Πολιτική

Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις

Με αφορμή τη νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, που ήρθε με το …ψαλίδι στο χέρι

Ανυποχώρητη στο θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα – “Όχι” από ΣΕΒ και ΕΣΕΕ


Στο «μικροσκόπιο» τίθενται και πάλι από την τρόικα, με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα, οι εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα από τα υπουργεία πουτρέχουντις αποκαλούμενεςκαυτέςμεταρρυθμίσεις άρχισαν τη Δευτέρα (χθες) τις επαφές τους οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η νέα αξιολόγηση για την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου θα έχει στο επίκεντρο την πορεία προώθησης και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το μνημόνιο.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και στο τραπέζι τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η συγκράτηση των τιμών.

Η τρόικα έβγαλεκίτρινη κάρτα για το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις προτάσεις τους τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα και η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να εκτιμά ότι η μείωση δαπανών θα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, οι ελεγκτές φαίνεται πως πιέζουν για νέες μειώσεις στον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο και πέραν του κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Στο στόχαστρο της τρόικα μπαίνουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα καθώς ελέγχεται εξονυχιστικά η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και εάν το κλιμάκιο αποφανθεί πως το μέτρο δεν προχωράει, δεν αποκλείεται να ζητήσει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Κίνδυνος υπάρχει και στο ασφαλιστικό, καθώς εάν οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν πως χρειάζονται και νέες παρεμβάσεις τότε είναι πιθανό η τρόικα να ζητήσειψαλίδισε επικουρικές συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα ανεργίας.

Οι ελεγκτές της τρόικα ίσως ζητήσουν ακόμη, μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, επιτάχυνση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς και των συγχωνεύσεων των δημοσίων οργανισμών αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς στα σχέδια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ήδη έχει ζητηθεί μείωση των αμυντικών δαπανών ως το 2014.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που δεν κατονομάζεται, πάντως δηλώνει στο πρακτορείο Reuters πως και η τέταρτη δόση θα δοθεί κανονικά.

“Όχι” από ΣΕΒ και ΕΣΕΕ

O Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναφερόμενος στις πιέσεις της τρόικας για περικοπές των μισθών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο Κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους το κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα στο οποίο το πολιτικό σύστημα δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να βάλει μαχαίρι. Η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Προέχει να μειωθεί ο όγκος του Κράτους που καταπνίγει την οικονομία. Να δοθεί τέλος στον αναχρονιστικό κρατικό παρεμβατισμό. Να καταργηθούν τα εκατοντάδες εμπόδια που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να προχωρήσει χωρίς νοθεύσεις το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Όλα αυτά ο ΣΕΒ τα έχει εξηγήσει όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα, που έδειξε να τα καταλαβαίνει. Σημασία, όμως, έχει να τα κατανοήσουν στην πράξη και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης”.

Επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης διαφωνεί με την επιμονή της τρόικας και επισημαίνει ” στις συστάσεις για μειώσεις μισθών από 7% εως 15% στον ιδιωτικό τομέα και στις πιέσεις υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων απαντάμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου έλληνα προς το χειρότερο . Εμείς θα προχωρήσουμε σε υπογραφή κλαδική σύμβασης με τους εμπορουπαλλήλους 1,7% για το 2011.”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το