Photo Gallery, Τοπικά

Στον «αέρα» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας

Σταμάτησε η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης με παύση δημοπρατήσεων και πληρωμών

 

 

Κ. Αγοραστός: Οι πιστώσεις που θα διατεθούν είναι σχεδόν μηδενικές

 

Η ατμομηχανή ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λαμβάνει τη χαριστική του βολή με περικοπή του κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που επιβάλει η τρόικα ως ένα από τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα για φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε «σήμα» στις Περιφέρειες της χώρας να περιορίσουν δραματικά τις δαπάνες, ενώ χθες ο Pεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επιβεβαίωσε στη «Θ» ότι οι πιστώσεις που πλέον θα διατεθούν είναι σχεδόν μηδενικές, σύμφωνα με ενημέρωση που ο ίδιος είχε.

Η νέα δραματική μείωση είναι «μαχαιριά» στο πρόγραμμα, από το οποίο χρηματοδοτούνται μεγάλα και μικρά έργα σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Όλα τα έργα «παγώνουν» μετά και από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι δημοπρατήσεις δεν πρόκειται να γίνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε ήδη προφορική εντολή να μην προχωρήσει σε δημοπρατήσεις έργων μέσω των δύο και μοναδικών προγραμμάτων που έχει σε εξέλιξη και συγκεκριμένα το «Πίνδος» και ΕΑΠΝΑ. Είναι προγράμματα τα οποία περιλάμβαναν έργα υποδομής στη δυτική Θεσσαλία.

Στην ουσία σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης είναι «παγωμένο» και χωρίς προοπτική εξέλιξης το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όπου η Μαγνησία έχει εντάξει σημαντικές υποδομές.

Μικρή απορροφητικότητα όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσιάζει και το ΕΣΠΑ, ενώ σημαντική υστέρηση παρουσιάζεται στα κονδύλια των συμβάσεων παραχώρησης με αποτέλεσμα να καταγράφεται δραματική μείωση κάθε παραγωγής έργου.

Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε πως το «μαχαίρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες της Θεσσαλίας και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Το σήμα κινδύνου για τις εξελίξεις δόθηκε στην Περιφέρεια πριν λίγες ημέρες όταν υστέρηση 1 δισ. ευρώ περίπου κατέγραψαν οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011, σε επίπεδο χώρας.
Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 55,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (1,5 δισ. ευρώ).
Από την αρχή του έτους σε μηνιαία βάση το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε μέσα επίπεδα σε 225 εκατ. ευρώ, όταν βάσει του Προϋπολογισμού 2011 θα έπρεπε να είναι 530 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται υστέρηση 1 δισ. ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το