Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στον ανακριτή Βόλου θα απολογηθούν οι λησταρχίνες με το «ναρκωχυμό»

Οι τρεις γυναίκες Ρομά για να μην αναγνωρίζονταν έκαναν ακόμη και  χειρουργικές επεμβάσεις...
Οι τρεις γυναίκες Ρομά για να μην αναγνωρίζονταν έκαναν ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις…
Οι τρεις γυναίκες Ρομά για να μην αναγνωρίζονταν έκαναν ακόμη και  χειρουργικές επεμβάσεις...
Οι τρεις γυναίκες Ρομά για να μην αναγνωρίζονταν έκαναν ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις…
Οι τρεις γυναίκες Ρομά για να μην αναγνωρίζονταν έκαναν ακόμη και  χειρουργικές επεμβάσεις...
Οι τρεις γυναίκες Ρομά για να μην αναγνωρίζονταν έκαναν ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις…

 

Στον ανακριτή Βόλου αναμένεται να οδηγηθούν άμεσα οι τρεις γυναίκες, οι οποίες λήστευαν ηλικιωμένα άτομα – σε όλη την Ελλάδα – αφού πρώτα τα υπνώτιζαν δίνοντάς τους χυμό που περιείχε επικίνδυνη ουσία. Οι τρεις γυναίκες Ρομά και ένας άντρας, επίσης Ρομά, συνεργός τους, συνελήφθησαν στην Αττική προχθές και μετά από συστηματικές έρευνες της Αστυνομίας, καθώς η πολύμηνη δράση τους είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα τις Αρχές. Η ταυτοποίηση των γυναικών είχε γίνει μετά από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, που έστειλε ανάλογο σήμα σε όλες τις υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τους δόθηκαν στη δημοσιότητα με στόχο τον εντοπισμό τους. Μάλιστα για να αποφύγουν την αναγνώριση έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις στα πρόσωπά τους και διέκοψαν τη δράση τους για ένα περίπου μήνα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου άρχισαν και πάλι να δρουν.

43 ληστείες σε όλη την Ελλάδα, πέντε στο Βόλο
Τελικά έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας μετά από διάπραξη 43 ληστειών, απόπειρες ληστείας, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στο Βόλο κατηγορούνται ότι διέπραξαν πέντε ληστείες. Τα εντάλματα σύλληψής τους εκδόθηκαν από τον ανακριτή Βόλου μετά την ταυτοποίηση των δραστών από την τοπική Αστυνομία. Η επικίνδυνη συμμορία των Ρομά έδρασε σε πολλές πόλεις της χώρας – Καλαμάτα, Πρέβεζα, Λιβαδειά, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη. Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, συστάθηκε ειδική ομάδα από την Ασφάλεια Αττικής, ενώ οι γυναίκες είχαν προχωρήσει σε επεμβάσεις στα χαρακτηριστικά τους, για να μην αναγνωρίζονται από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία στα μέσα Δεκεμβρίου και σταμάτησαν τη δράση τους για ένα μήνα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφία και παραβάσεις του νόμου «Περί ναρκωτικών».
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τις αρχές του 2013, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών σε ηλικιωμένους με τη χρήση υπνωτικών ουσιών. Στην πρακτική τους οι δράστες, ακολουθούσαν προκαθορισμένες και προσυνεννοημένες μεταξύ τους ενέργειες, με μικρές διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση. Είτε επισκέπτονταν ηλικιωμένους είτε με διάφορα προσχήματα τους προσέγγιζαν στο δρόμο και τους οδηγούσαν και πάλι στα σπίτια τους. Μάλιστα, για να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και να τους επιτρέπουν την είσοδο στα σπίτια, εμφανιζόντουσαν με διάφορες ιδιότητες. Συνήθως, προσποιούνταν τους υπαλλήλους αλυσίδων super market, πολυκαταστημάτων ή διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίοι διαφήμιζαν χυμούς ή άλλα προϊόντα ή προσέφεραν δώρα από δήθεν διαγωνισμούς.

