Πολιτική

Στο αυτόφωρο για μη απόδοση φόρων

Αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων φέρνει το 2011

ΑΘΗΝΑ, 3.

Περισσότερο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες καθώς με διατάξεις, που φέρνουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, επιχειρείται η καίρια αντιμετώπιση του προβλήματος της μη απόδοσης ΦΠΑ αλλά και της απόκρυψης εισοδημάτων.

Οι εκθέσεις της τρόικας δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” στην ορθή εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής αλλά και στην αποκατάσταση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, που δοκιμάζεται από τις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά διαδικασίας αυτοφώρου για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων.

Το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει “στοίχημα” την άμεση εφαρμογή των νέων διατάξεων, που προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση έως 75.000 ευρώ, κάθειρξη έως 10 έτη για μη απόδοση φόρων άνω των 75.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών για μη έκδοση αποδείξεων καθώς και την εκδίκαση κατά προτεραιότητα υποθέσεων διακεκριμένης φοροδιαφυγής.

Επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, όπως η φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για φοροαποφυγή ένω των 15.000 ευρώ, η κάθειρξη έως 10 έτη για φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ καθώς και οι ποινές ενός έως 10 ετών για έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων.

Από την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά την είσπραξη 1,6 δισ. ευρώ από το μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Επίσης αναμένονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ από τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου, 200 εκατ. ευρώ από το νέο σχέδιο για τη συλλογή φορολογικών οφειλών, 400 εκατ. από την επιτάχυνση συλλογής προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο φορολογικών δικών, 400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών ? ασφαλιστικών διαφορών, 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η φοροδιαφυγή αγγίζει το 50% με τους ελέγχους να δείχνουν ότι σε κάθε παραβάτη αντιστοιχούν 60 φορολογικές παραβάσεις, ενώ σε ότι αφορά στους ελέγχους προηγούμενων οικονομικών ετών, η παραβατικότητα ξεπερνά το 70% με 192 παραβάσεις ανά παραβάτη.

Μάλιστα μόνο το 2010 η διαπιστωμένη μη απόδοση ΦΠΑ ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταθέσει στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για όσους διαπιστώνεται ύστερα από ελέγχους ότι φοροδιαφεύγουν, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων από τις ΔΟΥ.

Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγχωνεύσεις Εφοριών και καταργήσεις άλλων σε μια προσπάθεια να αναδιοργανωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και να γίνει πιο αποτελεσματικός στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Τα δικαστήρια

Τα διοικητικά δικαστήρια θα προστεθούν στη “φαρέτρα” του υπουργείου Οικονομικών στο “κυνήγι” της είσπραξης εσόδων από ανείσπρακτους φόρους.

Τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τα 32 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος των υποθέσεων συγκεντρώνεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά και έτσι αναμένεται να ενισχυθούν στις τρεις πόλεις τα φορολογικά τμήματα, ενώ στα δικαστήρια της περιφέρειας που λειτουργούν τρία τμήματα, προβλέπεται η δημιουργία ενός ακόμη, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιες διαφορές.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, εκκρεμούν συνολικά 150.245 υποθέσεις, από τις οποίες, οι 51.032 είναι φορολογικές και οι 16.971 κοινωνικοασφαλιστικές.

Στο Διοικητικό Εφετείο το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων φτάνουν τις 12.554, εκ των οποίων οι 1.387 είναι φορολογικές και οι 1.361 κοινωνικοασφαλιστικές.

Με το νέο νόμο επιχειρείται η επίσπευση των διαδικασιών ώστε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο να εκδικάζονται γρήγορα, αφού μέχρι τώρα χρειάζονται 6 έως 7 χρόνια για να κλείσει μια διαφορά στο Εφετείο, ενώ εάν ακολουθούσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε ο χρόνος ξεπερνούσε τη δεκαετία.

Μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, υποθέσεις με αντικείμενο από 20.000 ευρώ έως και 150.000 θα δικάζονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ενώ από 150.00 και πάνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν πως η διαδικασία θα διαρκεί περίπου 1,5 χρόνο από την ημέρα της κατάθεσης προσφυγής. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται και η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού με δικαστές, ώστε να “τρέξουν” οι δικογραφίες με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

Νέα φορολογική κλίμακα

Ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων φέρνει το 2011, αφού ξεκινά η εφαρμογή ρυθμίσεων που έγιναν το 2010 και άλλων που θα ψηφιστούν άμεσα, όπως το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα προβλέπει αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών.

Στις σημαντικές αλλαγές η ισχύς της νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές από 18% έως και 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, στην οποία υπάγονται πλέον όλα τα εισοδήματα, η εφαρμογή πολλών και αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ για τη συλλογή αποδείξεων -προκειμένου να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ- αντί για φάκελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «φοροκάρτα». .

Ειδικότερα, από το 2011 επέρχεται σειρά από αλλαγές στη φορολογία, καθώς και στις συναλλαγές.

Οι αλλαγές στη φορολογία προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010, αλλά θα δηλωθούν στην Εφορία το 2011.

Οι αλλαγές αυτές, μεταξύ άλλων, είναι οι ακόλουθες:

Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές από 18% έως και 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα υπάγονται πλέον, δηλαδή θα φορολογούνται με βάση αυτήν, όλα τα εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς καθώς και τα μερίσματα.

Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ το οποίο όμως θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον προσκομίζουν στην Εφορία αποδείξεις δαπανών το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός τους.

Για το σκοπό αυτό από το 2011 προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού αποδείξεων από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εκδώσει μια συγκεκριμένη κάρτα, τη λεγόμενη «φοροκάρτα», με την οποία θα μπορούν να γίνονται όλες οι συναλλαγές προκειμένου να καταγράφονται σε αυτήν οι αποδείξεις.

Προς το παρόν πάντως για τα εισοδήματα του 2010 οι φορολογούμενοι θα προσκομίσουν στην Εφορία (στις δηλώσεις του 2011) φάκελο με τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Θεσπίζονται νέα αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Με βάση τα νέα τεκμήρια θα υπολογίζεται το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος για το οποίο θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι το 2011 (για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010).

Τα νέα τεκμήρια είναι υψηλότερα από αυτά που ίσχυαν κατά το παρελθόν σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τα δηλωθέντα ποσά εισοδήματος από κατηγορίες φορολογούμενων που έως τώρα δήλωναν πολύ χαμηλά ποσά εισοδήματος (συνήθως κάτω από το αφορολόγητο όριο) παρά το γεγονός ότι ήταν κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι και ειδικότερα το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.

Θεσπίζεται όριο 1500 ευρώ πάνω από το οποίο όλες οι αγορές ιδιωτών από καταστήματα και επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Το όριο αυτό για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα είναι τα 3.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το