε το λόγο στη γενική συνέλευση (οκταμηνίτης οδηγός απορριμματοφόρου) επισήμανε ότι οι συμβασιούχοι στηρίζουν τον αγώνα, αλλά δεν μπορούν να διακινδυνεύουν να χάσουν το ταμείο τους. «Δεν μας αφήνουμε να εργαστούμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε μεροκάματο και ένσημο. Οι πόρτες δεν κλείνουν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά από τη ΔΑΣ-ΟΤΑ. Η πλειοψηφία των συμβασιούχων είναι κοντά στη σύνταξη και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης», τόνισε.

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της ΔΑΣ Εύη Καρυδάκη επισήμανε ότι ο αγώνας αποδίδει, επέκρινε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μανιτάκη καθώς και τη Δημοτική Αρχή. Επίσης κατήγγειλε το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

Νέες μορφές αγώνα, με παύση των καταλήψεων πρότεινε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαγιάκος και άφησε αρχικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι στάσεις και οι καταλήψεις, ενώ η Θάλεια Στάχτου επισήμανε πως τον αγώνα δεν τον δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι καθώς η πλειοψηφία δηλώνει ασθένεια, ρεπό και άδεια.

Ως απεργοσπάστης καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ ο αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης, ενώ ο διευθυντής της Καθαριότητας κ. Τσιλιός δήλωσε πως ο Θ. Τσαλούχας, που επικαλείται πολιτική δίωξη, κλήθηκε να απαντήσει σε υπηρεσιακή αναφορά, όπως και έπραξε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Μαγιάκος κάλεσε τους συμμετέχοντες στη συνέλευση να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασης για συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δεν εργαστεί η Οικονομική Υπηρεσία, από Ιανουάριο ούτε τους μισθούς σας δεν θα πάρετε», είπε ενώ τα μέλη της διοίκησης τόνισαν πως ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει για να πληρωθούν και οι προμηθευτές, που στενάζουν από τα οικονομικά βάρη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το