Πώς εμφανίζονταν στα θύματα
«Για να επιβεβαιώσουν τις ιδιότητες που επικαλούνταν και να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο χώρο, χρησιμοποιούσαν και άλλα τεχνάσματα. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα σπίτια, συνομιλούσαν τηλεφωνικά, μέσω κινητού, με τους συνεργούς τους, οι οποίοι υποδύονταν τους προϊσταμένους τους. Προέτρεπαν μάλιστα τους παθόντες να συνομιλήσουν και οι ίδιοι με αυτούς προκειμένου να πεισθούν να δοκιμάσουν το προϊόν. Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζονταν ως κοινωνικοί λειτουργοί ή απεσταλμένοι μοναστηριών ή ως άτομα που ενδιαφερόντουσαν για αγγελίες που είχαν δημοσιοποιήσει οι ηλικιωμένοι.
Εντός των οικιών, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, έριχναν υπνωτικές ουσίες στο νερό ή στον καφέ των παθόντων ή στους χυμούς που διαφήμιζαν» επισημαίνει η Αστυνομία. Στη συνέχεια και ενώ οι παθόντες βρίσκονταν υπό την επήρεια των υπνωτικών, οι δράστες τους εκμαίευαν την ακριβή θέση όπου φύλασσαν χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή και λοιπά ήδη αξίας. Όταν έχαναν τις αισθήσεις τους, με τη συνδρομή των συνεργών τους, που έμπαιναν στο σπίτι, έκλεβαν τα παραπάνω είδη. Επιπλέον, ερευνούσαν και τους άλλους χώρους των σπιτιών, ενώ έκλεβαν και τα κοσμήματα που έφεραν πάνω τους οι παθόντες.

Έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των θυμάτων
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τους παθόντες, καθώς οι δράστες χορηγούσαν υπνωτικά χάπια σε ηλικιωμένους ανθρώπους με βεβαρημένο πολλές φορές ιατρικό παρελθόν και ασθενείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η υγεία τους, αλλά ακόμα και η ίδια τους η ζωή. Μάλιστα, σε όλες τις περιπτώσεις οι παθόντες παρέμειναν αναίσθητοι για πολλές ώρες και ακολούθως νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία για αρκετό χρονικό διάστημα.
Για να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών και τη συσχέτιση των υποθέσεων, τα μέλη της ομάδας χωρίζονταν σε υποομάδες και διέπρατταν ληστείες, με τον ίδιο τρόπο, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές περιοχές ανά τη χώρα.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, συστήθηκε ειδική ομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στην οποία ανατέθηκαν η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους.
Η ομάδα αυτή, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 14-02-2014 μετά από συντονισμένη επιχείρηση, συνέλαβε στην περιοχή των Πατησίων την 40χρονη και την 42χρονη, την ώρα που με τον προαναφερόμενο τρόπο δράσης είχαν χορηγήσει υπνωτικό σε 83χρονη. Κατά την απολογία τους, η 40χρονη και η 42χρονη παραδέχτηκαν τη ληστεία και συγκεκριμένα η 40χρονη ανέφερε ότι μέσα στον καφέ της ηλικιωμένης, είχε ρίξει έξι λιωμένα υπνωτικά χάπια, ενώ από το σπίτι έκλεψε δύο δακτυλίδια και το ποσό των 25 ευρώ που είχε στην κατοχή της.
Στη συνέχεια, η ειδική ομάδα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, εντόπισαν την 35χρονη και τον 40χρονο να κινούνται πεζή στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και τους συνέλαβαν.
Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε επιπλέον ότι οι συλληφθέντες είχαν διαπράξει με την ίδια μεθοδολογία δράσης 27 ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μία ληστεία στην Πρέβεζα, πέντε ληστείες στο Βόλο, τέσσερις ληστείες στην Καλαμάτα, τρεις ληστείες στη Θεσσαλονίκη και από μία ληστεία σε Λιβαδειά και Κατερίνη.

Τα οφέλη από τις ληστείες
Από τις ληστείες αποκόμισαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή απροσδιόριστης μέχρι στιγμής αξίας, χρυσές λίρες, συσκευές κινητών τηλεφώνων, πιστωτικές κάρτες κ.ά.
Σε βάρος των κατηγορουμένων εκκρεμούν πλήθος καταδιωκτικών αποφάσεων και συγκεκριμένα:
* Για τη 40χρονη, ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Βόλου για ληστείες.
* Για τη 42χρονη, ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Βόλου για ληστείες και τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για ληστείες και κλοπές.
* Για την 35χρονη, δύο ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Αθηνών και του ανακριτή Βόλου για ληστείες, ενώ
* για τον 40χρονο, ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Αθηνών για ληστεία.
Σημειώνεται ότι την 19-12-2013, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των παραπάνω τριών γυναικών Ρομά, οι οποίες αναζητούνταν από τις Αστυνομικές Αρχές της Μαγνησίας για τρεις περιπτώσεις ληστειών στο Βόλο. Όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά τη δημοσιοποίηση, οι τρεις συλληφθείσες, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, προχώρησαν σε παρεμβάσεις στα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μη μοιάζουν με τις δημοσιοποιηθείσες φωτογραφίες, ενώ σταμάτησαν τη δράση τους για περίπου ένα μήνα.
Όσοι πολίτες έχουν πέσει θύματα ληστειών με τη μεθοδολογία αυτή παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στο τηλέφωνο 210-6476541.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το