Photo Gallery, Πολιτική

Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους

 


 

Η συμμετοχή  των ιδιωτών το μεγάλο “αγκάθι” μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας

 


Επειγόντως λύση αναζητούν οι Ευρωπαίοι στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και οι διεργασίες είναι πλέον πυρετώδεις καθώς πρέπει να γεφυρωθούν άμεσα οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ ΕΚΤ και Γερμανίας.

Προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για έκτακτη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή (αύριο) από τη γερμανική πλευρά, καθώς φέρονται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εξάλλου το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών παραμένει το μεγάλο “αγκάθι” μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας, με την πρώτη να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τους Γερμανούς να το θέτουν ως προαπαιτούμενο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει πλέον και η λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός, αλλά για αξιολόγηση των οίκων, ενώ θα συνδυαζόταν με εγγυήσεις από την Ευρώπη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά και την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: “Εμείς έχουμε ένα εθνικό σχέδιο έχουμε προτεραιότητες τις έχουμε διατυπώσει, ξέρουμε ποιοι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται όχι μόνο μπροστά σε μας αλλά μπροστά σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ωφέλιμο αποτέλεσμα μέσα από την κρίση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση λειτουργεί ως προοίμιο μιας λύσης η οποία έχει πάντα πολιτικά χαρακτηριστικά και πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά”

Οι γερμανικοί FT κάνουν λόγο για σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, σε τιμές μειωμένες έως και 50% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία, με δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.

Τη συγκεκριμένη πρόταση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Φιλίπ Μέισταντ, ο οποίος δήλωσε: “Υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς”.

Από την πλευρά του όμως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιτμαν, μιλώντας στην εφημερίδα “Die Zeit” απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τα χρήματα του ταμείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Θα είχε υψηλό κόστος, μικρά οφέλη και επικίνδυνες παρενέργειες”.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων, που είναι πιθανό να ζητηθούν από την Ελλάδα για τη χορήγηση νέας βοήθειας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα το συζητάει εφόσον κερδίσει μεγάλη παράταση του χρόνου αποπληρωμής και πρόσθεσε: “Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα, μεγάλης επιμήκυνσης, μεγάλης μείωσης επιτοκίων και μεγάλης ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης πρέπει εκεί να αντιμετωπίσουμε ζητήματα, εγγυητικών μηχανισμών – αυτό πρέπει να το κάνουμε – γιατί ο εγγυητικός μηχανισμός θα μας επιτρέψει πολλά πράγματα. Θα μας επιτρέψει να δώσουμε μια λύση στη βιωσιμότητα η οποία να είναι αναμφίβολη διεθνώς. Επίσης θα μας επιτρέψει ενδεχομένως να θέσουμε σε λειτουργία και άλλους μηχανισμούς αν αυτοί γίνουν δεκτοί από το Eurogroup όπως είναι οι μηχανισμοί της επαναγοράς χρέους”.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς μίλησε στην εφημερίδα Le Soir και απάντησε στα σχόλια του Ολλανδού ομολόγου του, ότι “έσπασαν ταμπού ως προς τη λέξη χρεοκοπία στην ΕΕ”, λέγοντας πως τα όσα λέει έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτικη κατάσταση της Ολλανδίας, ενώ τόνισε πως η ΕΕ “δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα”.

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, με τον επίτροπο Ρεν να προειδοποιεί για κίνδυνο μετάδοσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και να τονίζει: “Η τρέχουσα κρίση είναι συνδυασμός δύο άρρηκτα συνυφασμένων πραγμάτων: Των κρατικών χρεών και των ευπαθειών του τραπεζικού τομέα και το ένα δεν μπορεί αν δεν λυθεί και το άλλο. Πρέπει να λύσουμε και τα δύο”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στέλνει νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: “Υπάρχει απόλυτη δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο για να γίνει κάθετί απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Οι ηγέτες θα πρέπει να αρθούν πάνω από τις πολιτικές τους ατζέντες και θα το πράξουν”

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το